Economie

BNM: Consiliul Băncii de Economii a fost avertizată încă din 2011

În mesaj se spune:

„Pe data de 23 iunie 2011, BNM a transmis un raport detaliat către Consiliul Bancii de Economii (în care majoritatea o deţineau reprezentanţii Ministerului de Finanţe) în care am indicat în detaliu că banca a ascuns pierderi din credite de 172 milioane de lei. De asemenea, BNM a avertizat în acel raport că alte credite în valoare de 634 milioane de lei pot genera pierderi suplimentare de 159 milioane de lei. În urma acelui raport, BNM a avertizat membrii Consiliului Băncii de Economii şi preşedintele acesteia Dl Gacikevici.

Pe data de 11 noiembrie 2011, BNM a emis un alt raport detaliat către Consiliul Băncii de Economii (în care majoritatea o deţineau reprezentanţii Ministerului de Finanţe) în care am indicat în detaliu că banca a ascuns pierderi din credite de 289 milioane de lei. De asemenea, BNM a atenţionat Consiliul Băncii de Economii că banca raportează sistematic eronat situaţia financiară a sa, nu dezvăluie profilul de risc şi calitatea reală a activelor băncii. În urma acestui raport, BNM a sancţionat cu avertisment membrii Consiliului Băncii de Economii şi preşedintele acesteia Dl Gacikevici.

În ambele cazuri, Consiliul Băncii de Economii era funcţional şi era obligat să reacţioneze prompt în vederea remedierii situaţiei. Mai mult decât atât, conform art. 8.9 al Statutului Băncii de Economii "chestiunile ce ţin de competenţa altor organe de conducere a Băncii pot fi examinate de Adunarea Generală a Acţionarilor". Prin urmare, chiar dacă Consiliul Băncii de Economii nu a reacţionat la avertizările BNM, acţionarii băncii erau obligaţi să intervină pentru eliminarea neregulilor identificate.

Banca Naţională a Moldovei regretă încercările recente ale unor persoane de a plasa elecurile Consiliului Băncii de Economii şi acţionarilor acesteia în responsabilitatea altor instituţii.
 
via BNM.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *