Cultură

Când doi sunt două

În toate aceste cazuri se încalcă regula acordului, care stipulează că numeralul cardinal 12 şi cel ordinal corespunzător (precum şi celelalte numerale compuse cu 2) trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine sau neutre, deci: la ora douăsprezece, clasa a douăsprezecea, douăsprezece scaune şi, respectiv, douăzeci şi două de kilograme, treizeci şi două de grade. Doar la exprimarea datei sunt admise atât forma de masculin, cât şi cea de feminin a numeralului 2 şi a compuselor sale 12 şi 22, deci se poate spune în data/ ziua de două/doi, douăsprezece/doisprezece, douăzeci şi două/douăzeci şi doi ianuarie.

Pentru o bună exprimare este necesar, de asemenea, să fie avut în vedere raportul unu / întâi. Gramaticile spun că numeralul cardinal unu se poate folosi în locul celui ordinal întâi în construcţii ca etajul întâi/unu, însă trebuie evitată utilizarea lui în indicarea datei. Pentru indicarea primei zile a lunii trebuie folosit numeralul ordinal, nu cel cardinal: întâi ianuarie, întâi decembrie, întâi mai, iar nu „unu mai” sau „unu ianuarie”. La indicarea unui segment de timp (şi nu numai), acordul se face şi cu numeralul 1 şi compusele sale: douăzeci şi una de zile, săptămâni, dar douăzeci şi doi de ani.

În exprimarea orală, atunci când se utilizează numeralele cardinale compuse, începând cu douăzeci şi mai departe, trebuie folosită prepoziţia de în astfel de sintagme ca treizeci şi opt de kilometri, o sută patruzeci şi două de tone, cincizeci şi şapte de kilograme, douăzeci şi patru de ore (nu „38 kilometri”, „142 tone”, „57 kilograme”, „24 ore”), chiar dacă în textul scris această prepoziţie lipseşte.

Irina Condrea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *