Editorial

Ce-i va şopti Neguţă la ureche lui Filat înainte de 16 mai 2012

Eu îmi amintesc. Iată că recent ambasadorul R. Moldova în Federaţia Rusă face o declaraţie şocantă şi descalificantă, iar premierul a luat apă în gură. (Luni, ambasadorul RM la Moscova, Andrei Neguţă, în cadrul unui interviu pentru ITAR-TASS, a declarat că „retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune”.) Repet: premierul nu a reacţionat. A reacţionat însă MAEIE, într-un comentariu oferit marţi pentru AGERPRES. A reacţionat ca totdeauna când e vorba de ruşi: dulce şi moale, dând duios din coadă, calificând declaraţiile ambasadorului drept „regretabile”, care „lasă loc pentru interpretări”. Şi atât.

În mod normal, după asemenea declaraţii, ambasadorul Neguţă urma să fie imediat adus legat acasă. Aşa ceva nu s-a întâmplat. Există un mare mister în această poveste – după plecarea lui Voronin de la guvernare, la Moscova ambasador a rămas tot Neguţă, un fruntaş al PCRM şi apropiat al lui Voronin. Filat nu a îndrăznit să-l atingă pe acest Neguţă, dovadă că şi astăzi politica externă a R. Moldova tot la Moscova se face.
Mutatis mutandis, vorba străbunilor, dar tot acolo să rămânem. Unii dintre bravii noştri români de ocazie au decis să-i ceară premierului Filat să declare ziua de 16 mai a.c. zi de doliu naţional, în legătură cu împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul ţarist.

Aici şi acum doresc să-i întreb pe aceştia un lucru simplu: cum credeţi, se va bate Neguţă la Moscova cu ruşii în chestiunea privind anul 1812 şi cam ce îl va sfătui Neguţă pe premierul Filat să facă (unde să se şteargă) cu demersul celor care au cerut zi de doliu pe 16 mai? Doamne, de ce nici în ceasul al doisprezecelea nu devenim inteligenţi?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *