Actualitate

Când şi cum vor putea primi mamele indemnizaţii unice la naştere de 5300 de lei

Legea privind prestaţiile sociale pentru copii a fost votată de Parlament în lectură finală la 23 decembrie şi a intrat în vigoare în prima zi a anului curent, iar mămicile aşteptau să primească un ajutor din partea statului cu 2 200 de lei mai mare. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în luna martie, deoarece Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii a fost modificat de către Guvern abia la 15 martie şi a intrat în vigoare peste două zile, la 17 martie, atunci când a fost publicat în Monitorul Oficial (MO). Respectiv, mămicile vor putea ridica banii promişi de către stat nu mai devreme de luna aprilie.

Lidia Cebotari, şefa Direcţiei indemnizaţii şi compensaţii din cadrul Direcţiei generale prestaţii sociale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), afirmă că odată ce majorarea indemnizaţiei a intrat în vigoare în luna martie, prin publicarea în MO a Regulamentului, listele beneficiarelor de indemnizaţie vor fi actualizate prin efectuarea recalculărilor, iar mamele, fără a prezenta acte suplimentare la oficiile teritoriale ale CNAS, vor primi în luna aprilie câte 2200 de lei.

„Indemnizaţia unică la naşterea copilului se acordă în cuantum nou odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Tuturor mămicilor care au născut începând cu 1 ianuarie curent şi până în prezent, şi care au beneficiat de indemnizaţie de 3100 de lei, li se vor efectua recalculări automat. Când vor merge pentru a primi indemnizaţia lunară vor primi şi diferenţa de 2200 de lei”, susţine Lidia Cebotari.

Specialista CNAS explică faptul că Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 stabileşte doar ce prevede indemnizaţia unică la naştere, iar pentru ca să demareze efectuarea plăţilor era necesară o hotărâre a Executivului care să modifice Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii.

De ce 5300 de lei?

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţine că a consultat datele Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a stabilit că suma de 5300 de lei este suficientă pentru procurarea setului minim de bunuri la naşterea copilului, constituit din: pătuc, hăinuţe, plapumă, sticluţe, suzete şi articole de igienă.

Am întrebat mai multe mame care au născut în 2017 şi care nu au beneficiat încă de o indemnizaţie majorată dacă aceşti bani asigură minimul necesar pentru un nou-născut.

Iurie şi Gabriela Ceban au devenit la 10 ianuarie părinţi pentru întâia oară. Gabriela spune că a mers la CNAS să depună o cerere pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naştere şi a fost informată că va primi 3100 de lei, iar angajaţii oficiului nu i-au spus nimic despre modificări şi recalculări. Majorarea, spune Gabriela, oricum, nu compensează procurarea celor necesare. „Sunt cheltueli foarte mari, mai ales dacă copilul nu este hrănit cu lapte matern, dar cu lapte artificial. O cutie de lapte praf costă 182 de lei şi ajunge pentru aproximativ trei-patru zile, de aceea cei 540 de lei lunar nu compensează nici cea mai mică parte. Scutecele, de asemenea, sunt foarte scumpe”, susţine Gabriela.

Tatiana va aduce în curând pe lume cel de-al doilea copil. Aceasta recunoaşte că majorarea este binevenită, dar că şi preţurile sunt mari. Ea crede că dacă mămicile s-ar mobiliza şi ar ieşi la un miting, poate că s-ar produce unele schimbări. „De obicei, fiecare are un ajutor de undeva. Sau soţul este plecat peste hotare, sau părinţii contribuie. Tot mai des însă, pleacă întreaga familie şi nemulţumirea rămâne doar în interiorul fiecăruia. Cu părere de rău, există mămici care spun că copiii trebuie să-i facem pentru noi, nu pentru stat. Mă amuză afirmaţia dată. Evident că pentru familia noastră îi naştem. În ziua de azi, dacă nu-ţi permiţi să întreţii un copil, nici nu trebuie să-l naşti”, este de părere Tatiana.

Irina Denisenco are o fetiţă de zece ani, iar în ianuarie a născut al doilea copil. Mama consideră ajutorul din partea statului „bătaie de joc”, deoarece nu este ajustat la preţurile existente astăzi la produsele pentru copii. Şi Elena Pavel spune că procurarea setului minim a costat mult peste această sumă, iar fiind mamă singură, îi este foarte greu.

Întrebată de ce angajaţii oficiilor teritoriale CNAS nu au putut explica mamelor când vor fi achitate indemnizaţii majorate, Lidia Cebotari a declarat că aceştia nu au putut anunţa populaţia despre eventuale modificări, atât timp cât Guvernul nu aprobase noul cuantum. Acum, susţine specialista, pe toate panourile informative din cadrul CNAS vor fi plasate toate informaţiile.

Majorarea indemnizaţiei respective, susţine Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în Nota informativă a Legii privind prestaţiile sociale pentru copii, face parte din strategia de politică demografică a statului şi vine pentru a stimula creşterea numărului de copii în R. Moldova.

Ce modificări au mai intrat în vigoare

Dacă până în prezent persoanele neasigurate primeau indemnizaţii lunare pentru întreţinerea copilului pe o perioadă de 1,5 ani, Legea privind prestaţiile sociale pentru copii prevede că de la 1 ianuarie această perioadă se măreşte până la doi ani.

A fost introdusă o nouă prestaţie pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 270 de lei lunar pentru fiecare copil.

Alocaţia lunară pentru întreţinerea copilului în serivicul asistenţă parentală profesionistă a fost majorată şi va constitui 31 lei/zi pentru un copil.

Cu 100 de lei au crescut indemnizaţiile lunare pentru întreţinerea copilului până la atingerea vârstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate şi cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani. 

zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *