Actualitate

Biserici ortodoxe: În loc de sfinţi, pereţii au fost “decoraţi” cu Gorbaciov şi Becali

La biserica "Schimbarea la faţă", din Petreşti, Alba, vă puteţi întâlni cu trei dintre figurile cel mai puţin adecvate unui lăcaş ortodox – George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov – pictate pe peretele din dreapta al pronaosului. Dedesubt scrie, implacabil: "Când omul strigă: opriţi planeta, vreau să cobor!" şi mai jos: "Dumnezeu, prin aceşti trei oameni providenţiali, a schimbat mersul lumii".

"Odată ajuns în localitate, trebuie doar să găsesc omul cu cheia. ‘E o doamnă’, îmi spune un cetăţean şi-mi arată cu degetul un gard frumos din fier forjat. Amabilă, doamna mă însoţeşte pe lângă un monument al eroilor şi două tunuri de calibru mic, instalate în curtea bisericii. ‘Părintele vine doar la slujbă. Nu e din localitate. Dar pentru cine vrea să viziteze, deschid eu. Vine lume din toată lumea. Odată a venit o negresă. Din Africa, din America, de unde o fi fost’ ", povesteşte autorul articolului din gandul.info.

Şi dacă compania vi se pare plictisitoare, de pe peretele opus vă privesc, la fel de deconcertant, George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga. "Aşa a vrut părintele Alexandru Coman", spune gazda reporterului. "Are un cult pentru cei trei. Spune că ei au îngropat comunismul". "Şi lumea înţelege sensul?". "Ei, cum nu… Şi cine nu pricepe, îi explicăm", insistă femeia.

Drept o dovadă a faptului că "Dacă pe unii canoanele îi acceptă, pe alţii doar potenţa financiară îi ajută să ‘urce’ între sfinţi", pe patronul echipei de fotbal Steaua îl găsiţi pictat în mai multe biserici din România.

"Vă spun că e normal, ctitorii să fie pictaţi în biserică. De exemplu, domnul Becali, care a construit o biserică pentru comunitate, la Vadu Roşca – satul inundat. Că vă place sau nu, că-mi place mie sau nu, el are acest drept: dacă este ctitor, dacă a plătit lucrarea de la temelie la finalizare, să fie pictat", explică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Biserica din Vadu Roşca

"M-a pictat şi ăla, la Maglavit, că am tot făcut biserici. Şi la Braşov, şi la Buzău, şi la Arbore, la Colelia în Dobrogea. Biserica de la Maglavit m-a costat două milioane de euro şi, după ce m-a pictat, omu’ a mai vrut încă 5.000 de euro. Şi eu nu i-am mai dat. Aşa că a stropit-o cu vopsea. Acuma nu ştiu dacă a mai refăcut-o…", se amuză Becali.

NOTĂ: Ceea ce nu a fost menţionat în articol este felul în care a fost scris numele lui Bush pe "icoane". Vezi prima imagine!

Timpul.md după gandul.info (A.T.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *