Finanţe

Complexul „Eternitate” – ce e veşnic, costă scump…

Construit încă în anii 1970, acesta este considerat monumentul victoriei fostei URSS asupra fascismului şi a fost ridicat în cinstea celor care au căzut în luptă. Impozant, în culoarea reprezentativă a puterii ocupante de atunci, Complexul memorial „Eternitate” se bucură de un element aparte – focul veşnic, o flacără, întreţinută cu gaz, ce arde întruna. Simbolul impozant al epocii sovietice alimentează şi astăzi dispute interminabile între cei care susţin că RM a ieşit învingătoare din război şi cei care văd Basarabia de după 1940 plânsă, dezbinată şi silită să ia drumul Siberiei. Dacă istoria încă nu şi-a spus cuvântul, atunci o face… economia. Flacăra veşnică, care alimentează şi azi amintirea dureroasă a vremurilor de atunci, ne costă zeci de mii de lei anual.

„Flacăra eternităţii” arde neîntrerupt deja de câteva decenii. Sursa alimentării acesteia este gazul, al cărui consum este achitat de Ministerul Apărării, întrucât complexul se află în grija sa. Am încercat să aflăm cât plăteşte RM, o ţară care nu are propriile resurse de gaz, dar care le importă la un preţ exagerat de la ruşi, pentru o flacără veşnică, care nu se stinge niciodată. Astfel, Ministerul Apărării ne-a comunicat că, pe parcursul anului 2011, din bugetul ministerului au fost alocaţi 59,3 mii lei, numai pentru menţinerea „focului veşnic”. Împărţită la tariful valabil pentru anul 2011, constatăm că flacăra de la memorial „a ars” aproximativ 10.500 metri cubi de gaz, din totalul de 1,1 miliarde metri cubi, importaţi de RM în anul 2011. Făcând un simplu calcul, putem constata că, teoretic, din sursele de gaz, consumate pentru „flacăra eternităţii”, puteau fi încălzite 13 apartamente cu trei camere, cu încălzire autonomă, pentru întreaga perioadă rece a anului. Aceasta în condiţiile în care pentru încălzirea pe timp de iarnă a unui apartament deconectat de la sursa centralizată este nevoie în medie de 200 metri cubi de gaz lunar, pe parcursul a patru luni.

Celelalte servicii sunt şi ele costisitoare. Astfel, pentru consumul de energie electrică şi apă, ministerul a mai tăiat din fondurile sale aproape 90 de mii de lei, cea mai costisitoare fiind plata pentru lumină – aproape 62 mii de lei. Presa a mai scris anterior că Ministerul Apărării ar fi cheltuit pe parcursul a trei ani circa un milion de lei, majoritatea banilor fiind cheltuiţi pentru energia electrică şi gaz.
Potrivit sursei oficiale, pentru paza memorialului nu se cheltuieşte niciun bănuţ, deoarece acesta este păzit de soldaţii în termen care-şi îndeplinesc serviciul militar. Când este nevoie, ministerul apelează la ei şi pentru a curăţa parcul. Cât despre aranjamentele florale şi menţinerea curăţeniei, Ministerul Apărării susţine că aceasta nu ţine de competenţa sa, ci de primărie. Primăria, la rândul ei, spune că nu are nimic cu Memorialul „Eternitate”. Totodată, nici angajaţii de la „Spaţii verzi” şi nici cei de la „Salubritate” nu au efectuat vreo lucrare pe teritoriul complexului…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *