Externe

Comisia parlamentară: Ministerul Apărării a vândut armament Armeniei în mod ilegal

Pe 13 septembrie 2011, un avion de transport IL- 76 venit din Libia a aterizat pe Aeroportul Internaţional Mărculeşti. Aeronava a sosit pentru a prelua un lot de muniţii pentru a-l transporta în Armenia conform unui contract încheiat între Ministerul Apărării al R. Moldova şi compania letonă "Latspeceksport" din oraşul Riga. Această tranzacţie a trezit nedumerirea Parlamentului, societăţii civile şi a autorităţilor din Azerbaidjan, ţară care se află în conflict militar cu Armenia. 

Comisia parlamentară formată în octombrie 2011 pentru a investiga acest caz, a constatat că Ministerul Apărării a comercializat armamentul firmei letone fără a organiza un concurs pentru desemnare cumpărătorului. La rândul ei, compania  "Latspeceksport" nu a avut autorizaţie eliberată de autorităţile letone de a efectua tranzacţii de armament cu R. Moldova. Cu toate acestea, tranzacţia a fost autorizată de Guvern şi a primit avizul Comisiei pentru comercializarea activelor armatei naţionale şi a Comisiei pentru autorizarea comerţului exterior cu mărfuri strategice, în fruntea cărora se află vicepremierul Valeriu Lazăr.

Comisa a constatat că atunci când s-a negociat contractul, nici Comisia interdepartamentală condusă de Andrei Popov din cadrul Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu a avut obiecţii în legătură cu faptul că muniţiile aveau să ajungă în Armenia şi a permis Ministerului Apărării exportul a 9 unităţi de instalaţii de lansare a rachetelor dirijate anti-tanc şi 1017 rachete dirijate anti-tanc prin intermediul companiei  "Latspeceksport". 

Nu se ştie exact cine a semnat contractele de vânzare-cumpărare cu Ministerul Apărării, pentru că niciun reprezentat din conducerea companiei letone nu a sosit în R. Moldova, iar semnăturile în documente sunt diferite. Preşedintele Comisiei parlamentare, Iurie Bolboceanu, a declarat că materialele acumulate vor fi transmise Procuraturii Generale pentru continuarea anchetării cazului. 

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că atât el, cât şi prim-ministrul Vlad Filat, au aflat de această tranzacţie post-factum.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *