Atitudini

„Avtoritetu” Voronin

Încetul cu încetul s-a auzit tot mai puţin de mafioţi moldoveni. Normal în Moldova ar fi trebuit să se instaureze liniştea cotidiană, să se termine cu fărădelegile. Să dispară şi frica. Nu s-a întâmplat însă aşa. „Avtoritetu” Voronin s-a instalat comod şi avea grijă de oamenii lui. „Zona” lui era Statul, Moldova.

Vă amintiţi de poliţiştii rupţi de beţi, ce se luau de oameni pe stradă? De oamenii plăcuţi lui Voronin care au devenit putred de bogaţi peste noapte? A fost încoronarea lui Voronin ca „avtoritet”. Iar slugărnicia fraierilor lui Voronin s-a văzut foarte clar imediat după 7 aprilie – atunci dintr-odată cetăţenii Moldovei nu mai aveau nicio treabă cu statul moldovenesc, ci au devenit victime.

AIE s-a instalat cu slogane impresionante, s-au trâmbiţat reforme, „Moldova fără comunişti” şi mult bla-bla pentru popor. Voronin nu a fost foarte vizibil, a avut chef de vacanţă – dar nu a fost nici AIE.

Când Voronin i-a băgat în seamă pe liderii AIE, ei s-au topit, mai că nu şi-au cerut scuze şi s-au întrecut care să-i fie mai prieten. A fost ca o joacă de copii. Vlad Filat s-a lăudat că-i cel mai „drug” şi le arată el celorlalţi, Ghimpu i-a întors-o lui Filat că şi el e „drug”. Păi şi Marian Lupu, ce să mai facă, el e un „drug” şi mai vechi.

Şi Voronin le-a arătat cine-i şeful. „Druji-druji” – dar staţi la rând. Şi pe rând la negocieri.

AIE nu mai există. Există doar o coadă la uşa „avtoritetului” Voronin. Şi la ea stau, aşa cum i-a caracterizat Vladimir Nicolaevici: Filat – „contrabandistul” („paşol nahren!”), Ghimpu – „nebunul”, „cu trei operaţii la cap”, Lupu – „trădătorul”, „bulbuci şi mai mult nimic”.

Ce va fi pe 18 noiembrie va hotărî „avtoritetu” Voronin, acesta-i adevărul. El a spus despre liderii AIE: „nici măligă dintr-înşii nu poţi face” şi acum ne demonstrează cu brio asta.

Iar „poporul”, „alegătorii” – parcă era şi un aşa banc.

* Avtoritet – termen din argoul banditesc postsovietic, ce înseamnă lider al lumii interlope din închisori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *