Moldova

Băsescu îi supără ruşi. Oficialii de la Kremlin, revoltaţi de declaraţiile preşedintelui României

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevich, Traian Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice.

"Rusia este revoltată că preşedintele român a declarat că şi el le-ar fi ordonat trupelor sale să treacă râul Prut pentru a ataca URSS în 1941", se arată într-un mesaj publicat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukaşevici, pe contul de Twitter al instituţiei.

Preşedintele român a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului rus de Externe, după ce a declarat că în 1941 ar fi trimis şi el soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice. Diplomaţii ruşi au clasificat declaraţia liderului român drept o susţinere neruşinată a lui Hitler, arată newsru.com.

Oficialii ruşi consideră că declaraţii preşedintelui Băsescu „profanează memoria milioanelor de victime ale fascismului” şi solicită ca afirmaţiile „să primească o evaluare adecvată” din partea Europei civilizate.

Traian Băsescu a făcut declaraţiile care i-a scandalizat pe ruşi într-o emisiune de la B1 Tv. În cadrul aceluiaşi interviu, Traian Băsescu l-a atacat şi pe regele Mihai şi a declarat că decizia regelui de a abdica a fost "un act de trădare".

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.
 
Sursa: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *