Cultură

Bibliografie dedicată maestrului Vladimir Curbet şi ansamblului „Joc”

Timp de un an, bibliografii au cercetat materiale din arhive referitoare la activitatea maestrului şi a ansamblului şi le-au adunat în lucrarea: „Două fenomene ale culturii naţionale: Maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc”.

În cadrul evenimentului de lansare, maestrul Vladimir Curbet a spus că mai are o carte care ar vrea să vadă lumina tiparului, însă, aşteaptă să se simtă mai bine, pentru a face corecturile de rigoare. La cei 85 de ani, maestrul a declarat că de-a lungul vieţii a iubit enorm folclorul moldovenesc: „Viaţa omului e ca floarea câmpului. Cât trăieşti o admiri şi mirosul îţi lasă plăcere, la bătrâneţe când ajungi se strecoară totul. Se strecoară, aşa cum spune ţăranul, ca grăunţele la moară. Unul se naşte, altul moare, aşa-i viaţa”, a menţionat maestrul.

Ministra culturii, Monica Babuc, a spus că maestrul Vladimir Curbet a înscris pagini de aur în istoria culturii naţionale. „ A ştiut să creeze un colectiv, pe care l-a condus, incredibil, 50 de ani, şi l-a condus către cele mai înalte culmi ale spiritualităţii internaţionale, demonstrându-i lumii tot adâncul sufletului nostru, manifestat prin arta coregrafică. Este un model, un exemplu demn de urmat. Este o mare responsabilitate pentru toţi cei care-i călcă pe urme să continue această operă şi să deschidă mai departe uşile universului pentru cultura naţională”, a spus Monica Babuc.

Bibliografia a fost îngrijită de directorul general al bibliotecii municipale: „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi. „Recunosc, a fost greu să definim unde începe maestrul Curbet şi unde începe ansamblul „Joc”, pentru că aceste două fenomene sunt îngemănate. În lucrare sunt mii de referinţe biobliografice, ceea ce reprezintă înregistrări sonore, video, prezenţe coreografice, interviuri”, a spus Mariana Harjevschi.

Bibliografia „Două fenomene ale culturii naţionale: maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc”” a fost lansată cu ocazia împlinirii, în anul 2015, a 85 de ani de la naşterea maestrului şi cu ocazia împlinirii a 70 de ani de activitate a ansamblului. Lucrarea cuprinde peste o mie de descrieri bibliografice cu referire la viaţa şi activitatea maestrului Vladimir Curbet şi a ansamblului „Joc”.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *