Astăzi 7 Octombrie 2015, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:11
Abonamente

Social 11 Martie 2010, ora 17:56

Ce este ajutorul social si cum beneficiem de el?

Marime Font

Ajutorul social este un ajutor financiar, platit in fiecare luna familiilor care se afla intr-o situatie de mare dificultate: ati pierdut locul de munca, nu aveti deloc venituri sau nu sunt suficiente pentru ingrijirea membrilor familiei. Acest ajutor financiar permite garantarea unui venit minim pentru fiecare familie vulnerabila, pentru ca este acordat luand in considerare numarul de persoane care traiesc impreuna in aceeasi gospodarie si au un buget comun.

Cine si pentru cat timp poate primi ajutor social?

Pentru familia si copiii dumneavoastra, mergeti la primarie si cereti ajutorul social. Atentie, este un ajutor lunar pe care statul vi-l acorda pe o perioada de sase luni. La expirarea acestui termen, puteti depune o noua cerere pentru inca sase luni.
Dupa un an de la adoptarea legii, 33.000 de familii, adica 130.000 de persoane au fost ajutate. Jumatate dintre acestea sunt copii. In fiecare luna, pentru 20.000 de familii statul plateste ajutor social. Ajutorul social este acordat oricarei persoane tinere sau varstnice, apta de munca sau cu o dizabilitate, ori care ingrijeste de un copil mai mic de trei ani, de o persoana cu dizabilitate sau de o persoana cu varsta de peste 75 de ani.

Mai multe persoane pot cere ajutorul social incepand cu ianuarie 2010

Modificarile efectuate de catre Guvern cu privire la ajutorul social vin in sprijinul populatiei de la inceputul anului 2010.
Mai multe familii cu venituri mici, deci mai multe persoane pot avea dreptul la ajutor social pentru ca pragul veniturilor a crescut cu 100 de lei. Cei care sunt deja beneficiari vor primi mai mult. Veniturile agricole nu vor mai fi luate in considerare pentru familiile cu teren agricol unde niciun membru adult nu este apt de munca sau unde persoana pensionara are peste 75 de ani. Pentru salariati 60 de lei din salariu nu vor fi calculati in veniturile familiei. Aceasta masura este binevenita pentru a incuraja cetatenii sa-si continue activitatea, chiar daca primesc ajutorul social.

Ajutorul social te ajuta, numai daca tu te ajuti pe tine!

Atentie, trebuie respectata o conditie importanta din Legea ajutorului social. Daca sunteti apt de munca si nu aveti un loc de munca, trebuie sa va inscrieti la Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca in calitate de somer. Pentru a demonstra ca sunteti in cautarea unui loc de munca, trebuie sa va prezentati lunar la agentie si sa nu refuzati un loc de munca sau un program de formare profesionala pe care agentia vi-l ofera in acord cu competentele dumneavoastra.

Cum procedezi ca sa obtii ajutorul social?

Depuneti o cerere de ajutor social. Asistentul social va ajuta in obtinerea tuturor documentelor necesare. Daca faceti parte dintr-o familie cu someri sau salariati cu venituri mici, cu persoane cu dizabilitati, daca ingrijiti de un copil cu varsta de pana la trei ani sau de persoane varstnice de peste 75 de ani, contactati asistentul social din primaria localitatii unde aveti viza de resedinta.

Impreuna cu cererea, documentele obligatorii sunt certificatul privind componenta familiei si actele de identitate ale tuturor membrilor familiei.

Asistentul social va va indica alte documente de care aveti nevoie in functie de situatia particulara a fiecarei familii:
• certificatul de salariu de la locul de munca;
• copia actului ce confirma gradul si termenul invaliditatii/severitatii bolii;
• copia deciziei de plasament in institutie;
• certificatul privind tipul de studii pe care le urmeaza orice membru al familiei (cu finantare bugetara sau prin contract), cu indicarea marimii bursei, dupa caz;
• confirmarea de efectuare a platii pensiei de intretinere;
• certificatul privind perioada de satisfacere a serviciului militar in termen;
• certificat confirmativ de la organele abilitate sau copia actelor de proprietate privind terenurile agricole de pe langa casa (intravilanul localitatilor), precum si din extravilanul localitatilor;
• copia contractului de arenda, locatiune.

Tot asistentul social va va informa despre decizia Sectiei de Asistenta Sociala si Protectia familiei de a va acorda sau nu ajutorul social si despre obligatiile dumneavoastra in calitate de beneficiar de ajutor social.
Nu uitati ca orice obligatie nerespectata de catre dumneavoastra atrage sanctiuni. Principala sanctiune este restituirea sumelor platite necuvenit in urma unei declaratii false asupra veniturilor si bunurilor din gospodarie.

Asistentul social din primarie iti vine in ajutor

Din numeroase motive este dificil de a difuza informatia despre venitul minim garantat persoanelor care nu au intotdeauna acces la informatie. De aceea, fiecare familie va primi direct de la postas o nota de informare despre ajutorul social cu care se poate prezenta la primarie in urmatoarele centre sociale:

• municipiul Balti (microraioanele Pamanteni, Slobozia, Centru)
• raioanele Rezina (localitatile Miseni, Soloceni, ?areuca), Criuleni (Corjova, Zaicana, Javreni), Cimislia (Gradiste, Satul Nou, Ivanovca Noua), Drochia (Sofia, Zgurita, Pelenia), Ocnita (Ocnita, Frunza, Mohalaseni), Sangerei (Sangereii Noi, Chiscareni, Alexandreni), Ceadar-Lunga (Besghios, Tomai, Copceac), Stefan-Voda (Antonesti, Talmaza, Popeasca), Taraclia (Tvardita, Budai).

Aceste autoritati trebuie sa se mobilizeze pentru a permite asistentului social de a contacta aceste persoane si familii. Mobilizarea autoritatilor locale este o necesitate avand in vedere contextul economic si social pe care il traverseaza toate statele din regiune. Societatea noastra trebuie sa fie solidara si sa ajute cetatenii saraci si vulnerabili.
Asistentii sociali sunt persoane profesioniste, care nu trebuie sa astepte ca persoanele in dificultate sa vina la ei, dar sa ia initiativa de a merge ei insisi la domiciliul acestora, atunci cand au informatii despre asemenea familii sarace sau cand o institutie, o persoana le transmite aceasta informatie.

Un sprijin pentru cei in dificultate

Scopul final al ajutorului social este de a ajuta toate persoanele, mai ales cele apte de munca de a se integra in societate si de a gasi un loc de munca. Acest drept social este complex, intrucat el nu trebuie sa stimuleze pasivitatea, renuntarea la a mai cauta un loc de munca sau ascunderea veniturilor. Prin aceasta lege, persoana este monitorizata sa accepte programele de formare profesionala sau locul de munca ce i se ofera. Este complex si pentru ca legea ofera acces la asistenta medicala gratuita tuturor acestor persoane acceptate si membrilor familiei lor.


In acelasi timp, Guvernul are nevoie sa asigure eficienta si sustenabilitatea sistemului, sa faca fata presiunilor sociale ale populatiei, de aceea lansam un apel catre autoritatile locale, catre sectiile de asistenta sociala si consiliile raionale sa raspunda corect solicitarilor cetatenilor.

Bineinteles ca nu este vorba de a ajuta toate aceste persoane fara a controla realitatea situatiei lor. Acest ajutor financiar este temporar (acordat pe o perioada de maximum sase luni, iar apoi dreptul se redeschide daca persoana sau familia depune un nou dosar).

De aceea, cooperam cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si cu Casa Nationala pentru Asigurari Sociale pentru a obtine date despre persoanele somere si beneficiare de alocatii de somaj sau care refuza un program de formare profesionala sau un loc de munca oferit de aceasta agentie si pentru a putea verifica in baza de date a acestora corectitudinea prestatiilor sociale declarate - alocatiile de somaj, pensiile, toate celelalte alocatii si compensatii platite din bugetul Statului.

Cum se calculeaza ajutorul social?

Ajutorul financiar platit lunar este diferenta dintre venitul minim fixat prin lege si totalul veniturilor de care dispune familia.
Nu se ia in considerare orice plata unica sub forma de ajutor financiar platit de Stat sau de autoritatile locale: ajutor material, ajutor de deces, ajutor pentru calamitati, alte ajutoare de urgenta sau alocatii care se acorda o singura data.
Pentru a sprijini persoanele cu un venit din munca, din fiecare salariu declarat se scade suma de 60 lei.

Familiilor formate doar din membri inapti de munca (copii, persoane invalide, persoane peste 75 de ani) nu li se calculeaza venitul din activitatea agricola si nici pensia de intretinere. Fac apel inca o data catre cei responsabili din raioane sa acorde tot sprijinul persoanelor care doresc sa depuna o cerere pentru ajutorul social. Sa nu mai vorbim despre persoane defavorizate, dar despre persoane care trebuie favorizate!

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 18:11

Doi bărbați au fost reţinuţi pentru că vindeau ilegal bilete la meciul Moldova-Rusia

Doi chişinăuieni, în vârstă de 40 de ani, au fost reţinuţi pentru comercializarea ilicită a biletelor la meciul Moldova –Rusia din 9 octombrie. Potrivit poliţiei, aceştia vindeau biletele în apropierea stadionului „Zimbru” din capitală, unde va avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 18:05

Clienţii de la BEM, Unibank şi Bănca Socială își vor putea ridica banii de la alte bănci

În cadrul acţiunilor de pregătire pentru retragerea licenţelor Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale, începe procesul centralizat de transferare integrală a depozitelor la alte bănci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 17:23

Ministerul Justiției a înregistrat un NOU partid în R. Moldova

Ministerul Justiției a înregistrat un NOU partid în R. Moldova

Un nou partid a fost înregistrat de Ministerul Justiției din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Octombrie 2015, ora: 17:20

Secretarul american al Apărării susține că SUA nu vor coopera cu Rusia în Siria

Secretarul american al Apărării susține că SUA nu vor coopera cu Rusia în Siria

Statele Unite nu vor coopera militar cu Rusia în Siria, deoarece strategia Moscovei este "tragic eronată", a anunţat secretarul american al Apărării Ashton Carter miercuri, la Roma, cele mai dure declaraţii pe care acesta le-a făcut până în prezent pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Bălti 7 Octombrie 2015, ora: 17:11

Avocatul Igor Şeremet a ajuns viceprimar de Bălţi

Avocatul Igor Şeremet a ajuns viceprimar de Bălţi

Igor Şeremet a fost numit viceprimar la Bălți pentru administrarea proprietăţii municipale, relaţii funciare, arhitectură şi construcţii şi gospodăria comunal-locativă, anunță serviciul de presă al Partidului Nostru. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 16:54

Premierul pleacă la Bruxelles, vizită ce a fost anterior amânată din caza situației politice de la Chișinău

Premierul pleacă la Bruxelles, vizită ce a fost anterior amânată din caza situației politice de la Chișinău

Premierul Valeriu Streleț va efectua o vizită la Bruxelles în perioada 11-13 octombrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 16:35

(GALERIE FOTO) Așa-numitele „invenții” ale URSS au fost copiate din LUMEA LIBERĂ

(GALERIE FOTO) Așa-numitele „invenții” ale URSS au fost copiate din LUMEA LIBERĂ

Potrivit site-ului kado4nikov.livejournal.com, așa zisele invenții ale oamenilor de știință din URSS au fost copiate de la americani. Drept dovadă este expusă o galerie foto, unde este menționat anul fiecărei invenții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 16:32

Ioan Mircea Pașcu: „În paralel cu acțiunea militară în Siria, Rusia și-a intensificat activismul în Moldova”

Ioan Mircea Pașcu: „În paralel cu acțiunea militară în Siria, Rusia și-a intensificat activismul în Moldova”

...scopul Moscovei este schimbarea guvernului de la Chișinău cu unul pro-rus, consideră vicepreşedintele comisie de politică externă a Parlamentului European.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 16:02

Cetăţenii din R. Moldova vor putea să se înroleze în armata Ucrainei

Cetăţenii din R. Moldova vor putea să se înroleze în armata Ucrainei

Cetăţenii din Republica Moldova, Belarus sau Polonia vor putea în curând să se înroleze în armata Ucrainei pe bază de contract, susţine expertul militar Veaceslav Tseluiko.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Octombrie 2015, ora: 15:57

Forţele navale ruse au lansat astăzi zeci de rachete din Marea Caspică asupra Siriei

Forţele navale ruse au lansat astăzi zeci de rachete din Marea Caspică asupra Siriei

Forţele navale ruse au lansat, miercuri, zeci de rachete din Marea Caspică spre poziţii din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă oficiali militari ruşi citaţi de BBC News online.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 15:43

Guvernul a aprobat doi viceminiștri noi la Ministerul Muncii

Guvernul a aprobat doi viceminiștri noi la Ministerul Muncii

Guvernul a numit astăzi, 7 octombrie, în funcție doi viceminiștri noi la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 7 Octombrie 2015, ora: 15:37

(Presa bulgară) SUA folosește Sofia pentru transferul de arme letale în Ucraina

(Presa bulgară) SUA folosește Sofia pentru transferul de arme letale în Ucraina

Bulgaria este folosită de Statele Unite pentru transferul de arme letale în Ucraina, scrie agenţia bulgară Novinite.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 15:21

Ministrul Agriculturii a plecat la Moscova pentru a cere înlăturarea embargourilor

Ministrul Agriculturii a plecat la Moscova pentru a cere înlăturarea embargourilor

Ministrul Agriculturiii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a plecat astăzi, 7 octombrie, la Moscova. Scopul călătoriei este o vizită de lucru preconizată pentru două zile.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 15:12

Streleț despre viceminiştrii care au afaceri în domeniul în care activează: Cei care au încălcat legea vor răspunde

Streleț despre viceminiştrii care au afaceri în domeniul în care activează: Cei care au încălcat legea vor răspunde

Premierul Valeriu Streleţ s-a autosesizat după ce portalul Anticorupție a publicat o investigație privind afacerile, averile şi interesele actualilor viceminiştri și a promis că va lua măsuri dacă informaţiile se vor adeveri. Declarația fost făcută în cadrul emisiunii...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Octombrie 2015, ora: 14:57

Poroșenko despre încetarea ostilităților în estul țării: ”Războiul NU s-a încheiat”

Poroșenko despre încetarea ostilităților în estul țării: ”Războiul NU s-a încheiat”

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a salutat miercuri ceea ce a numit 'un veritabil armistițiu' în estul separatist al țării sale, dar a ținut să precizeze că războiul încă nu s-a încheiat, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 14:44

Guvernul de la București a aprobat proiectul de lege de ratificare a Acordului cu R. Moldova privind un împrumut de 150 mln euro

Guvernul de la București a aprobat proiectul de lege de ratificare a Acordului cu R. Moldova privind un împrumut de 150 mln euro

Guvernul a aprobat proiectul de lege de ratificare a Acordului privind acordarea unui ajutor financiar rambursabil în valoare de maxim 150 milioane de euro Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 14:36

ANCHETĂ Traficanţii de materii radioactive din R. Moldova caută clienţi terorişti. "Poţi fabrica o bombă nucleară, care ar fi perfectă pentru ISIS"

Traficanţii de materii radioactive din R. Moldova caută clienţi terorişti. "Poţi fabrica o bombă nucleară, care ar fi perfectă pentru ISIS"

Traficanţi din Republica Moldova, care ar avea legături ruse, încearcă să vândă materiale radioactive teroriştilor, căutând în special clienţi care sunt inamici ai Occidentului, relatează site-ul agenţiei Associated Press, care a realizat o anchetă pornind de la...

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 7 Octombrie 2015, ora: 14:24

Grădina Botanică din Chișinău împlinește 65 de ani

Grădina Botanică din Chișinău împlinește 65 de ani

Savanţi cu renume în domeniul ştiinţelor naturii şi vieţii, specialişti botanişti din ţară şi de peste hotare s-au reunit la Chişinău, la un Simpozion ştiinţific internaţional dedicat conservării diversităţii plantelor.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 14:20

Ucraina este disponibilă să coopereze cu R. Moldova în vederea dezvoltării și modernizării instituțiilor militare

Ucraina este disponibilă să coopereze cu R. Moldova în vederea dezvoltării și modernizării instituțiilor militare

Aspectele cooperării bilaterale, situația din regiunea transnistreană și din Ucraina în contextul geopolitic au constituit principalele teme pe care s-a axat discuția dintre Ministrul Apărării Anatol Șalaru și Ambasadorul Ucrainei Ivan Gnatîșin.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Octombrie 2015, ora: 14:12

Grănicerii ucraineni şi cei ruşi au reluat activitatea comună la punctul de trecere "Doneţk"

Grănicerii ucraineni şi cei ruşi au reluat activitatea comună la punctul de trecere "Doneţk"

Serviciul de Frontieră de la Kiev se pregătește să preia controlul asupra graniţei ucraineano-ruse în teritoriile ocupate temporar de către rebelii din Donbas.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 13:33

Băsescu se plânge jurnaliștilor că a fost un președinte ”destul de hărțuit”

Băsescu se plânge jurnaliștilor că a fost un președinte ”destul de hărțuit”

Fostul șef al statului Traian Băsescu a declarat miercuri că este un fost președinte "destul de hărțuit", referindu-se la dosarele deschise pe numele lui de procurorii Parchetului General în urma unor plângeri depuse de oameni politici.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Octombrie 2015, ora: 13:21

Leancă: Un guvernator independent nu ar permite politicului să se implice în activitatea BNM

Leancă: Un guvernator independent nu ar permite politicului să se implice în activitatea BNM

Fostul premier al R. Moldova și actualul lider al Partidului Popular European din Moldova s-a expus pe paginasa de Facebook cu privire la candidatura noului guvernator al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, în prezent, sistemul financiar-bancar din țara noastră este...

( ) Citeşte tot articolul

Social 7 Octombrie 2015, ora: 13:20 de Ana Gherciu

Ce facem când primim un colet deteriorat?

Ce facem când primim un colet deteriorat? Din editia print

Recent, mai multe persoane și-au exprimat, pe rețelele de socializare, indignarea că au primit colete distruse sau goale aduse de poștă. Astfel, am încercat să aflăm, la Î.S. Poșta Moldovei, cine se face vinovatul de deteriorarea acestora și cum trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Octombrie 2015, ora: 13:16

Lukaşenko susține că țara sa NU are nevoie de o bază aeriană rusă

Lukaşenko susține că țara sa NU are nevoie de o bază aeriană rusă

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că ţara sa nu are nevoie de o bază aeriană rusă, în pofida efortului Rusiei de a construi unitatea de apărare pe teritoriul unei naţiuni situate la graniţa UE, informează Deutsche Welle în pagina online.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Octombrie 2015, ora: 13:12

CUTREMUR în Vrancea, resimţit şi la Chișinău

CUTREMUR în Vrancea, resimţit şi la Chișinău

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc, miercuri, în zona Vrancea, seismul fiind resimţit uşor şi în unele zone din Bucureşti.

( ) Citeşte tot articolul

Film 7 Octombrie 2015, ora: 12:01

(UPDATE) La Zilele Filmului Românesc, în Chișinău, vor fi rulate peste 15 pelicule

(UPDATE) La Zilele Filmului Românesc, în Chișinău, vor fi rulate peste 15 pelicule

Zilele Filmului Românesc, ediția I, vor avea loc la Chișinău, în perioada 21 - 25 octombrie , în incinta Cinematografului Odeon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Octombrie 2015, ora: 11:36

Inspectorii vamali moldoveni AMENINȚAȚI de un individ care s-a pornit cu aproximativ 44 de mii de țigarete în UE (GALERIE FOTO)

Inspectorii vamali moldoveni AMENINȚAȚI de un individ care s-a pornit cu aproximativ 44 de mii de țigarete în UE (GALERIE FOTO)

Inspectorii vamali și polițiștii de frontieră din punctul de trecere Costești au depistat în spații special amenajate ale unui autovehicul 43.600 țigarete.

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 7 Octombrie 2015, de Victoria Colesnic

Educația face un pas înapoi

Educația reprezintă o prioritate națională pentru orice țară dezvoltată. În statele europene, pregătirea cadrelor didactice, imparțialitatea și profesionalismul sunt însușirile definitorii ale acestui domeniu, singurul responsabil de pregătirea intelectuală a cetățenilor săi.

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Țara bogaților

În țara asta, cum nu o dai, tot săracul iese în pierdere. În loc să existe facilități, care să încerce să îi ajute pe cei săraci, unde mergi și cum nu faci, tot ei dau de greu.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (1). Frații Vîlcov

Editorialul de săptămâna trecută despre chinurile fotbalului nostru m-a dus cu gândul la tema pe care de mult îmi doresc să o abordez și pe care probabil o voi finaliza într-o lucrare monografică.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Marin Basarab

Criza refugiaților a scos la iveală toată ura și idioțenia noastră

În acest articol nu voi încerca să explic ce înseamnă criza refugiaților și de unde a pornit.  S-au scris deja sute și mii de articole la această temă, unele mai adecvate, altele stupide până la patetic. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Octombrie 2015, de Pavel Păduraru

R. Moldova, între Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc

Moldovenii au pierdut încrederea în partidele proeuropene şi simpatizează politicienii proruşi, arată ultimul sondaj al CBS-AXA

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

De ce această groapă de gunoi n-are nicio șansă?

Este greu să identifici o cale corectă pe care să mergi, dacă nu reușești să evaluezi obiectiv ce efecte au avut asupra ta mersul pe cărările care te-au dus unde ești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 3 Octombrie 2015, de George Simion

Votați Platforma DA!

Acest editorial nu este ironic, nu vrea să atace protestele anti-guvernamentale și nici inițiatorii lor. După caz, dacă nu m-am exprimat corect și pe placul lor, nu votați Platforma DA, ci votați emanația politică a Platformei DA, indiferent cum s-ar intitula.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Arta ca mărturisire

Cum deja cititorii TIMPULUI au înțeles din textele mele, sunt câțiva artiști contemporani care îmi plac în mod deosebit. Nu doar ca artiști, ci și ca oameni. Cum ar fi Silviu Oravitzan, Dan Perjovschi, Ghenadie Popescu - chiar dacă fiecare e așezat în altă zonă artistică.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 2 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Eu nu mă supăr pe Sofia Rotaru

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Octombrie 2015, de Pavel Păduraru

„Procurorul general mi-a spus că toţi sunt corupţi…”

În ţara noastră, există unii funcţionari aleşi, care, oricât de corupţi ar fi, îşi au fotoliile asigurate. Nu-l includ în această categorie pe viceprocurorul de Chişinău Vasile Gherasimenco, chiar dacă prezumţia nevinovăţiei, după cum am mai spus-o, este folosită la noi,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 30 Septembrie 2015, de Constantin Tănase

Balada comunistului cu un picior de lemn

Povestea (balada) de mai jos a avut loc, cu adevărat, într-un sat din Strășeni, pe la începutul anului 1949.

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 Septembrie 2015, de Octavian Țâcu

Criminalizarea fotbalului

Se zice că tot românul se pricepe la politică și la fotbal. Curios că de ceva vreme, dacă nu de ceva mai multă vreme, le face prost pe ambele. Și dacă cei din partea dreaptă mai au tresăriri de performanță mânați de suporteri, dar și de orgoliul și nostalgia unor timpuri de altădată,...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 29 Septembrie 2015, de Dorin Galben

Decât profesor sau medic sărac în Moldova, mai bine „argat” bogat în Italia

Recent am revenit din Italia, unde am avut ocazia să discut cu mai mulți moldoveni care muncesc și trăiesc acolo de ani buni. Ei nu-și văd viitorul acasă și mai degrabă acceptă „să slujească” italienii, dar să fie bine plătiți, decât să aibă un serviciu onorabil aici, dar să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Septembrie 2015, de Silviu Tănase

Țara în care nimeni nu e responsabil de nimic

Liderii de partid trebuie să accepte ideea că acumulând putere, devin automat responsabili de majoritatea lucrurilor care se întâmplă sau nu în țară.

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Septembrie 2015, de George Simion

Para mălăiață în gura lui Nătăfleață

150 de milioane de euro sunt dați ca împrumut de statul România pentru statul Republica Moldova. Acești bani se adaugă vestitei 100 de milioane de euro (de la Băsescu) și a încă 100 de milioane de euro (de la Ponta) care au fost donați.

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Septembrie 2015, de Moni Stănilă

Darul

„Aceasta însă zic: Cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va şi secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va şi secera. Fiecare să dea cum socoteşte cu inima sa, nu cu părere de rău, sau de silă, căci Dumnezeu iubeşte pe cel care dă cu voie bună.”(II...

() Citeşte tot articolul