Istorie

Calendar istoric. Pe 2 aprilie a început războiul Malvinelor

1711: A avut loc tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat la Luțk între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.

1792: Prima lege monetară în SUA. S-a stabilit ca monedă unică dolarul.

1866: S-a desfășurat plebiscitul prin care populația României a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin – Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1867: Mihai Eminescu a publicat, în Familia, poemul Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie.

1879: Prințul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, a fost primit în audiență solemnă de regele Christian al IX-lea al Danemarcei, căruia a notificat independența României.

1939: A apărut, la București, săptămânal, revista România literară, sub conducerea lui Cezar Petrescu.

1979: Odată cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, a luat sfârșit prezența Marii Britanii în Insula Malta.

1982: Trupe argentiniene au debarcat în insulele Falkland, declanșînd războiul Malvinelor, dintre Argentina și Marea Britanie, care a durat până la 14 iunie 1982.

1997: A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțânși Aleksander Lukașenko.

2005: Decesul papei Ioan Paul al II-lea.

2008: A avut loc la București summit-ul NATO (2-4 aprilie).

Pe 2 aprilie s-au născut scriitorul italian și aventurierul Giacomo Casanova (1725), scriitorul danez Hans Christian Andersen (1805), scriitorul francez Émile Zola (1840), poeta româncă Matilda Cugler-Poni (1851), sculptorul german Max Ernst (1891),cântărețul român Gică Petrescu (1915) și scriitoarea româncă Gabriela Adameșteanu (1942).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *