Moldova

Chiril Lucinschi: Unii văd mâna lui Lucinschi peste tot, inclusiv în cazul Veronica Bacalu

Contactat de TIMPUL, Chiril Lucinschi neagă zvonurile din mass-media, potrivit cărora tatăl său, Petru Lucinschi, ar avea vreo influenţă în luarea deciziilor în cadrul PLDM, inclusiv în înaintarea candidaţilor la funcţia de preşedinte. El susţine că atât el, cât şi tatăl său s-au întâlnit doar de câteva ori cu Veronica Bacalu, şi atunci în cadrul unor deplasări comune de serviciu.

Chiril Lucinschi spune că „pur şi simplu aşa s-a întâmplat că preşedintele Lucinschi a pronunţat anterior numele Bacalu ca fiind o candidatură bună şi că toată lumea apreciază acum că Veronica Bacalu este într-adevăr o candidatură foarte bună pentru RM la funcţia de preşedinte”.

„Ideea a fost născută pe blogurile unor politicieni. Unii au făcut o obsesie să vadă mâna lui Lucinschi în toate evenimentele care au loc în RM”, este de părere deputatul. El susţine că a văzut-o pe V. Bacalu ultima dată acum 12 ani, înainte să plece din ţară, pe când lucra la Guvern, şi au avut câteva deplasări împreună.

„Nu pot să spun cine a propus-o pe Veronica Bacalu la funcţia de preşedinte”

Fiind întrebat dacă Ion Ababii a fost candidatura PD, iar Veronica Bacalu candidatura PLDM, deputatul PLDM a răspuns că nu poate să spună cine a propus-o pe Veronica Bacalu la funcţia de preşedinte. „Au fost înaintate 14 candidaturi. Prin selecţie, au rămas două care au fost susţinute de fracţiunile PLDM şi PD. Şi aceste două opţiuni au fost prezentate PL-ului”, susţine Chiril Lucinschi.

În plus, deputatul exclude orice amiciţie între Bacalu şi tatăl său, chiar dacă aceasta a deţinut funcţia de viceguvernator BNM în perioada mandatului lui Petru Lucinschi. „Între cei doi nu a fost nici cel puţin o simplă prietenie, s-au văzut de câteva ori în cadrul unor deplasări. În calitate de preşedinte, Petru Lucinschi comunica frecvent cu primele persoane în stat, iar dna Bacalu nu deţinea decât funcţia de viceguvernator BNM”, a mai precizat Chiril Lucinschi.

Cât despre vizita de marţi a Veronicăi Bacalu la Chişinău, deputatul PLDM spune că nu poate confirma acest lucru, dar nici nu exclude că „într-adevăr dna Bacalu trebuie să apară la Chişinău, pentru ca toată lumea să vadă că această candidatură merită atenţia şi voturile noastre”. El speră că, în calitate de preşedinte, „dna Bacalu va avea capacitatea de a unifica eforturile partidelor politice în interesul ţării”.

Liberalul Mihai Ghimpu, care refuză să voteze data alegerilor până când nu o va cunoaşte personal pe Veronica Bacalu, a declarat pentru TIMPUL că a auzit pentru prima dată numele Bacalu de la Petru Lucinschi şi că aceasta ar fi candidatura PLDM, şi nu a Alianţei. Potrivit zvonurilor din presa locală, Veronica Bacalu, care a ocupat funcţia de viceguvernator în perioada anilor 1996-2002, urma să ajungă guvernator în locul lui Leonid Talmaci. Ea a fost intens promovată de Petru Lucinschi, însă după ce PCRM a venit la guvernare, Veronica Bacalu s-a retras de la BNM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *