Moldova

Ce se întâmplă la SIS?

Nu o dată am afirmat în Parlament că instituţia este nefuncţională

Ceva se întâmplă în Serviciul de Informaţie şi Securitate. Săptămâna viitoare vom face audieri parlamentare. Şeful interimar al SIS, dl Dediu, va fi audiat în plenul Parlamentului. Cu siguranţă o să-i punem întrebări. Comisia se va sesiza şi va purta discuţii cu conducerea şi angajaţii instituţiei respective. Cred că ceva acolo s-a întâmplat. Nu o dată am afirmat în Parlament că instituţia este nefuncţională, pentru că nu are un conducător. SIS este o instituţie specifică şi pot să apară speculaţii diferite referitor la activitatea acesteia.

Mihai Ghimpu, preşedintele PL, deputat

Nu mă pronunţ, pentru că este o scrisoare anonimă

Am citit scrisoarea. Nu este SIS-ul aşa cum se vorbeşte, poate este un fost de la SIS, dintre oamenii lui Reşetnicov, şi apoi acolo este conducerea veche, care nu are nimic comun cu PL. Nu ştiu de cine este semnată. Poate a făcut-o şi FSB-ul rusesc. Eu nu pot să mă pronunţ, întrucât este o scrisoare anonimă. La mine nu s-a adresat nimeni la PL din rândurile colaboratorilor SIS să spună că au probleme. Dacă sunt deranjaţi de situaţia care este, tot mai bine era dacă veneau şi o spuneau deschis. Dacă aveau intenţii bune, puteau să vină incognito la mine să spună ce se întâmplă şi am fi putut rezolva problema, chiar şi atunci când eram preşedinte. Eu ştiu că la SIS sunt probleme, probleme pe care le are orice organizaţie care nu s-a reformat până la capăt, nici prin lege, nici prin oameni. Totul depinde de oameni. Există oameni corecţi, care-şi fac cinstit datoria, există oameni care se folosesc de aceste funcţii şi în cadrul Serviciului de Securitate. Posibil este o durere a cuiva, sau este treaba unora care ştiu că va trebui să fie numit şeful Serviciului şi încearcă să-şi plaseze oamenii lor. La noi totul este posibil. Acest lucru demonstrează că avem ce avem din cauza politizării acestei instituţii.

Mihai Godea, deputat, membru al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică

Dacă va fi necesar, vom propune crearea unei comisii de anchetă

Eu nu obişnuiesc să citesc scrisorile anonime, dar de vreme ce informaţia a apărut în presă, cred că săptămâna viitoare la şedinţa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică vom aborda subiectul respectiv. Pentru că vreau să văd ce cred şi colegii din comisie. Indiferent ce vom descoperi ulterior, lucrurile trebuie analizate. Poate este vorba despre o reglare de conturi, dar nu pot să spun cu siguranţă. Dacă va fi necesar, vom propune crearea unei comisii de anchetă. Cunosc şi eu, cunoaşte şi societatea cazuri când ofiţerii SIS au vândut informaţii altor state. Eu nu vreau să fac speculaţii, vom vedea ce se va discuta în comisie. Judecând după modul cum acţionează Ministerul de Interne, Procuratura, CCCEC-ul – nu e prea mult loc de optimism. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *