Opinii și Editoriale

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Capitala Republicii Moldova se transformă într-o nucă tare, de care socialiştii şi-au mai frânt încă o dată dinţii. Referendumul municipal convocat prin stăruinţele acestora pentru a-l demite pe primarul Dorin Chirtoacă a eşuat răsunător, abia 17% dintre alegători prezentându-se la vot duminică. Evenimentul se înscrie într-un şir al insucceselor socialiştilor de a cuceri oraşul, dându-le acestora un nou prilej pentru frustrare.

Într-o perspectivă ceva mai istorică, chişinăuienii au rămas fideli, duminică, unei tradiţii care durează de aproape două decenii. Socialiştii de astăzi, atât Igor Dodon, cât şi majoritatea liderilor partidului său, şi-au început activitatea politică în calitate de comunişti, membri ai PCRM şi subordonaţi ai lui Vladimir Voronin, cel care i-a şi lansat pe toţi în viaţa publică. Dacă privim experienţele lor în continuarea celor ale PCRM, avem un tablou în care Chişinăul rezistă din 2001 încoace tentativelor comuniştilor/socialiştilor de a prelua administraţia municipală. În 2007, candidatul susţinut de comunişti, Veaceslav Iordan, a pierdut lamentabil în faţa lui Dorin Chirtoacă. Pentru primul său mandat, prim-vicepreşedintele liberalilor a câştigat alegerile locale cu peste 60% din voturi, zdrobindu-l pe Iordan, care beneficiase de susţinerea oficială şi de o campanie electorală consistentă şi bine finanţată. În 2011, Igor Dodon a încercat să se înscăuneze primar în locul lui Chirtoacă, şi aproape a reuşit. În turul II, acesta a acumulat peste 49% din voturi şi a fost foarte aproape de victorie. Cu atât mai dureroasă a fost înfrângerea, în dimineaţa de după alegeri. La ultimele alegeri locale, în 2015, actualul preşedinte formal al Partidului Socialiştilor şi aliata de nădejde a lui Dodon, Zinaida Greceanîi, nu a reuşit nici ea să-l învingă pe Dorin Chirtoacă.

Pentru 2017-2018, dacă le-ar fi reuşit provocarea unor alegeri locale anticipate prin referendumul deja eşuat, socialiştii îl pregăteau pe Ivan Ceban, fruntaş socialist cu şanse bune de a repeta contraperformanţele precursorilor săi, după ce s-a implicat într-o mulţime de scandaluri şi şi-a făcut loc cu coatele spre funcţia de primar la care tânjeşte. Fără îndoială, comportamentul său nu va rămâne netaxat de alegători, dacă vreodată Ceban va candida.

Chiar dacă rezultatul votului de duminică nu le-a adus socialiştilor rezultatele scontate, atitudinea chişinăuienilor nu trebuie interpretată nici ca una de susţinere deosebită pentru Dorin Chirtoacă. Mai curând, o parte a cetăţenilor Capitalei s-au lăsat conduşi de dezinteresul faţă de referendum pe care a reuşit să li-l provoace comportamentul principalilor „avocaţi” ai votului, dar şi problemele din instanţă ale lui Chirtoacă. Drept rezultat, asta l-a salvat pe cel care a condus oraşul în ultimii 10 ani de ruşinea de a fi fost demis prin referendum, însă nu i-a ridicat nivelul de popularitate.

În orice caz, eşuarea referendumului dorit de socialişti ca să-şi propulseze, în cele din urmă, omul la conducerea capitalei, denotă o dată în plus că oraşul Chişinău refuză, în continuare, să cadă în mâna comuniştilor şi a urmaşilor acestora socialişti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *