Astăzi 24 Mai 2016, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:44
Abonamente
servicii prin satelit SES

Politică 19 Octombrie 2011, ora 05:48    Din editia print

Ce facem cu procurorul?

Marime Font

 


 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Pleacă singur ori stă pe loc şi pleacă Lupu…

Mâine, în şedinţa Parlamentului, vom afla dacă Valeriu Zubco va părăsi fotoliul de procuror general şi, dacă da, în ce mod se va întâmpla asta. Îşi va da el singur demisia? Va iniţia Lupu procedura? Ce va fi însă dacă Marian Lupu refuză şi va fi el însuşi demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului, după cum a anunţat Vlad Filat? Există o înţelegere între PLDM şi PCRM? Sunt întrebări pe care le-am adresat analiştilor politici Nicolae Chirtoacă şi Anatol Ţăranu, precum şi lui Victor Popa, expert în dreptul constituţional, şeful fracţiunii PL din Parlament.

Nicolae Chirtoacă: „Răspunsul nu se află pe segmentul unei normalităţi politice”

Pentru moment, nu sunt semne că Vlad Filat ar avea de gând să destrame Alianţa. Întrevederea de luni înseamnă o încercare de continuare a dialogului. Doar că el îşi doreşte o resetare în baza condiţiilor pe care el le va dicta. Cel puţin, asta e prima etapă. Dacă ea va eşua, nu este exclus ca AIE să fie desfiinţată, dar posibilitatea apariţiei unei alte alianţe este destul de problematică. La acest moment nu există informaţii că ar exista o înţelegere între PLDM şi PCRM. Cât priveşte posibila plecare a dlui Zubco, doar într-o societate politică normală procurorul general ar putea să-şi anunţe singur demisia. Întrebarea-cheie pe care o formulează Vlad Filat este: de ce PD insistă să-şi păstreze în funcţie actualul procuror? Răspunsul nu se află pe segmentul unei normalităţi politice, e vorba mai curând de anumite structuri oligarhice care încearcă să controleze situaţia din ansamblu, în special, în justiţie, prin păstrarea controlului asupra unor funcţii-cheie din acest domeniu.

Anatol Ţăranu: „Nu cred ca procurorul general să demisioneze singur”Este foarte greu să facem un pronostic politic argumentat, din simplul motiv că finalul depinde de momente şi clauze subiective, legate de psihologia şi capacitatea de a reacţiona a persoanelor implicate. Nu cred ca procurorul general să demisioneze singur, pentru el decide altcineva. Totul depinde de capacitatea de analiză a persoanelor care sunt capabile să ia o astfel de decizie. Dacă liderii PD sunt de părere că pentru partidul lor e bine să intre în alegeri anticipate, vor insista asupra păstrării în funcţie a dlui Zubco. Dacă însă calculele lor vor demonstra că alegerile pentru ei sunt un dezastru, nu vor avea decât să se conformeze şi să găsească o soluţie adecvată şi să insiste asupra altei candidaturi care, conform algoritmului politic, revine tot PD. Dacă Marian Lupu este demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului, înseamnă că AIE s-a prăbuşit şi alegerile anticipate sunt inevitabile. Nu văd formula unei guvernări care se va baza pe alianţa PCRM-PLDM. Pentru PLDM ar însemna o catastrofă politică şi nu cred că liderii PLDM vor permite aşa ceva. Ei pot să folosească factorul comunist în jocurile politice, dar din punct de vedere strategic, nu pot să meargă la o alianţă cu PCRM.

Victor Popa: „Valeriu Zubco e victima unui truc politic”

Comuniştii nu sunt ceea ce crede Filat. Comuniştii vor merge cu Filat atâta timp, cât să-şi vadă de propriile interese. Cred că joi comuniştii cu plăcere îl vor detrona pe Marian Lupu, dar se poate ca Valeriu Zubco să demisioneze şi singur. Dacă Marian Lupu este demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului, va veni un alt spicher, care oricum va cere demiterea lui Zubco. În cazul în care PLDM şi PCRM se vor aşeza la masa de negocieri pentru funcţia de procuror, se va discuta deja şi cea de şef al statului. În condiţiile lui Zubco, e preferabil să-şi dea el singur demisia. Oricum, Valeriu Zubco e victima unui truc politic. Referitor la alegerea unui nou procuror general, Filat a venit cu ideea depolitizării acestei instituţii. Potrivit art. 125 din Constituţie, procurorul e numit de Parlament la propunerea spicherului - adică dreptul de a propune pe cineva la funcţia de procuror general îi va reveni lui Marian Lupu. E o ruşine şantajul care a avut loc în Parlament din partea premierului Vlad Filat şi ceea ce se întâmplă în acest stat. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2016, ora: 10:44

Angajații suspectați de corupție sunt excluși din Serviciul Vamal

Serviciul Vamal a finalizat procedura disciplinară în privința unui angajat al postului vamal Criva, care a autorizat trecerea unei unități de transport, deși aceasta figura în Sistemul Informațional ”UNIPASS”, cu mențiunea ”Risc sporit”.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Mai 2016, ora: 10:29

Avionul EgyptAir prăbuşit în Mediterană nu a făcut niciun viraj brusc înainte de dispariţie

Avionul EgyptAir prăbuşit în Mediterană nu a făcut niciun viraj brusc înainte de dispariţie

Avionul EgyptAir prăbuşit în Mediterană, cu 66 de persoane la bord, nu a făcut niciun viraj brusc şi nu şi-a schimbat direcţia înainte de a dispărea de pe radare în cursul nopţii de miercuri spre joi la câteva ore de la decolare, susţine un oficial egiptean,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2016, ora: 10:25

Cartea Mihai Viteazul de P.Panaitescu este disponibilă în chioscurile Moldpresa și în majoritatea librăriilor

Cartea Mihai Viteazul de P.Panaitescu este disponibilă în chioscurile Moldpresa și în majoritatea librăriilor Din editia print

Editura TIMPUL‬ a lansat un nou volum - „Mihai Viteazul” de P. P. Panaitescu. Acest volum inaugurează colecția „Domnitorii” și este un studiu dedicat vieții și domniei lui Mihai Viteazul, care a unificat, pentru prima dată, cele trei principate românești.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 24 Mai 2016, ora: 10:22 de Ion Macovei

INTERVIU cu Norica Nicolai, europarlamentar: „Nu mi se pare onest ca toată lumea să suporte o fraudă”

INTERVIU cu Norica Nicolai, europarlamentar: „Nu mi se pare onest ca toată lumea să suporte o fraudă” Din editia print

Patru europarlamentari s-au aflat, în perioada 18-19 mai, într-o vizită de lucru la Chișinău. Grupul condus de Andi Cristea s-a întâlnit cu deputații moldoveni în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova și a avut un schimb de opinii cu...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Mai 2016, ora: 10:17

Avocații lui Filat acuză restrângerea drepturilor și libertăților

Biroul Asociat de Avocaţi „Popa & Asociaţii” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor domnului Vlad Filat, aflat în arest preventiv în cadrul Penitenciarului nr.13. 

( ) Citeşte tot articolul

Social 24 Mai 2016, ora: 09:15

Ce trebuie să știe fumătorii despre legea anti-fumat

Ce trebuie să știe fumătorii despre legea anti-fumat Din editia print

La 31 mai 2016 intră în vigoare modificările Legii privind controlul tutunului care au stârnit discuţii aprinse în societate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2016, ora: 08:24

24 mai – Istoricul zilei

Intr-o zi de 24 mai, Samuel Morse (un inventator american, pictor de tablouri istorice si de portrete, cunoscut, de asemenea, si pentru faptul ca a inventat codul Morse) era interesat de transmiterea mesajelor la distanta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2016, ora: 07:21

(TIMPUL 24 mai 2013) Limba de stat în întuneric

Probabil, moldovenii reprezintă cel mai tolerant popor din lume. Nici într-o altă ţară din lume respectul faţă de veneticii străini nu este atât de mare precum e în Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 24 Mai 2016, ora: 07:17

Plăcintă cu căpşuni reprezintă un deşert de sezon senzaţional!

Plăcintă cu căpşuni reprezintă un deşert de sezon senzaţional!

Plăcintă cu căpşuni este un deşert extrem de gustos şi săţios. O poţi prepară foarte rapid cu fructe proaspete, căci suntem în sezon, nu-i aşa? Pieţele sunt pline de căpşuni aşa că nu ar trebui să ratezi ocazia de a prepară acest deşert atât de parfumat şi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Mai 2016, ora: 07:12

Horoscop 24 mai 2016: Peştii pot avea o zi de succes cu o singură condiţie

Horoscop 24 mai 2016: Peştii pot avea o zi de succes cu o singură condiţie

Horoscop pentru ziua de marți  24 mai 2016

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 18:32

Oficialii neagă că se vor majora prețurile la combustibil

În presă au apărut astăzi articole prin care se sugera că benzinarii vor crește prețurile cu amănuntul la vânzarea combustibilu către populație. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 18:05

Angela Merkel: liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci pînă la 1 iulie este puțin probabilă

Angela Merkel: liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci pînă la 1 iulie este puțin probabilă

Un proiect al Uniunii Europene de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci pînă la 1 iulie va trebuie să fie amînat în contextul preocupărilor potrivit cărora Ankara nu va întruni la timp condițiile cheie pentru ridicarea vizelor, a afirmat cancelarul german...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 17:54

Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, în vizită în Moldova

Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, în vizită în Moldova

Astrid Thors, înaltul comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, se află într-o vizită în Moldova, unde astăzi, 23 mai, s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.

( ) Citeşte tot articolul

Social 23 Mai 2016, ora: 17:50

Întreţinerea copiilor de până la 3 ani, în atenţia deputatelor în Parlament

Întreţinerea copiilor de până la 3 ani, în atenţia deputatelor în Parlament

Politicile în domeniul naşterii şi îngrijirii copilului existente în Republica Moldova nu motivează tinerele familii să aibă mai mulţi copii şi nu motivează femeile să revină la muncă după ce au născut. Totodată, perioada de trei ani a concediului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 17:32

Milioane de semnături pe un proiect homofob

Milioane de semnături pe un proiect homofob

Problema familiei tradiţionale versus uniunea homosexuală este reactivată anual, odată cu fiecare Pride Parade din România, când grupuri instrumentate de Biserica Ortodoxă organizează contra-manifestaţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 17:26

Acordul de Asociere cu UE intră complet în vigoare din 1 iulie

Acordul de Asociere cu UE intră complet în vigoare din 1 iulie

La reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE, care are loc astăzi, 23 mai, la Bruxelles, va fi aprobată decizia privind intrarea în vigoare a acordurilor de asociere ale UE cu Republica Moldova şi cu Georgia, începând cu 1 iulie. Despre aceasta a anunţat înalta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 16:56

ANRE a emis o atenționare după o întrerupere neprogramată a livrării de energie de către RED Union Fenosa

ANRE a emis o atenționare după o întrerupere neprogramată a livrării de energie de către RED Union Fenosa

 Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) atenționează consumatorii afectați de întreruperile în alimentarea cu energie electrică asupra faptului că aceștia au dreptul, în cazul depășirii duratei admise a acestor întreruperi, să solicite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 16:53

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Mâine, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 16:44

Proiect de lege: Activitatea bonelor ar putea fi reglementată

Proiect de lege: Activitatea bonelor ar putea fi reglementată

Activitatea bonelor ar putea fi reglementată. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Proiectul prevede faptul că bonele vor putea presta servicii oficial, în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 16:32

Un poliţist şi un angajat al Gării de Nord, cercetaţi pentru corupţie

Un poliţist şi un angajat al Gării de Nord, cercetaţi pentru corupţie

Percheziţii la domiciliul şi în automobilul personal al şefului Direcţiei nr. 6 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP al MAI, aflat în concediu de îngrijire a copilului. Acesta are statut de bănuit într-un dosar penal iniţiat pentru corupere pasivă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 16:18

Republicile baltice vor simplifica deplasarea trupelor NATO pe teritoriul lor

Republicile baltice vor simplifica deplasarea trupelor NATO pe teritoriul lor

Statele baltice doresc să simplifice deplasarea trupelor NATO pe teritoriul lor, a declarat luni Hannes Hanso, ministrul apărării din Estonia.

( ) Citeşte tot articolul

Social 23 Mai 2016, ora: 16:03

20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro

20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro

 Afacerile agricole cu bani puțini sunt puține la număr dacă ne gândim la cele care pot, cu adevărat, să aducă un profit și, în timp, chiar să asigure un venit constant pentru o familie care stă la țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 15:59

Cameron: Ieșirea din Uniunea Europeană este o opțiune atodistructivă pentru economie și locuri de muncă

Cameron: Ieșirea din Uniunea Europeană este o opțiune atodistructivă pentru economie și locuri de muncă

Părăsirea Uniunii Europene ar fi autodistructivă economic pentru Marea Britanie, afectând stabilitatea, a estimat luni premierul britanic David Cameron, în prezentarea unui raport al Ministerului de Finanțe ce avertizează cu privire recesiunea economică și pierderea a 500.000...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 15:54

Bașcanul Găgăuziei s-a plâns rușilor de sărăcia culturală din autonomie

Bașcanul Găgăuziei s-a plâns rușilor de sărăcia culturală din autonomie

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a identificat problema stringentă a locuitorilor din autonomie: lipsa unui cinematograf.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 15:48

ATENȚIE:Otrăvirile cu ciuperci iau amploare

ATENȚIE:Otrăvirile cu ciuperci iau amploare

În ultima perioadă otrăvirile cu ciuperci iau amploare. Potrivit Centrul Naţional de Sănătate Publică, în ultimele trei luni ca urmare a consumului bucatelor preparate din ciuperci, peste 50 de persoane au suferit intoxicaţii. Specialiştii atenţionează populaţia să nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2016, ora: 15:40

Încontro se îndreaptă valurile de turiștii ruși după ce Putin s-a supărat pe Turcia și Egipt?

Încontro se îndreaptă valurile de turiștii ruși după ce Putin s-a supărat pe Turcia și Egipt?

Dupa ce destinatiile cele mai populare la rusi (în anii trecuți) pentru petrecerea vacantei de vara – Turcia si Egipt – au devenit ”nevizitabile” din cauze de geopolitica, pentru prima data consulatele grecesti din Rusia se confrunta cu un numar record de cereri de...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Mai 2016, ora: 15:32

Aaron Coock, reprezentantul Moldovei, a cucerit bronzul la Campionatul European de taekwondo

Aaron Coock, reprezentantul Moldovei, a cucerit bronzul la Campionatul European de taekwondo

Britanicul naturalizat Aaron Coock (80 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European de taekwondo, desfășurat în week-end la Montreux (Elveția), relatează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 24 Mai 2016, de George Simion

Cine din România nu vrea unire? (II)

În aceste zile, în România, în topul ştirilor este scandalul mafiei din sănătate. O mafie transpartinică, mână în mână cu elemente din toate structurile statului, similară cu celelalte care ne fură banii, viitorul şi viaţa prin crimele pe care le comit.

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Mai 2016, de Silviu Tănase

Chișinăul de la Mihai Viteazul la… Maia Sandu

Duminică a fost constituit un nou partid în R. Moldova. Este vorba de formațiunea „PAS”, care și-a ales conducerea. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Mai 2016, de Moni Stănilă

După chipul și asemănarea noastră

Acum o mie de ani, chiar și o sută, nu aveam o privire globală asupra umanității. Nu știam ce se petrece în celălalt capăt al pământului. Televiziunea, internetul, radioul ne-au pus față în față cu umanitatea. Știrile sunt atât de multe încât nici nu le mai procesăm...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2016, de Octavian Țâcu

Cronograful care a salvat lumea

Îmi place să scriu despre oameni dragi, mai ales atunci când aceștia sfidează normalitatea (sau mai curând anormalitatea) contextului în care trăiesc și se ridică deasupra firescului prin lucrurile deosebite pe care le fac.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 20 Mai 2016, de Constantin Tănase

Iubirea noastră-ncet s-a stins...

Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Mai 2016, de Moni Stănilă

Formare și deformare

Aud foarte multă lume susținând sus și tare că jocurile video violente nu influențează copiii. Chiar dacă psihiatrii dau mărturie de pacienți cu comportament deviat, vise agresive și alte tulburări puse pe seama jocurilor video.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Mai 2016, de Octavian Țâcu

Bătălia diplomatică pentru Basarabia (XI) Ecouri post-Viena (1924)

Ruperea tratativelor româno-sovietice a provocat numeroase reacţii în opinia publică internaţională, ceea ce demonstra interesul acesteia în soluţionarea problemei Basarabiei. Comportamentul delegaţiei sovietice a provocat îngrijorări în rândul unor state europene,...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 Mai 2016, de Lia Ciutac

Ieftinirea medicamentelor sabotată de farmacii

Cetățenilor Republicii Moldova periodic le sunt făcute promisiuni privind calitatea vieții care urmează să se îmbunătățească, iar pentru aceasta se imită scăderi a prețurilor la anumite servicii, medicamente sau alimente. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2016, de Dan Nicu

Flamura brăzdată de stele

Prezența soldaților americani la Chișinău, pentru a participa la o expoziție a tehnicii lor militare, este un act simbolic cu profunde implicații pentru mentalul colectiv al locuitorilor Republicii Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2016, de Silviu Tănase

Economie și istorie: Exportăm în România, dar ne închinăm Rusiei

Biroul Național de Statistică a publicat datele, privind comerțul extern al R. Moldova pentru primele trei luni ale anului 2016. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2016, de Ion Macovei

Combinații cretine

Monumentele contribuie la dăinuirea în memoria colectivă a unor personalităţi sau fapte ce au marcat destinul unui popor. În peisajul urban, acestea au devenit puncte de orientare în spaţiu, locuri de întâlnire sau reculegere. Dar avem monumente care mai curând sunt o ruşine...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Mai 2016, de Ion Macovei

Ziua în care Prutul a devenit hotar de țară

Se împlinesc 204 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la București, care a pus capăt războiului ruso-turc din 1806-1812.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2016, de Octavian Țâcu

9 Mai: o istorie controversată a prizonierilor de război „moldoveni” (III)*

Așa cum menționam în primul articol, din această serie de publicații, o problemă importantă, în contabilizarea prizonierilor de război români, este cea legată de istoria prizonierilor trecuți în liste drept „moldoveni”. Investigarea acestei teme a devenit posibilă...

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Mai 2016, de Constantin Tănase

Faraonul de pe Bâc

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2016, de Pavel Păduraru

Igor Dodon, între noroi și crizanteme

Astăzi, 6 mai 2016, se împlinește o lună de când Igor Dodon a promis că va face publice cererile deputaților din fracțiunea sa, prin care aceștia ar fi renunțat la cetățenia română.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Mai 2016, de Marin Basarab

În luna mai, să scriem doar despre cultură

Diana Guja, o bună prietenă de-a mea, scria recent pe o rețea de socializare: „E pentru prima dată de când mă țin minte în acest oraș, să văd organizându-se atâtea evenimente odată. Și dacă până acum se miza pe simplul fapt că faci ceva și lumea și așa va veni,...

() Citeşte tot articolul