Ultima oră

Coaliţia arabă din Yemen are un nou inamic: Statul Islamic

Statul Islamic a provocat surpriză după revendicarea atacurilor sîngeroase de marţi de la Aden, din sudul Yemenului, şi vizînd pentru prima dată guvernul şi trupele coaliţiei care luptă sub comanda Arabiei Saudite împotriva grupărilor rebele. Daesh, a făcut un pas important în operaţiunile sale din Yemen unde Arabia Saudită, deja blocată într-un conflict, din martie împotriva rebelilor şiiţi houthi acuzaţi de legături cu Iranul, se găseşte în faţa unui nou inamic.

Mai mult de 15 de persoane au fost ucise în atacurile sinucigaşe comise marţi de SI împotriva sediul guvernului instalat provizoriu într-un hotel din Aden şi în alte două atentate împotriva unor baze militare ale coaliţiei.

Această operaţiune spectaculoasă îi permite Statului Islamic să se diferenţieze din nou de Al-Qaida din Peninsula Arabică (Aqpa), după ce s-a diferenţiat prin numărul victimelor din atentatele împotriva moscheilor şiite, a spus Jean-Pierre Filiu, făcînd referire la o serie de atentate sinucigaşe soldate cu zeci de morţi din luna martie în capitala Sanaa.

În cele din urmă, a subliniat expertul, atacul împotriva hotelului şefului guvernului yemenit recunoscut de comunitatea internaţională îi oferă Daech postura singur împotriva tuturor pe care mişcarea condusă de (Abu Bakr) al-Baghdadi o privilegiază în diferitele teatre de operaţiuni.

Potrivit institutului pentru analiza strategică The Soufan Group, războiul din Yemen este un laborator perfect pentru un grup care doreşte extindere regională precum Statul Islamic: grupul îşi continuă strategia folosită în Iraq şi Syria, exploatînd insecuritatea şi instabilitatea, subliniază institutul.

Totodată, experţii sînt de acord în a spune că atacurile SI din Yemen complică şi mai mult sarcina coaliţiei arabe care, în pofida atacurilor aeriene şi desfăşurării de mii de soldaţi, nu a reuşit să învingă rebelii şiiţi houthi şi aliaţii lor, care controlează în continuare nordul ţării şi capitala Sanaa. 

Sursa: m-securitynews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *