Actualitate

Care va fi impactul Legii privind finanţele publice locale? Răspund primarii

Însă trebuie de făcut multe pentru ca autorităţile publice locale să beneficieze de o autonomie financiară reală, a declarat primarul comunei Bubuieci din municipiul Chişinău, Ion Şărănuţă, participând la emisiunea Spaţiul Public, la Radio Moldova. Comuna Bubuieci a fost printre cele 18 comune în care Lega finanţelor publice locale a fost pilotată pe parcursul anului trecut, transmite IPN.

„Pe teritoriul comunei sunt amplasate diverse instituţii, care se subordonează ministerelor şi altor structuri centrale, iar acestea nu achită impozitul pe imobil în bugetul comunei. Avem şi 24 de hectare de teren, gestionate de întreprinderea Apă-Canal, şi de asemenea nu avem niciun venit de la ele. Noua lege stimulează primăriile să-şi mărească baza impozabilă, să identifice noi surse de venit. Acestea, conform noului sistem de finanţare, rămân la dispoziţia noastră. Dar de unde să luăm aceste surse, veniturile populaţiei sunt mici, la fel şi impozitele, iar descentralizarea proprietăţii nu s-a făcut”, a remarcat primarul comunei Bubuieci.

Şi primarul comunei Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, a spus că impozitul pe proprietate (pe bunurile imobiliare şi impozitul funciar) este unul căruia ar trebui să-i revină un rol mai mare în formarea bugetelor locale. „De la un an la altul este amânată impozitarea bunurilor imobiliare din mediul rural de la valoarea lor de piaţă. În afară de aceasta, dacă în vechiul sistem facilităţile acordate la impozitul pe proprietate erau compensate de către stat, acum nu se mai face, facilităţile nu mai sunt acoperite prin transferuri. De aceea, am propus şi în Strategia de Descentralizare ca facilităţile la plata impozitului pe proprietate să fie stabilite de către autorităţile publice locale. Noi ştim mai bine care categorii de populaţie au nevoie de facilităţi şi care nu au”, a menţionat primarul din Feşteliţa.

Managerul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, Mihai Roşcovan, a spus că proiectul Legii privind delimitarea proprietăţii publice a fost elaborat şi urmează să fie adoptat de către Parlament. Legea va crea condiţii pentru garantarea drepturilor de proprietate ale autorităţilor publice locale. Mihai Roşcovan a comunicat că doar 15% din primării au înregistrat reduceri ale veniturilor urmare a intrării în vigoare a Legii privind finanţele publice locale. „Va mai trece puţin timp pentru ca unele autorităţi publice locale să conştientizeze că trebuie să identifice surse noi de venituri, să ceară înregistrarea tuturor proprietăţilor. Astăzi, multe nu sunt înregistrate la Cadastru, iar în bugetele locale nu vin impozite”, a spus Mihai Roşcovan.

Veaceslav Bulat, expert al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, a menţionat că cele 18 primării în care a fost pilotat pe parcursul anului trecut noul sistem de finanţare au reuşit să majoreze veniturile bugetare proprii cu 36%.

Legea privind finanţele publice locale, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2015, prevede mai multe noutăţi în ceea ce priveşte volumul transferurilor către autorităţile publice locale şi modul de direcţionare a transferurilor. Legea oferă autorităţilor publice locale libertatea să-şi stabilească priorităţile de dezvoltare la nivel local şi să decidă în mod independent volumul de resurse necesare pentru finanţarea serviciilor oferite populaţiei.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *