Actualitate

Codul Educaţiei va fi publicat vineri în Monitorul Oficial

Documentul reprezintă actul normativ-legislativ fundamental în domeniul învăţămîntului de toate nivelurile, care reglementează funcţionarea şi raporturile juridice din sistemul educaţional naţional. Codul vine să înlocuiască Legea învăţămîntului adoptată în anul 1995.

Actul stipulează că învăţămîntul va fi obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani. Totodată, pentru evaluarea rezultatelor obţinute de elevi în clasele primare vor fi utilizaţi descriptori, şi nu note cum este în prezent. O altă prevedere stabileşte că posturile de rector, prorector şi decan vor putea fi deţinute de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a cîte cinci ani fiecare. În document mai este indicat că directorii instituţiilor de învăţămînt general vor fi aleşi prin concurs şi vor avea mandate limitate de cinci ani.

Potrivit Codului, în sistemul educaţional procesul de învăţămînt se desfăşoară în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în una din limbile de circulaţie internaţională. Totodată, studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituţiile de învăţămînt de orice nivel.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *