Ultima oră

Conceptul de securitate naţională trebuie revizuit

Totodată, publicul trebuie să participe la procesul de adoptare şi revizuire a procedurilor privind secretizarea. Sugestiile vin de la experţii Institutului de Politici Publice prezentate în „Raportul de compatibilitate a legislației Republicii Moldova cu Principiile globale privind securitatea națională și dreptul la informare”, transmite IPN.

Experții recomandă definirea precisă a conceptului de securitate națională în legile Republicii Moldova şi definirea mai clară a categoriilor de informații pentru care să nu fie restricționat accesul în caz de stare de urgență, război. Ei atenționează asupra transparenței scăzute în procesul de aprobare a unor reglementări interne și lipsa unei proceduri conforme practicilor internaționale pentru contestarea deciziilor de secretizare a unor acte.

Totodată, raportul relevă faptul că în Moldova nu există prevederi legale care să reglementeze obligativitatea desecretizării unor informații după expirarea termenelor stabilite. O lacună este și lipsa obligativității motivării clare a refuzurilor de a prezenta informații pe motiv că ar fi secret de stat.

Pe parcursul analizei, experții au depistat lipsa totală a practicii de protejare a dezvăluirilor publice. În acest sens, se recomandă stabilirea la nivel legal a unor astfel de practici, când unele instituții sau angajații acestora pot sesiza organele de monitorizare sau opinia publică în cazul unor abuzuri.

Studiul a fost elaborat la inițiativa și cu susținerea financiară a Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *