Atitudini

Chirtoacă poate câştiga din primul tur, dacă…

Rezultatele sondajului ne permit să mai formulăm câteva concluzii.

Prima: S-a produs ceea ce noi am presupus acum câtva timp în urmă: polarizarea electoratului: Acum există doi lideri reali ai cursei electorale – Chirtoacă şi Dodon, votul deci va fi unul categoric (geo)politic.

A doua: Chirtoacă trage în sus partidul, el e locomotiva PL-ului, în celelalte cazuri e invers – candidaţii trag partidele în jos, cele mai elocvente exemple sunt V. Buliga de la PD şi I. Dodon de la PCRM. Un motiv serios de meditaţie vizavi de prestaţia candidaţilor scoşi în cursa electorală. Retragerea tactică în umbră a lui M. Ghimpu a fost benefică. Procedeul suprasolicitat în această campanie, cel al transferului de imagine, n-a dat rezultate. Încă un motiv de meditaţie pentru liderii de partide.

A treia: după acest sondaj, retragerea din cursă a Valentinei Buliga ar fi benefică şi pentru PD, şi pentru D. Chirtoacă. La fel de benefică ar fi şi retragerea celorlalţi candidaţi, fără şanse. Scurtarea buletinului de vot va spori şansa salvării Chişinăului de comunişti.

A patra: rezultatele scrutinului din Chişinău le vor decide… indecişii.

A cincea: dacă stafful PL nu va avea „ameţeli” după acest Sondaj şi va mobiliza electoratul, inclusiv – sau poate în primul rând! – tineretul să iasă la votare, Dorin Chirtoacă poate câştiga alegerile din primul tur. Repet: Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *