Social

Cele mai întâlnite forme de abuz asupra copiilor sunt abuzul psihologic şi cel fizic

Preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Daniela Sâmboteanu, a declarat că violenţa asupra copilului este răspândită în Republica Moldova şi are la bază stereotipuri sociale, dar şi sărăcia, probleme de sănătate fizică sau mentală, lipsa suportului din partea reţelei sociale, discriminarea etnică şi religioasă etc.

Cât priveşte abuzul asupra copiilor, atât femeile, cât şi bărbaţii pot fi abuzatori. Unele studii arată că femeile pot fi chiar mai abuzive cu copiii decât bărbaţii, mamele solitare de exemplu. Totuşi, majoritatea agresorilor în cazurile de violenţă în familie sunt bărbaţii.

Daniela Sâmboteanu a menţionat că copiii sunt mai vulnerabili decât adulţii în general, iar în situaţiile de violenţă în special. Un adult supus violenţei mai poate riposta, pentru că are teoretic anumit resurse – fizice, economice şi informaţionale, dar un copil nu are aceste posibilităţi. În opinia sa, din aceste considerente intervenţiile în cazul violenţei împotriva copilului sunt specifice şi depind de cooperarea adulţilor.

Totodată, specialiştii atenţionează că abuzurile asupra copilului nu trebuie să fie abordate exclusiv din perspectiva violenţei în familie. Un copil este vulnerabil la şcoală, atunci când navighează pe internet, când se află sub protecţia statului în centrele de reabilitare, când socializează în comunitate sau când imaginea copilului este exploatată.

Studiile arată că opt din zece copii au fost supuşi la diverse forme de pedeapsă. Cinci din zece copiii au fost supuşi pedepsei fizice, iar şapte din zece copii – agresiunii psihologice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *