Istorie

CALENDAR ISTORIC: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2012 (12 august – 18 august)

12 august 2012

Londra a devenit astfel primul oraș din istoria modernă care a organizat Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după cele din 1908 și 1948. La 6 iulie 2005, orașul a fost ales drept gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 de către membrii Comitetului Internațional Olimpic, la cea de-a 117-a sesiune de la Singapore, învingând Moscova, New York-ul, Madridul și Parisul, după patru sesiuni de votare. Delegația londoneză a fost condusă de Sebastian Coe.

La a XXX-a ediție a Jocurilor Olimpice au participat 10.820 de sportivi, veniți din 204 țări. Au fost în total 302 probe sportive în cadrul a 26 de sporturi. Ceremonia de deschidere a avut loc pe data de 27 iulie 2012, iar ceremonia de închidere pe 12 august 2012. Centrul probelor sportive a fost la Stadionul Olimpic, capacitatea acestuia fiind de 80 mii de locuri. Costurile construirii stadionului s-au ridicat la 486 milioane de lire sterline.

13 august 1899

Se naște Alfred Joseph Hitchcock

Regizor și producător de film, Alfred Joseph Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, în Leytonstone, Londra, Regatul Unit și a decedat la 29 aprilie 1980 în Bel Air, California, Statele Unite ale Americii. A regizat mai mult de 50 de filme, trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității. Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în Statele Unite ale Americii. A locuit împreună cu familia sa în Scotts Valley, California (1940-1972). Hitchcock a decedat în 1980, în urma unei insuficiențe renale. Șase filme regizate de Alfred Hitchcock au fost nominalizate la Premiile Oscar: „Rebecca” în 1941, „Suspicion” în 1942, „Lifeboat” în 1945, „Spellbound” în 1946, „Rear Window” în 1955 și „Psycho” în 1961. Filmele sale au ajuns celebre pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.

14 august 1867

S-a născut John Galsworthy

Prozator englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932, John Galsworthy se naște la 14 august 1867 și moare la 31 ianuarie 1933. S-a născut la Kingston Hill (comitatul Surrey), într-o familie de juriști a căror bunăstare a prosperat sub domnia reginei Victoria. Împreună cu frații și surorile lui, el a crescut în casele din ce în ce mai splendide, pe care tatăl său, mare proprietar funciar, le construiește în apropierea Londrei. După studii întreprinse la Harrow și apoi la Oxford, el intră în barou, dar curând va părăsi această profesie. O idilă nefericită îl deprimă atât de mult, încât tatăl lui îl trimite într-o călătorie pe mările sudului, în cursul căreia este obligat să se familiarizeze cu dreptul maritim. În drum spre Australia, pe pachebotul Torrens, John Galsworthy se împrietenește cu un ofițer maritim de origine poloneză care-i povestește minunat aventurile sale de marinar și contrabandist. Această întâlnire cu Joseph Conrad, care deja își terminase primul său roman, va trezi în el tentația de a deveni scriitor. La întoarcerea sa, manifestă foarte puțină plăcere pentru domeniul afacerilor. În 1895 se produce evenimentul sentimental care va marca tot restul existenței sale: el devine iubitul Adei Cooper, seducătoarea soție a vărului său, maiorul Athur Galsworthy. John va trebui să aștepte zece ani până ce vărul său va consimți să divorțeze, apoi moartea tatălui său, în 1905, pentru a regla printr-o căsătorie această situație nelegitimă. Primele tentative literare datează din această perioadă a vieții sale. Chiar dacă publică patru cărți (1897-1901), sub pseudonimul de John Sinjohn, el va renega două dintre acestea: „From the Four Winds” și „Jocelyn”.

15 august 1714

Moare Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 15 august 1714) a fost un mare boier, Domn al Țării Românești între 1688 și 1714 și nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. Era fiul lui Matei („Papa”) Brâncoveanu și al Stancăi (Cantacuzino), sora domnitorului Șerban Cantacuzino. Rămânând orfan de tată la vârsta de doar un an, a fost crescut de un unchi al său, stolnicul Constantin Cantacuzino (un reprezentant de seamă al culturii umaniste în spațiul românesc), care i-a oferit o educație aleasă pentru acele vremuri, învățând, printre altele, greaca, latina și slavona. În perioada în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale.
În 1714, pe 15 august, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei), precum și cu sfetnicul său Ienache Văcărescu. Cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni.

16 august 1977

A încetat din viaţă Elvis Presley

Idolul muzicii anilor ’50-’60, actor în numeroase filme realizate special pentru el: „Veselie la Acapulco”, „Blue Hawaii”, „Viva Las Vegas”, cântărețul american Elvis Presley a venit pe lume în data de 8 ianuarie 1935. Supranumit „Regele Rock’n’ Roll-ului, a fost una dintre cele mai populare figuri ale secolului al XX-lea, impresionând prin vocea sa adaptabilă. Este artistul cu cele mai multe vânzări din istoria muzicii. A fost nominalizat de 14 ori la premiile Grammy și a câștigat de trei ori. A murit la doar 41 de ani, la 16 august 1977, din cauza unui infarct miocardic provocat de suprasolicitare și abuzul de medicamente.

17 august 1872

S-a născut Traian Vuia

Pionier al aviaţiei române, membru al Academiei Române, la 17 august 1872 s-a născut Traian Vuia. El dovedește, de când urma cursurile primare, și apoi secundare, o atracție irezistibilă și o predilecție pentru mecanica aplicată și fizică. La zece ani asistă la primele manifestări cu caracter aviatic, iar micul Vuia dezvoltă o pasiune pentru zmeie. Vuia urmărește atent detaliile lor și încearcă să construiască altele mai perfecționate. Ajuns la liceu, Vuia își însușește noțiuni de fizică și mecanică și nu se mai mulțumește să construiască zmeie, ci încearcă să explice ce se petrece în jurul aparatului, forțele care acționează la lansarea și menținerea lui în aer, condițiile de echilibru etc. Voia să înțeleagă zborul și, mai ales, voia să mânuiască zmeie, să le facă a se mișca în văzduh după propriul gând. La 18 martie 1906, la Paris, a realizat cu eforturi proprii un „aeroplan automobil” cu care a reuşit să zboare pe câmpul de la Montesson. Astfel, inventatorul a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. Traian Vuia a murit la 3 septembrie 1950.

18 august 1991

Puciul de la Moscova

Are loc lovitura de stat din URSS, eşuată în final, preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov fiind arestat la casa de vacanţă din Crimeea. Lovitura este cunoscută în istorie drept Puciul de la Moscova.

Pe 18 august 1991, vechea gardă comunistă, reprezentată de Dimitri T. Iazov, ministrul Apărării și comandant al Forțelor Armate Sovietice, Boris K. Pugo, ministrul de Interne, Vladimir A. Kriuskov, șeful KGB-ului și premierul Valentin S. Pavlov, împreună cu trei divizii armate, au ocupat Moscova. Se zvonea atunci că armata va demola Casa Albă, clădirea guvernamentală și va termina definitiv cu perestroika. În timp ce Gorbaciov era reținut în Crimeea, Elțin se cățăra pe un tanc T-72 și vorbește mulțimii, câștigând simpatia moscoviților. Autorii loviturii de stat l-au reținut pe Mihail Gorbaciov în reședința de la Foros Crimeea și „l-au declarat incapabil să-și asume funcțiunile din motive de sănătate”. Au numit în fruntea statului pe vicepreședintele URSS, Ghenadi Ianaev, și au organizat un Comitet de stat pentru starea de urgență.

După anunțul public al puciului, președintele Federației Ruse, Boris Elțin, a făcut apel la rezistență și a cerut armatei să se alieze cu populația pentru a face să eșueze „lovitura de stat reacționară”.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *