Editorial

Bijuterii în pagini

Albumul a apărut la Editura „Lumina”, în 2015, cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul proiectului de promovare a cărții naționale. E o ediție de lux bilingvă română-engleză, de o frumusețe emoționantă.

Cu foarte multe fotografii, realizate pe parcursul mai multor ani, albumul prezintă bogăția culturală a acestei zone, pierdută de multe ori din vedere. Nu întâmplător când s-a pus problema alegerii unui slogan turistic care să ne reprezinte, a fost ales următorul: ospitalitate, tradiție, mister. Practic nimic concludent, nimic care să atragă cu adevărat turiștii.

Un alt minus al nostru e că încercăm să facem o carte de vizită a țării doar din produse: vin și mere, mai rar din obiective clare. Ori, ca să fim onești, Orheiul Vechi, Soroca, Țâpova – sunt doar câteva din punctele tari care ar putea convinge un om din capătul lumii că Moldova are ce prezenta lumii.

Această carte exact acest lucru îl face, trecând chiar mai departe de granițele actuale ale țării și prezentând alături de monumentele arhitecturale de aici și pe cele din Ucraina sau de pe Sfântul Munte Athos, dar care au fost ctitorite de oamenii de la noi.

În primul capitol sunt prezentate cetățile construite de moldoveni: de la Soroca la Tighina, Hotin, Cetatea Albă. Următoarele capitole prezintă: mănăstiri, biserici, sculptură, frescă, icoane, broderii și manuscrise. Toate alese cu un simț estetic de apreciat, toate reprezentative, toate adevărate bijuterii așezate în paginile albumului.

Dacă ar fi să găsesc un defect cât de mic – nu aș reuși. Dar aș putea nota o lipsă: de vreme ce în pagini apar ctitoriile lui Ștefan cel Mare de la Muntele Athos, poate ar fi trebuit să apară măcar vreo două din ctitoriile reprezentative de pe partea cealaltă a Prutului, cum ar fi mănăstirea Putna.
Dar asta nu înseamnă că e o carte mai puțin extraordinară, nici că i-aș imputa ceva artistului, până la urmă ctitoriile lui Ștefan sunt atât de multe, că ar merita o carte aparte, așa cum și au. Mergeți în biblioteci, fiindcă aceste cărți finanțate de Ministerul Culturii se găsesc acolo și bucurați-vă ochii pentru câteva ore. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *