Astăzi 31 Mai 2015, Duminică - Ultima actualizare la 30 Mai 2015
Abonamente

Social 11 Martie 2010, ora 17:56

Ce este ajutorul social si cum beneficiem de el?

Marime Font

 

 
 
Chişinău
19°
Hânceşti
12°
Tiraspol
12°
Chişinău 66 Hânceşti 54 Tiraspol 54

 

Ajutorul social este un ajutor financiar, platit in fiecare luna familiilor care se afla intr-o situatie de mare dificultate: ati pierdut locul de munca, nu aveti deloc venituri sau nu sunt suficiente pentru ingrijirea membrilor familiei. Acest ajutor financiar permite garantarea unui venit minim pentru fiecare familie vulnerabila, pentru ca este acordat luand in considerare numarul de persoane care traiesc impreuna in aceeasi gospodarie si au un buget comun.

Cine si pentru cat timp poate primi ajutor social?

Pentru familia si copiii dumneavoastra, mergeti la primarie si cereti ajutorul social. Atentie, este un ajutor lunar pe care statul vi-l acorda pe o perioada de sase luni. La expirarea acestui termen, puteti depune o noua cerere pentru inca sase luni.
Dupa un an de la adoptarea legii, 33.000 de familii, adica 130.000 de persoane au fost ajutate. Jumatate dintre acestea sunt copii. In fiecare luna, pentru 20.000 de familii statul plateste ajutor social. Ajutorul social este acordat oricarei persoane tinere sau varstnice, apta de munca sau cu o dizabilitate, ori care ingrijeste de un copil mai mic de trei ani, de o persoana cu dizabilitate sau de o persoana cu varsta de peste 75 de ani.

Mai multe persoane pot cere ajutorul social incepand cu ianuarie 2010

Modificarile efectuate de catre Guvern cu privire la ajutorul social vin in sprijinul populatiei de la inceputul anului 2010.
Mai multe familii cu venituri mici, deci mai multe persoane pot avea dreptul la ajutor social pentru ca pragul veniturilor a crescut cu 100 de lei. Cei care sunt deja beneficiari vor primi mai mult. Veniturile agricole nu vor mai fi luate in considerare pentru familiile cu teren agricol unde niciun membru adult nu este apt de munca sau unde persoana pensionara are peste 75 de ani. Pentru salariati 60 de lei din salariu nu vor fi calculati in veniturile familiei. Aceasta masura este binevenita pentru a incuraja cetatenii sa-si continue activitatea, chiar daca primesc ajutorul social.

Ajutorul social te ajuta, numai daca tu te ajuti pe tine!

Atentie, trebuie respectata o conditie importanta din Legea ajutorului social. Daca sunteti apt de munca si nu aveti un loc de munca, trebuie sa va inscrieti la Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca in calitate de somer. Pentru a demonstra ca sunteti in cautarea unui loc de munca, trebuie sa va prezentati lunar la agentie si sa nu refuzati un loc de munca sau un program de formare profesionala pe care agentia vi-l ofera in acord cu competentele dumneavoastra.

Cum procedezi ca sa obtii ajutorul social?

Depuneti o cerere de ajutor social. Asistentul social va ajuta in obtinerea tuturor documentelor necesare. Daca faceti parte dintr-o familie cu someri sau salariati cu venituri mici, cu persoane cu dizabilitati, daca ingrijiti de un copil cu varsta de pana la trei ani sau de persoane varstnice de peste 75 de ani, contactati asistentul social din primaria localitatii unde aveti viza de resedinta.

Impreuna cu cererea, documentele obligatorii sunt certificatul privind componenta familiei si actele de identitate ale tuturor membrilor familiei.

Asistentul social va va indica alte documente de care aveti nevoie in functie de situatia particulara a fiecarei familii:
• certificatul de salariu de la locul de munca;
• copia actului ce confirma gradul si termenul invaliditatii/severitatii bolii;
• copia deciziei de plasament in institutie;
• certificatul privind tipul de studii pe care le urmeaza orice membru al familiei (cu finantare bugetara sau prin contract), cu indicarea marimii bursei, dupa caz;
• confirmarea de efectuare a platii pensiei de intretinere;
• certificatul privind perioada de satisfacere a serviciului militar in termen;
• certificat confirmativ de la organele abilitate sau copia actelor de proprietate privind terenurile agricole de pe langa casa (intravilanul localitatilor), precum si din extravilanul localitatilor;
• copia contractului de arenda, locatiune.

Tot asistentul social va va informa despre decizia Sectiei de Asistenta Sociala si Protectia familiei de a va acorda sau nu ajutorul social si despre obligatiile dumneavoastra in calitate de beneficiar de ajutor social.
Nu uitati ca orice obligatie nerespectata de catre dumneavoastra atrage sanctiuni. Principala sanctiune este restituirea sumelor platite necuvenit in urma unei declaratii false asupra veniturilor si bunurilor din gospodarie.

Asistentul social din primarie iti vine in ajutor

Din numeroase motive este dificil de a difuza informatia despre venitul minim garantat persoanelor care nu au intotdeauna acces la informatie. De aceea, fiecare familie va primi direct de la postas o nota de informare despre ajutorul social cu care se poate prezenta la primarie in urmatoarele centre sociale:

• municipiul Balti (microraioanele Pamanteni, Slobozia, Centru)
• raioanele Rezina (localitatile Miseni, Soloceni, ?areuca), Criuleni (Corjova, Zaicana, Javreni), Cimislia (Gradiste, Satul Nou, Ivanovca Noua), Drochia (Sofia, Zgurita, Pelenia), Ocnita (Ocnita, Frunza, Mohalaseni), Sangerei (Sangereii Noi, Chiscareni, Alexandreni), Ceadar-Lunga (Besghios, Tomai, Copceac), Stefan-Voda (Antonesti, Talmaza, Popeasca), Taraclia (Tvardita, Budai).

Aceste autoritati trebuie sa se mobilizeze pentru a permite asistentului social de a contacta aceste persoane si familii. Mobilizarea autoritatilor locale este o necesitate avand in vedere contextul economic si social pe care il traverseaza toate statele din regiune. Societatea noastra trebuie sa fie solidara si sa ajute cetatenii saraci si vulnerabili.
Asistentii sociali sunt persoane profesioniste, care nu trebuie sa astepte ca persoanele in dificultate sa vina la ei, dar sa ia initiativa de a merge ei insisi la domiciliul acestora, atunci cand au informatii despre asemenea familii sarace sau cand o institutie, o persoana le transmite aceasta informatie.

Un sprijin pentru cei in dificultate

Scopul final al ajutorului social este de a ajuta toate persoanele, mai ales cele apte de munca de a se integra in societate si de a gasi un loc de munca. Acest drept social este complex, intrucat el nu trebuie sa stimuleze pasivitatea, renuntarea la a mai cauta un loc de munca sau ascunderea veniturilor. Prin aceasta lege, persoana este monitorizata sa accepte programele de formare profesionala sau locul de munca ce i se ofera. Este complex si pentru ca legea ofera acces la asistenta medicala gratuita tuturor acestor persoane acceptate si membrilor familiei lor.


In acelasi timp, Guvernul are nevoie sa asigure eficienta si sustenabilitatea sistemului, sa faca fata presiunilor sociale ale populatiei, de aceea lansam un apel catre autoritatile locale, catre sectiile de asistenta sociala si consiliile raionale sa raspunda corect solicitarilor cetatenilor.

Bineinteles ca nu este vorba de a ajuta toate aceste persoane fara a controla realitatea situatiei lor. Acest ajutor financiar este temporar (acordat pe o perioada de maximum sase luni, iar apoi dreptul se redeschide daca persoana sau familia depune un nou dosar).

De aceea, cooperam cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si cu Casa Nationala pentru Asigurari Sociale pentru a obtine date despre persoanele somere si beneficiare de alocatii de somaj sau care refuza un program de formare profesionala sau un loc de munca oferit de aceasta agentie si pentru a putea verifica in baza de date a acestora corectitudinea prestatiilor sociale declarate - alocatiile de somaj, pensiile, toate celelalte alocatii si compensatii platite din bugetul Statului.

Cum se calculeaza ajutorul social?

Ajutorul financiar platit lunar este diferenta dintre venitul minim fixat prin lege si totalul veniturilor de care dispune familia.
Nu se ia in considerare orice plata unica sub forma de ajutor financiar platit de Stat sau de autoritatile locale: ajutor material, ajutor de deces, ajutor pentru calamitati, alte ajutoare de urgenta sau alocatii care se acorda o singura data.
Pentru a sprijini persoanele cu un venit din munca, din fiecare salariu declarat se scade suma de 60 lei.

Familiilor formate doar din membri inapti de munca (copii, persoane invalide, persoane peste 75 de ani) nu li se calculeaza venitul din activitatea agricola si nici pensia de intretinere. Fac apel inca o data catre cei responsabili din raioane sa acorde tot sprijinul persoanelor care doresc sa depuna o cerere pentru ajutorul social. Sa nu mai vorbim despre persoane defavorizate, dar despre persoane care trebuie favorizate!

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 16:14

Modificări privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova

Modificări privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova

Depunerea cererii de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin mandatar nu va mai fi posibilă. Un proiect de modificare a Legii cetăţeniei în acest sens este propus pentru consultări publice de către Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, scrie IPN. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 16:06

Rușii de la Rosselhoznadzor se află în Moldova

O echipă de experţi ai Serviciului federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) se află în Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 16:00

Un cetăţean român a fost omorât în Chișinău

Un cetăţean român a fost omorât în Chișinău

Un bărbat de 46 de ani, cetăţean al României, a decedat în această dimineaţă într-un accident rutier produs la Chişinău.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 15:56

La începutul săptămânii viitoare unii chișinăuieni vor rămâne fără apă

SA„Apă-Canal Chişinău” anunţă că mai mulţi locuitori ai capitalei vor rămâne fără apă la robinet pe parcursul zilei de luni, 1 iunie, în legătură cu lucrările de pozare a unui apeduct nou construit, scrie IPN. 

( ) Citeşte tot articolul

Sport 30 Mai 2015, ora: 08:34

Steaua Bucureşti este campioană în România

Steaua Bucureşti este campioană în România

Steaua Bucureşti a câştigat aseară pentru a treia oară la rând titlul de campioană în România. Echipa lui Gigi Becali a remizat în ultima etapă cu CSMS Iaşi, însă a doua clasată ASA Târgu Mureş a fost învinsă de Oţelul Galaţi, rezultat...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 30 Mai 2015, ora: 08:24

Reședința lui Michael Jackson se vinde. Vezi cât costă

Reședința lui Michael Jackson se vinde. Vezi cât costă

Fosta reședință din statul american California a interpretului Michael Jackson a fost scoasă la licitație. 

( ) Citeşte tot articolul

Externe 30 Mai 2015, ora: 08:10

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, a fost propus pentru postul de guvernator al regiunii Odesa

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, a fost propus pentru postul de guvernator al regiunii Odesa

Guvernul de la Kiev i-a solicitat şefului statului ucrainean, Petro Poroşenko, să-l numească pe fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în postul de guvernator al regiunii Odesa, în sud-vestul Ucrainei, relatează BBC News Online. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 08:03

Ce spun experţi despre vizita lui Nicolae Timofti la Comrat

Ce spun experţi despre vizita lui Nicolae Timofti la Comrat

Prima vizită a preşedintelui Nicolae Timofti la Comrat este salutabilă, deşi a fost efectuată cu întârziere. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, scrie IPN. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 30 Mai 2015, ora: 07:57

ALEGERI 2015. Infrastructura din raionul Râşcani trebuie modernizată

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 07:40

Obiceiul de a arunca ceva de la geam vs. bune maniere

De ce oare este o normalitate, în societatea noastră, să arunci ceva peste geam? Indiferent că este geamul mașinii sau geamul de la apartament. Dacă unii nu se sinchisesc să arunce restul de la țigară, alții în mod obraznic, aruncă pungi de gunoi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 07:22

GALERIE FOTO Jurnal de călătorie în Delta Dunării, de Ramin Mazur

Jurnal de călătorie în Delta Dunării, de Ramin Mazur Din editia print

Foto-jurnalistul ziarului TIMPUL, Ramin Mazu, a pornit într-o călătorie de-a lungul Deltei Dunării. Alături de o galerie foto din prima destinație, colegul nostru ne-a povestit pe scurt cele văzute în zonă. Așadar, vă invităm să citiți mai jos relatările lui.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 07:17

Oamenii Moldovei „Când văd câte minciuni spun politicienii noștri, nici nu vreau să mă duc la votare”

„Când văd câte minciuni spun politicienii noștri, nici nu vreau să mă duc la votare” Din editia print

În timp ce noi, jurnaliștii, și ei, politicienii, suntem preocupați de situația geopolitică și economică din R. Moldova și din lume, oamenii simpli rămân în umbră, continuându-și viața în pofida tuturor greutăților. Ei nu sunt subiect de titluri...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 30 Mai 2015, ora: 07:12

Întâmpinați ca niște eroi. Sevilla a celebrat, alaturi de suporteri, trofeul cucerit în Liga Europei

Întâmpinați ca niște eroi. Sevilla a celebrat, alaturi de suporteri, trofeul cucerit în Liga Europei

Echipa spaniolă Sevilla a sărbătorit alături de fani cel de-al patrulea trofeu cucerit în Liga Europei. Jucătorii au fost întâlniţi ca nişte eroi la aeroport. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2015, ora: 07:02

Dicționar de nume: Beşliu. Beşleagă

Numele Beşliu provine din turcescul bešli „soldat turc de cavalerie, care făcea serviciul de curier domnesc sau de jandarm”. Cuvântul beşliu a intrat în limba română în timpul suzeranităţii turceşti asupra principatelor române. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2015, ora: 17:51

SIS: Planurile periculoase ale teroristului din Donbas, reţinut la Chişinău

SIS: Planurile periculoase ale teroristului din Donbas, reţinut la Chişinău

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) au confirmat că, astăzi, un terorist de 22 de ani originar din oraşul Odessa, Ucraina a fost reţinut de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Economie Mondială 29 Mai 2015, ora: 17:43

Recesiunea economiei ruse loveşte cea mai important bancă. 3600 de angajaţi concediaţi

Recesiunea economiei ruse loveşte cea mai important bancă. 3600 de angajaţi concediaţi

Sancţiunile impuse Federaţiei de către comunitatea internaţională ca urmare a susţinerii directe a rebelilor pro-ruşi din Donbass şi scăderea preţurilor la petrol au băgat economia rusă în recesiune şi a paralizat sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2015, ora: 17:18

Protecția datelor personale de pe internet: Un acord european, posibil la 15 iunie

Protecția datelor personale de pe internet: Un acord european, posibil la 15 iunie

Un acord menit să adapteze legislația europeană cu privire la protecția datelor personale de pe internet este aproape de finalizare și ar putea fi încheiat în 15 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2015, ora: 16:57

Cel puțin 12 femei din Australia au încercat să se alăture grupării Statul Islamic

Cel puțin 12 femei din Australia au încercat să se alăture grupării Statul Islamic

Cel puțin 12 femei din Australia au încercat să se alăture grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a declarat vineri poliția, avertizându-le pe cele care ar fi tentate să le urmeze să nu aibă o 'viziune romantică' despre jihadiști.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2015, ora: 16:39

Vicecancelarul Germaniei pledează pentru o Europa cu mai multe viteze

Vicecancelarul Germaniei pledează pentru o Europa cu mai multe viteze

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a pledat vineri în favoarea unei Uniuni Europene întărite, dar cu „viteze diferite” între țările membre. 

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 29 Mai 2015, ora: 16:13

General NATO: Rusia nu poate invada țările baltice în 2 zile

General NATO: Rusia nu poate invada țările baltice în 2 zile

Petr Pavel, generalul ceh care va prelua de la 1 iunie şefia Comitetului Militar al NATO, a declarat, că Federaţia Rusă nu poate invada ţările baltice în două zile, intervalul de timp în care alianţa nord-atlantică nu poate reacţiona, informează BBC News online.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2015, ora: 15:38

(VOTAT CU APLAUZE) Legea antifumat a fost aprobată în Parlament

(VOTAT CU APLAUZE) Legea antifumat a fost aprobată în Parlament

Pachetul de legi privind controlul tutunului a fost aprobat astăzi în lectură finală după aproape un an de la prima lectură. Proiectul de lege a fost susținut de către toți deputații prezenți la ședință, votul a fost întâmpinat cu aplauze.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 29 Mai 2015, ora: 15:27

(FOTO) Marea bucurie adusă de Ultimul sunet

(FOTO) Marea bucurie adusă de Ultimul sunet

Fiecare copil, inidiferent de vârstă, aşteaptă cu nerăbdare sunetul ultimului clopoţel, care aduce odată cu el vacanţa mare, perioada în care eşti lipsit de grija temelor pentru acasă, frica de a nu întîrzia la ore sau de a fi mustrat de profesori sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2015, ora: 15:26

Un tânăr de 29 de ani, fost angajat de la "Fulger" luptă în Donbas de partea separatiștilor

Un tânăr de 29 de ani, fost angajat de la "Fulger" luptă în Donbas de partea separatiștilor

Un tânăr de 29 de ani, fost angajat al structurilor de forţă din R. Moldova, luptă alături de separatiştii proruşi din regiunea Donbass. Cel puţin asta reiese din fotografiile pe care le-a postat pe un site de socializare, în care apare îmbrăcat în uniforma de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2015, ora: 15:04 de Lia Ciutac

15 ani de implementare și dezvoltare a educației incluzive în Moldova

15 ani de implementare și dezvoltare a educației incluzive în Moldova

Anul 2015 marchează 15 ani de angajamente politice a comunității globale față de Educația pentru Toți – prin Forul de la Dakar și asumarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Mai 2015, ora: 14:42

(PARLAMENT) Noua Lege privind Procuratura a fost votată în prima lectură

(PARLAMENT) Noua Lege privind Procuratura a fost votată în prima lectură

Noua Lege privind Procuratura a fost votată astăzi, 29 mai de Parlament în prima lectură.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2015, ora: 14:39

Ameninţare cu bombă la Congresul FIFA

Ameninţare cu bombă la Congresul FIFA

Poliţia elveţiană a anunţat că a primit o alertă despre un dispozitiv exploziv care ar fi fost plasat în sala din Zurich, în care desfăşoară, vineri, al 65-lea Congres al FIFA, informează eurosport.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2015, ora: 14:27

Suspiciuni de otrăvire: Un activist rus de opoziție, prieten al lui Boris Nemțov, în spital în stare critică

Un activist al opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, jurnalist, care lucrează pentru Rusia deschisă (Open Russia) - mișcare fondată de Mihail Hodorkovski, oligarh și critic al președintelui Vladimir Putin ce trăiește în prezent la Zurich - a fost spitalizat în urmă cu trei...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 30 Mai 2015, de Moni Stănilă

Pogorârea Duhului Sfânt

An de an am subliniat importanța și frumusețea acestui praznic împărătesc, zi binecuvântată, ziua Bisericii, în care mântuirea obiectivă de pe Crucea Golgotei, devine mântuire subiectivă prin pogorârea Duhului Sfânt. Zi în care omul primește ceea ce Iisus a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 29 Mai 2015, de Ion Macovei

Bombele răsar în ajun de alegeri

Poliția a avut miercuri de lucru. Tocmai trei alerte cu bombe s-au anunțat în Chișinău. Și nu e vorba de un iubit care încerca să întârzie astfel avionul concubinei sau de niște elevi ce nu vroiau să susțină examenul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 Mai 2015, de Constantin Tănase

Las’că-i bine! (pamflet optimist)

Ia nu vă mai sclifosiți atâta, doamnelor și domnilor, că o ducem rău, că n-avem stat, că țara asta a ajuns de haram, că fojgăie de hoți și de demnitari corupți, că am ajuns la fundul râpii și nu mai putem ieși de acolo. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Mai 2015, de Tatiana T. Macovei

O copilărie ca altădată

Mulți spun că astăzi, copilăria înseamnă clar iPad, Facebook, jocuri pe calculator. Cărți răsfoite? Dar de unde... dăm ușor cu degetul pe ecranul unui kindle și s-a rezolvat. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Mai 2015, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Fețele Munchenului

De câte ori merg în Germania sau mă gândesc la nemți, îmi amintesc cazul anecdotic povestit de profesor la unul din cursurile de istorie modernă a României, când trupele române, aflate la grea încercare în bătălia de la Mărășești, au fost nevoite să se...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cel mai tradus scriitor tânăr din Moldova

Un lucru care mă roade de multă vreme are de a face cu neluarea în seamă a valorilor proprii. Iar dacă la capitolul literatură română stăm cumva, la literatura rusă din Republica Moldova suntem corigenți.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2015, de Constantin Tănase

Ideea europeană și umilința națională

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2015, de Moni Stănilă

Din vina lui Chirtoacă

Am vorbit despre primăriile de la sate și orașe. Despre capitală - e simplu. Voi începe cu o analogie. Ori de câte ori mă duc în România, la invitația unui cuiva sau din proprie inițiativă, intru pe mersul trenurilor și caut varianta cea mai bună. Evident că ideal ar fi să am...

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Mai 2015, de Moni Stănilă

Rugăciunea lui Iisus

„Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de Marin Basarab

Republica Moldova trebuie să dispară

Mi-am expus de nenumărate ori părerea față de unionism. Sunt sceptic, chiar dacă, în adâncul sufletului tind şi eu spre Unire, ca orice român sănătos la cap. Nu-mi place însă să-mi etalez unionismul, e o chestie personală, care nu mă face nici mai bun, nici mai rău decât...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de George Simion

Domnilor Gaburici, Candu, Timofti

Vă scriu cu simpatia omului care nu vă cunoaște, dar îndrăznește să spere la ce-i mai bun din firea umană, până la capăt. Am auzit despre multe lucruri făcute de către Domniile Voastre. Unele mai bune, majoritatea mai puțin bune. Oricum, raportul este unul mai echilibrat decât la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cartea anului

Dumitru Crudu nu se dezminte, după ce a scuturat poezia românească, cu douăzeci de ani în urmă, a trecut furtunos și cu succes la proză și dramaturgie, iar acum s-a apucat de ceea ce pare mai ușor, dar de fapt e dificil și complicat: literatură pentru copii.

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

SondajSPUNE-ŢI părerea şi votează. Opinia ta contează.

Cine credeți că ar trebui să fie Primarul Chișinăului ?

vezi rezultatele sondajului de până acum