Actualitate

Comunistii si-au folosit functia pentru a obtine titluri stiintifice

De la o vreme, doctoratul a devenit o moda printre politicieni. E ca si cum ai vrea sa ai o medalie sau un ordin. Aproape 30 de deputati din actualul legislativ au titlu de doctor in stiinte, cei mai multi in stiinte economice (sapte), istorie (cinci) si drept (patru) s.a.

Unul dintre doctii parlamentului a fost pe larg mediatizat de TIMPUL in ultimii ani. In 2007, Victor Stepaniuc, care era la acel moment presedintele comisiei pentru stiinta, si-a sustinut doctoratul in istorie, lucrare care i-a scandalizat pe specialistii in domeniu. Istoricii si astazi ii reproseaza comunistului ca ar fi falsificat multe date si ca a intors trecutul cu talpile in sus. Cei care i-au avizat lucrarea au fost ulterior promovati in diverse functii si comisii. Amintim ca Stepaniuc a absolvit in anii ’70 Filologia (limba si literatura rusa), iar peste 30 de ani a decis sa se faca doctor in stiinte.
 

Cu cativa ani inainte, Vadim Misin, un alt fruntas comunist, s-a incapatanat sa devina si el doctor. Desi a absolvit Facultatea de Drept in 1974, acesta si-a sustinut doctoratul abia in toamna lui 2003, cand partidul, pe listele caruia intrase in parlament, se afla la guvernare. Si gestul lui Misin a fost indelung comentat de specialisti de seama. In scurt timp politicienii din majoritatea parlamentara „s-au pus pe carte” si au facut coada la doctoratul in drept. Au urmat deputata Irina Vlah (31 ianuarie 2008), seful SIS Artur Resetnikov (19 decembrie 2008). Si Igor Vremea, consilier al presedintelui RM in probleme juridice, actualmente deputat, si-a obtinut doctoratul in drept dupa venirea comunistilor la guvernare. Nu mai putin interesant este si cazul lui

Valerian Cristea, care si-a obtinut titlul de doctor in pedagogie pe cand era prim-viceprim-ministru.
Printre doctii PCRM mai figureaza veterana Alla Mironic care si-a sustinut teza in stiinte pedagogice. Teza lui Mironic, confirmata la Moscova in 1984, este despre „activitatile organizatiilor comsomoliste scolare din R.A.S.S.M. intru educarea politico-ideologica a elevilor”. Marian Lupu, Andrei Stratan, Igor Dodon si Ivan Calin au doctorate in economie. Decanul de varsta este doctor din 1977, dupa ce a facut Scoala superioara de partid a CC al PCUS, iar junele Dodon nici nu afiseaza in CV anul in care si-a sustinut doctoratul. De pe site-urile oficiale ale guvernului aflam ca Dodon are terminate trei facultati si un doctorat intr-un timp-record: Facultatea de Economie din cadrul Universitatii Agrare (1997), Facultatea de Management din cadrul ASEM (1998) si Facultatea de Drept in Economie din cadrul Institutului International de Management (nu este specificat anul). „A obtinut titlul stiintific de Doctor in stiinte economice la ASEM, Catedra Banci si Burse de Valori”, se mai spune in CV-ul lui. Responsabili de la aceasta institutie spun ca Dodon a recurs la „grave incalcari”, din care cauza ASEM nu l-a acceptat. In cele din urma, viitorul ministru si-a sustinut lucrarea la UTM, in 2002.

Pe de alta parte, in legislativ au ajuns in premiera si oameni care au muncit o viata la catedra si care s-au dedicat numai stiintei. Academicianul Mihai Cimpoi, prorectorii de la ULIM Ana Gutu si Mihail Sleahtitchi, prorectorul de la ASEM Vadim Cojocaru, prorectorul de la Universitatea de Medicina Vladimir Hotineanu, sunt doar cativa dintre acestia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *