Istorie

CALENDAR ISTORIC (23 septembrie – 29 septembrie)

Ray Charles Robinson s-a născut la 23 septembrie 1930 în Albany, Georgia. A fost un muzician american cunoscut sub numele prescurtat de scenă Ray Charles (pentru a se evita încurcarea lui cu campionul la box Sugar Ray Robinson). Ray Charles a fost un pionier în genul de muzică soul de-a lungul anilor 1950 prin fuziunea muzicii rhythm and blues, gospel și blues, stiluri pe care la începutul carierei le-a înregistrat la Atlantic Records. El deseori a ajutat să se integreze rasial muzica country și pop de-a lungul anilor 1960 prin al său crossover de succes cu ABC Records, mai ales cu albumele sale notabile Modern Sounds. În timp ce cu ABC, Ray Charles a devenit unul dintre primii muzicieni afroamericani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări mare. Frank Sinatra l-a numit pe Ray Charles „singurul geniu adevărat numai în show business (în engleză „the only true genius in show business”) Ray Charles a murit la 10 iunie 2004 în Beverly Hills, California.

24 septembrie 1829 – Rusia şi Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianopol

Tratatul de pace de la Adrianopol, numit și Tratatul de la Edirne, a fost finalizat la încheierea războiului ruso-turc din 1828-1829 dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, fiind semnat pe 14 septembrie 1829 în Adrianopol de Alexei Orlov și Abdul Kadâr-bei.
Imperiul Otoman dădea Rusiei acces la gurile Dunării și fortărețele Akhaltsikhe și Akhalkalaki din Georgia. Sultanul recunoștea stăpânirea Rusiei asupra Georgiei, (cu Imereti, Mingrelia, Guria) și a hanatelor Erevanului și Nahicevanului, care fuseseră cedate țarului de Persia prin Tratatul de la Turkamanciai semnat cu un an mai înainte.

Tratatul deschidea strâmtorile Dardanele și Bosfor tuturor vaselor comerciale, liberalizând astfel comerțul cu cereale, animale vii și lemn. A fost nevoie să mai treacă însă ceva timp până la semnarea tratatului de la Hünkâr İskelesi (1833) care să rezolve în sfârșit problema strâmtorilor. Pentru Principatele Române, tratatul prevedea recunoașterea domniei pe viață a principilor aleși, fixa hotarul dintre Imperiul Otoman și Muntenia pe talvegul Dunării și restituia raialele Brăila, Giurgiu și Turnu Măgurele. Prin acest tratat se consfințea scăderea considerabilă a puterii Sublimei Porți asupra Țărilor Române în favoarea celei țariste.

25 septembrie 1883 – A fost inaugurat Castelul Peleş

A fost terminat şi inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

26 septembrie 1912  – A izbucnit primul război balcanic

A izbucnit primul război balcanic între Alianţa Balcanică (Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru) şi Imperiul Otoman, încheiat prin victoria coaliţiei antiotomane la 17/30 mai 1913. România s-a declarat neutră. În timpul războaielor balcanice, Liga Balcanică întâi a cucerit teritoriile otomane Macedonia și cea mai mare parte a Traciei, iar apoi au intrat în conflict între ele asupra împărțirii acestor teritorii.
Tensiunile dintre statele balcanice legate de aspirațiile lor rivale în Rumelia, Rumelia Orientală, Tracia și Macedonia s-au mai domolit după intervenția Marilor Puteri la jumătatea secolului al XIX-lea, care au intenționat atât asigurarea unei protecții sporite majorității creștine și a păstrării status quo-ului. Problema viabilității stăpânirii otomane s-a pus însă din nou după revoluția Junilor Turci din iulie 1908, care l-a obligat pe sultan să repromulge constituția suspendată.

27 septembrie 1909 – A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa

Primele amenajări datează din anii 1857-1860; finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny. Până în 1909, când a fost inaugurat oficial portul, s-au efectuat lucrări de dragaj, au fost ridicate digul de larg, cel de intrare, cel de sud și cheiurile, au fost construite șase bazine, rezervoarele de petrol și, nu în ultimul rând, silozurile. Pornind de la aceste dotări, portul Constanța a operat în 1911 peste 1,4 milioane tone mărfuri.
În perioada interbelică se adaugă platformei portuare noi elemente de infrastructură, precum uscătoria de porumb, clădirea administrației portuare, bursa, docul plutitor, iar traficul atinge 6,2 milioane tone în 1937, cifra care situa Constanța între primele porturi europene.

28 septembrie 1934 – Se naște Brigitte Bardot

Brigitte Anne-Marie Bardot s-a născut la 28 septembrie 1934, la Paris. Este o actriță de cinematograf, fost sex-simbol al anilor ’60. A reușit să-și transforme inițialele B. B. într-o legendă, care va evoca întotdeauna frumusețea, plăcerea de a trăi și libertatea.

În copilărie a fost „timidă și urâtă. Aveam părul rar, ochelari și purtam aparat de îndreptat dinții” (Brigitte Bardot, în memoriile sale Initiales B.B.). Transformarea într-o superbă femeie și inițierea unei cariere de o deosebită strălucire s-au produs treptat. A lucrat mai întâi ca manechin pentru marile case de modă pariziene. La vârsta de 15 ani apare pentru prima dată pe coperta revistei Elle și începe să facă cinematografie la 17 ani. Debutul este în Le trou normand, de Jean Boyer, în 1952, anul în care se căsătorește cu Roger Vadim. La început – spune ea – nimeni nu se interesa de ea. Până în 1956, când triumfă în filmul cu titlu premonitoriu Et Dieu créa la femme („Și Dumnezeu a creat femeia”), în regia lui Roger Vadim. Cu următoarele filme En cas de malheur („În caz de nenorocire”) și Babette s’en va-t-en guerre („Babette pleacă la război”) devine în Franța mai populară decât Michelle Morgan și în USA decât Marilyn Monroe. La 38 de ani a pus punct unei cariere și poate unei epoci. Brigitte Bardot, căsătorită cu Bernard d’Ormale, este acum o doamnă în vârstă, ducând o viață retrasă, aproape lipsită de cochetărie, dedicându-se acțiunilor de protecție a animalelor.

29 septembrie 1903 – A încetat din viaţă inginerul Rudolf Diesel


Rudolf Diesel este inventatorul motorului ce îi poartă numele – motorul cu combustie internă -,brevetat în 1892. Datorită faptului că benzina era încă foarte scumpă și foarte inflamabilă, inginerul Rudolf Diesel a realizat un nou tip de motor, care ardea inițial praf de cărbune, aprinderea realizându-se prin încălzirea aerului comprimat în cilindru. În 1897 înlocuiește cărbunele cu motorina, iar performanțele noului motor nu s-au lăsat așteptate, el fiind utilizat la nave, locomotive etc., fără să uităm că în 1930 Junkers adaptează motorul diesel la avioane. Deși este cunoscut pentru invenția sa legată de motorul cu aprindere prin scânteie, francezul Rudolf Diesel a fost de asemenea și un eminent inginer, un cunoscător al artelor, lingvist și teoretician social. Inginerul francez s-a născut la 18 martie 1858. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *