Timpul Liber

Aveţi nevoie de bune maniere în vacanţă?

Totul este pregătit: valiza, crema, paşapoartele. Stop! Oare chiar nu aţi uitat nimic? Sigur, este foarte important să luaţi cu dumneavoastră şi codul bunelor maniere în vacanţă, în special, pentru că veţi merge într-o ţară străină.

Astfel, este necesar să vă informaţi despre ţara în care vă veţi odihni: reguli de conduită, obiceiuri locale, glume, gesturi, eticheta vestimentară etc. Spre exemplu, dacă veţi oferi bacşiş în Japonia, s-ar putea ca gestul să fie primit ca o insultă. Dacă nu veţi da în Turcia, va fi exact invers. Dacă veţi sta picior peste picior (ceea ce este greşit), cu talpa spre interlocutor, un egiptean s-ar putea simţi ofensat. Evitaţi să vă arătaţi tălpile picioarelor în Thailanda şi nu mâncaţi cu mâna stângă în India.

Politeţea la bordul avionului

Emoţiile puternice provocate de stresul unei călătorii cu avionul reprezintă un adevărat test de comportament. Bunele maniere în această situaţie recomandă să fiţi calmi şi să nu deranjaţi vecinul. Consumaţi alcool cu moderaţie, iar la ieşire fiţi răbdători şi mulţumiţi echipajului de bord pentru serviciile prestate.

Etică şi morală la hotel

Cunoaşteţi că fiecare persoană este întâlnită după felul în care zâmbeşte, dar petrecută după comportamentul său. Încercaţi să respectaţi normele de bună purtare, evitaţi comportamentul zgomotos şi violent, oferiţi bacşiş portarului şi cameristei, unde se permite acest lucru, îmbrăcaţi-vă decent în spaţiile publice ale hotelului.

Comportamentul manierat pe plajă

Respectaţi spaţiul celorlalte persoane. Păstraţi o distanţă echivalentă cu lărgimea unui prosop de baie faţă de persoana cea mai apropiată de pe plajă şi nu-i incomodaţi pe vecini. Nu lăsaţi mizerie după ce plecaţi, ascultaţi muzică doar la cască. Este nepoliticos să priviţi insistent la celelalte persoane de pe plajă.

Reţineţi, vă rog, pe cât de importantă este hrana pentru un om, pe atât de necesară este şi amprenta lăsată în urma sa. Fiţi manieraţi! Respectaţi normele de bună purtare chiar şi în vacanţă!

În materialul următor veţi învăţa rolul bunelor maniere în educarea copiilor.

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).
Tel.: 0(22)22-69-83;
Mob. 068.21.00.06;
e-mail: sme.abeze@gmail.com,
web: abeze.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *