Editorial

Cine vrea să oprească RM la Prut?

Moldova este o țară care, practic, nu are o politică informațională proprie, națională, pusă în serviciile intereselor ei naționale, ea, RM, fiind dominată de televiziunile rusești. Televiziunile „moldovenești”, în măsură diferită, evident, mai din topor sau mai subtil, își aduc și ele obolul la menținerea publicului în sfera de influență rusească. Lideră la acest capitol e, indiscutabil, Publika TV. Aceasta e singura televiziune din RM intrată deschis și plenar în serviciul unor forțe vădit ostile orientării proeuropene a RM. Deși vehiculează slogane pro-statalitate, ea înțelege statalitatea RM așa cum o înțeleg Moscova și forțele „patriotice” și de extrema stângă de la Chișinău. Aceasta este singura televiziune la care sunt bineveniți „analiști politici”, inclusiv din Tiraspol, care timp de două decenii luptă împotriva eforturilor de emancipare națională a moldovenilor. Când opinia publică marca 200 de ani de la anexarea Basarabiei, Publika TV „învârtea” seară de seară biografiile romanțate ale contelui S. Urusov, guvernatorul Basarabiei, „falnicului” Manuc Bei și a „legendarului” Grișka Kotovski… 

Pentru a-i ține pe telespectatori „sub control”, ei inventează eroi și subiecte. Recent, i s-a acordat aproape două ore de „dezbateri” unui subiect „fierbinte” cum ar fi plecarea din fracțiunea PCRM a lui Ion Ceban, un personaj fără biografie politică, despre care locuitorii Chișinăului au auzit astă-iarnă, când acesta urla „Jos Aliansu`!” la mitingurile PCRM. Mi-l amintesc și eu – cu gura cât o șură, încadrată într-o mutră lată care amintea de ducele Benito Mussolini – acesta blestema Alianța și liderii ei cu cele mai porcoase epitete. În acele sâmbete geroase, acest duce de Bâc îi avea drept coechipieri la urlat și denigrat pe unii „analiști politici” care se produc la Publika TV.

…Să fim înțeleși: Publika e televiziune comercială liberă care activează într-o țară liberă și democrată. E treaba ei cu politica ei editorială și cu invitații ei, dar până la un punct. Probleme apar în momentul în care această televiziune manipulează cu premeditare, menținând telespectatorii în spațiul unor ideologii toxice. Sub pretextul pluralismului politic și al dreptului la opinie, Publika TV oferă tribuna unor „politicieni” ca Șelin, „politologi” ca Safonov, din echipa lui Smirnov de la Tiraspol și „analiști” de calibrul lui… Uite că-mi scapă numele acestuia, să nu mi-o ia în nume de (gu)rău. Toți aceștia se adună seară de seară la Publika TV, ca niște somnoroase păsărele ,,spălând oscioarele” Alianței. După dispariția faimosului NIT, televiziunea cu kappa a preluat auditoriul fostului canal devenind de facto portavocea forțelor radicale de extremă stânga care sunt în opoziție nu cu guvernarea, ci cu RM și a căror misiune e de a compromite eforturile Alianței de desovietizare, decomunizare și apropiere a RM de valorile europene.

Într-un cuvânt, scopul lor este să oprească R. Moldova la Prut și să o transnistrizeze ca să nu mai rămână nimic național în ea.
…Există destui „deștepți” care vor trage alte concluzii din cele de mai sus. De aceea, fac o precizare ce se referă la… criticabilitatea Alianței. Da, ea e criticabilă, faptul că a declarat și promovează politica integrării europene nu o salvează de la critică. Da, Alianța are suficiente „bube” în cap, problema însă nu se pune de a o distruge, ci de a o face mai funcțională ca să promoveze reformele promise, în caz contrar riscăm să aruncăm pruncul odată cu apa din albie. Părerea mea e că „analiștii” de la Publika TV, care, atunci când aud de Alianță le sângerează ochii, urmăresc altceva – să arunce pruncul, nu apa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *