Actualitate

Complicitate flagrantă la nivel de stat?

Vlad Filat a cerut convocarea unei şedinţe extraordinare a consiliului SA „Moldtelecom” pentru a anula decizia prin care a stabilit că, începând cu 1 martie, tarifele la telefonia fixă se majorează.
Tot ieri, ANPC a decis să verifice, în regim de urgenţă, legalitatea modificării tarifelor de către SA „Moldtelecom” „reieşind din rezonanţa în societate”. ANPC recunoaşte că verificarea este iniţiată în urma sesizării premierului Vlad Filat, totodată menţionând că, de fapt, a pornit controale încă în luna ianuarie, în urma sesizării prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Responsabilul pentru relaţii cu publicul de la Agenţia Antimonopol ne-a spus că nu cunoaşte când vor fi făcute publice rezultatele verificării, dar că astăzi conducerea agenţiei organizează un briefing.

Directorul ANRCETI, Sergiu Sâtnic, nu a comentat acuzaţia prim-ministrului. „Pot să vă spun numai una. Noi acum suntem în proces de examinare a tuturor circumstanţelor care au dus la situaţia de astăzi. Nu vă pot da deocamdată informaţii suplimentare”, ne-a spus Sâtnic. Întrebat când se vor examina circumstanţele, directorul Agenţiei a răspuns că foarte curând.

Nici ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, nu a comentat dispoziţia premierului.

Menţionăm că modificarea tarifelor de către SA „Moldtelecom” constau în trecerea la şase tipuri de planuri tarifare noi: Optim nelimitat, Optim 500, Optim 300, Standard, Înlesniri şi Social. De la 1 martie 2011, abonamentul Standard va costa 30 de lei, ca şi până acum, dar nu va mai avea minute incluse, ci va fi taxat fiecare minut de convorbire cu 0,12 lei/minut între orele 8:00-19:59 şi cu 0,06 lei/minut între orele 20:00-07:59.
Ieri, Consiliul de administraţie al „Moldtelecom” urma să adopte un punct de vedere privind situaţia creată. De la Serviciul de presă al întreprinderii nu au fost furnizate niciun fel de informaţii, pe motiv că „se discută mai multe chestiuni”.
Amintim că, la şedinţa de Guvern din 17 februarie, premierul a cerut sistarea majorării tarifelor la telefonia fixă.

Până vineri, 25 februarie, conducătorii întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu cotă de stat, aflate în subordinea ministerelor şi a altor autorităţi administrative centrale, trebuie să-şi facă publice veniturile. Acest lucru este cerut într-o dispoziţie semnată sâmbătă, 19 februarie, de către premierul Vlad Filat. Această măsură a fost luată după ce săptămâna trecută salariile directorilor agenţiilor subordonate Parlamentului sau Guvernului au constituit un subiect de dezbatere publică. Amintim că joi, în cadrul şedinţei Parlamentului, şeful de la ANRE, Victor Parlicov, a declarat că are un salariu de 44 mii de lei, iar Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI, a spus, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, că ridică un salariu de 36 mii de lei pe lună. Salariul de funcţie al directorului SA „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, este de 16 mii 380 de lei, fără adaosuri şi premii. Cel puţin această cifră a fost anunţată în luna iunie într-o declaraţie de presă a instituţiei pe care o conduce Iurcu. Dar, potrivit informaţiilor difuzate în cadrul emisiunii, venitul lunar al directorului „Moldtelecom” ar ajunge la peste 50 mii de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *