Actualitate

Cercetătorii au făcut noi descoperiri arheologice în raionul Cahul

Potrivit lui Ion Ciobanu, specialist la Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, în prezent arheologii cercetează tumulul numărul 9 de pe moșia satului Crihana Veche, care este sub protecția statului. “În cazul în care acesta se deteriorează, este necesară cercetarea arheologică pentru a nu permite pierderea artefactelor și informației cu caracter științific și istoric”, a menţionat Ciobanu.

Conform istoricului, unul din morminte are o vechime de aproape 4 mii de ani. „Defunctul avea în mîna dreaptă un toporaș de piatră, ceea ce demonstrează că pe atunci încă nu se folosea fierul, ci era dezvoltată mai mult industria pietrei”, a afirmat Ion Ciobanu, citat de gazetadesud.md.

Vestigiile care au fost descoperite pe teritoriul localității urmează a fi plasate într-un muzeu care va fi deschis tot la Crihana Veche. Înainte de aceasta mostrele vor fi cercetate, restaurate și conservate la Centrul de Arheologie și în laboratoarele de la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Ulterior scheletele urmează a fi studiate și din punct de vedere antropologic, pentru care vor fi transportate pentru o analiză mai detaliată în România.

Cercetările arheologice de la Crihana Veche sînt efectuate de către Centrul de Arheologie, în colaborare cu Primăria satului, Agenția Națională Arheologică din cadrul Ministerului Culturii și Asociația „Răsăritul Românesc”. Este pentru a doua oară în acest an, cînd pe teritoriul localităţii cercetătorii au descoperit monumente istorice.

sursa: moldpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *