Cultură

Ce „primim” şi ce nu

De aici apar şi multiple sintagme străine spiritului limbii române, care sună nefiresc, iar uneori chiar alogic. Cel mai des erorile circulă în vorbirea funcţionarilor, acum şi a unor candidaţi la funcţii înalte şi se fac auzite la televizor şi la radio în sintagme de tipul: „Parlamentul a primit legea (принял закон)”; „Noi am primit hotărârea să participăm (мы приняли решение участвовать)”, „Au fost primite măsuri de securitate (были приняты меры безопасности)”, în care „принять” are diverse echivalente româneşti: a adopta/a vota o lege; a adopta/a lua o hotărâre, o decizie; a lua măsuri, deci enunţurile corecte vor fi: parlamentul a adoptat/a votat legea; am adoptat/am luat o decizie, o hotărâre; am luat măsuri de securitate.

O altă categorie de vorbitori copiază cu fidelitate sintagmele ruseşti din vorbirea cotidiană, fără să ţină cont de faptul că limba română are legile ei, astfel că putem auzi că cineva „a primit duş, baie (принял душ, принял ванну)”, corect: a făcut un duş, a făcut o baie; „a primit medicamente, a primit lecuire, a primit injecţii” – corect: a luat medicamente, a făcut un tratament, a făcut injecţii. 

Nu sunt o soluţie bună nici expresiile „am primit plăcere”, „am primit propunerea lor”, care au ca echivalente adecvate mi-a făcut plăcere, mi-a plăcut ş.a.; am acceptat propunerea. 

Nici enunţurile cu rusescul „принято” nu pot fi copiate fără noimă, ca în cazurile „La noi e primit să servim musafirii”; „la noi e primit să felicităm colegii (după у нас принято)”, căci e mai bine şi mai corect să spunem: noi obişnuim, noi avem o tradiţie, noi totdeauna îi servim, îi felicităm etc. 

Este calchiată şi expresia rusească „принять за чистую монету”, care apare într-o formulare absolut alogică pentru limba română – „a primi drept monedă curată”, varianta corectă de traducere a acestui frazeologism fiind: a o lua de bună, a crede. 

Irina Condrea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *