Actualitate

Ce fel de credite iau persoanele fizice

 În studiu se menționează că pe piața din Republica Moldova activează 11 bănci comerciale, iar creditarea persoanelor fizice este concentrată în trei bănci – Moldova Agroindbank, MobiasBanca și Moldindconbank. Împreună cele trei bănci, care oferă 5,35 miliarde de lei din totalul de 7,08 miliarde de lei, dețin 75% din piața creditelor oferite persoanelor fizice. Acest top, care mai include pe pozițiile patru și cinci Victoriabank și Fincombank, a fost creat conform volumului de creditare a persoanelor fizice.

Conform altui criteriu, și anume ponderea portofoliului de credite oferite persoanelor fizice din totalul creditelor, primele două bănci în TOP-5 sunt Eurocreditbank și Mobiasbanca, despre care autorul publicației spune că au o politică activă de creditare a persoanelor fizice. Totodată MAIB, datorită cotei mari de piață, contribuie la majorarea valorii medii a volumului de credite oferite de bănci persoanelor fizice. Totuși șapte din 11 bănci au un portofoliu de creditare a persoanelor fizice mai mic decât media pe sistem, ceea ce indică la un potențial neexplorat de bănci privind creditarea persoanelor fizice.

Cât privește clasamentul băncilor cu cele mai mici credite compromise oferite persoanelor fizice, în studiu se menționează că cetățenii sunt cei mai buni platnici. Ponderea medie a creditelor compromise reprezintă 3,4%, cea ce este de trei ori mai puțin decât media creditelor compromise pe sistemul bancar. Chiar și cele mai mari ponderi sunt comparabile cu nivelul mediu din sistemul bancar. În top-5 cu cele mai mici credite neperformante acordate persoanelor fizice, pe primele trei poziții se situează Fincombank, Comertbank și Eurocreditbank. Pe ultimele două poziții se situează MAIB și Mobiasbanca.

În prezent în Republica Moldova funcționează 11 bănci comerciale, care conform situației din luna iunie 2017 au creditat economia statului cu 34,2 miliarde de lei, dintre care 7,1 miliarde de lei sau 20,8% sunt creditele oferite persoanelor fizice.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *