Moldova

Condamnarea comunismului se amână

Marian Lupu, preşedintele PD:
„Trebuie să dăm la o parte emoţiile şi sentimentele”

– Dle Lupu, există unele voci care spun că ieri ar fi fost posibilă condamnarea comunismului dacă n-ar fi existat Decretul Ghimpu. Care este poziţia dvs.?

– În luna august 2009, când ne-am angajat în formarea acestei alianţe, noi am pus în capul mesei nişte priorităţi, priorităţi care vizau modernizarea RM, dezvoltarea economică, atragerea de investiţii, rezolvarea multiplelor probleme de ordin social, reformarea sistemului judecătoresc, reforma sistemului de poliţie şi multe alte lucruri. De asemenea, am decis ca subiectele care fac diferenţa între noi să le omitem, fiindcă acum contează calitatea eficienţei guvernării. De-a lungul acestor zece luni care s-au scurs, PD niciodată n-a abordat anumite subiecte sensibile fără a coordona cu colegii. Aceste disensiuni n-au apărut în premieră. S-a întâmplat şi la sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, când am avut mari discuţii despre participarea sau neparticiparea la parada de la Moscova. Iată că peste o lună jumătate-două aceste lucruri din nou se întâmplă. În această chestiune sunt două aspecte. Primul ţine de formă, de procedură. Am convenit că toate acţiunile se discută în cadrul Alianţei. Or, toate iniţiativele preşedintelui parlamentului n-au fost discutate măcar câtuşi de puţin cu noi.

– Dar subiectul organizării unei şedinţe speciale a parlamentului a fost decis la Biroul permanent al parlamentului.

– Avem diferite informaţii la acest subiect. Biroul permanent s-a desfăşurat marţea trecută. Eu tocmai în acea zi plecam într-o deplasare şi pierdeam avionul. Am venit la Biroul permanent numai pe patru minute şi am discutat despre proiectul de modificare a Legii bugetului. Cum s-a discutat despre această chestiune, ce s-a discutat, a fost sau nu cvorum, nu ştiu. Încă o chestiune: Biroul permanent a avut loc marţi şi la acel moment nici pomină nu era nici de decret, nici de alte iniţiative legislative. Deci era vorba să se discute rezultatele Raportului, dezbateri şi apoi să vedem ce facem mai departe. Şi când colo joi împuşcă toate iniţiativele. De ce nu s-a putut să se spună marţi sau chiar mai înainte? Noi mereu am spus că RM trebuie să aibă o agendă care să consolideze societatea, care să ţină în vizor problemele cele mai stringente ale ţării, iar acestea sunt probleme de ordin economic şi social. Conţinutul iniţiativelor preşedintelui parlamentului oferă un cadou mare PCRM, la care ei nici nu puteau visa. Pe de o parte, se vine cu iniţiativa de a combate comunismul, iar pe de altă parte aceste iniţiative – şi ca formă, şi ca conţinut, şi ca mod de prezentare – nu fac decât să fortifice poziţiile PCRM. Sunt nişte acţiuni ce poartă un vădit caracter electoral care vine să întărească, pe de o parte, poziţia radical de dreapta, dar ca efect colateral, întăresc şi poziţia radicalilor de stânga.

– Înţelegem că la subiectul condamnării comunismului nu se va mai reveni mult timp de acum încolo?

– La acest subiect era normal să se vină mai întâi în Alianţă, unde să vedem proiectul de hotărâre. Pe data de 13 iunie toate partidele AIE au comemorat victimele deportărilor. Lucrul acesta e corect şi normal. Am vorbit atunci că toată lumea nici nu poate să nu condamne crimele şi atrocităţile care au fost făcute în trecut. Acum se tot vorbeşte de regimul comunist, victimele regimului comunist, dar mie nu mi-e clar pe cine învinuim concret, fiindcă un regim e un sistem din care au făcut parte toţi oamenii. Noi pe cine punem în rang de criminali? Pe toţi cei care au locuit şi au muncit în ţara asta? Iată de ce lucrurile astea trebuiau discutate foarte clar: ce se supune blamării, pe cine avem în vedere. Nu este corect să răspunzi represaliilor din trecut cu interziceri în prezent. Nu trebuie să venim nici cu interzicerea simbolurilor pentru că din nou le facem un mare cadou comuniştilor, îi victimizăm şi ei o să crească vertiginos în punctaj. Pe calea acestor acţiuni PL îşi propune să învingă comunismul sau îl ajută să se ridice înapoi? Trebuie să ne uităm şi la scopul şi rezultatul final al acestor acţiuni. Mai mult, iniţiativele din ultimele zile nu numai că nu au fost salutate în Est, dar nu sunt salutate nici în Europa. Secretarul General al Consiliului Europei dnul Thorbjørn Jagland, când ne-a vizitat, ne-a transmis că Europa nu salută tot felul de interziceri şi prohibiţii, ele vor fi calificate ca o deviere de la principiile europene. Şi nu în ultimul rând, luni de zile instituţiile europene au muncit intens pentru a se reveni la procesul de negociere în formatul „5+2” în problema transnistreană. Era pe cale să se bată palma şi să se fixeze ziua şi locul întrevederii, lucru care nu s-a întâmplat de ani de zile. Practic, după săptămâna care s-a scurs, cu aceste iniţiative, se pune mare semn de întrebare în ceea ce priveşte reluarea negocierilor oficiale în formatul „5+2”.

Vlad Filat, prim-ministrul RM, liderul PLDM:
„Urmează să decidem pentru când amânăm această şedinţă”

La şedinţa Alianţei am discutat pe marginea ordinei de zi propuse, s-au adus argumente pro şi contra şi s-a ajuns la concluzia să amânăm această şedinţă pentru a reveni ulterior la ea, cu o poziţie consolidată a Alianţei. PLDM îşi doreşte să venim, odată pentru totdeauna, cu o decizie politică consolidată şi să punem punct la toate speculaţiile trecutului. Noi susţinem că acum 70 de ani teritoriul actual al RM a fost ocupat forţat de fosta URSS şi nu ne-am ascuns de aceste aprecieri. De aceea am fost şi am depus flori la piatra de temelie a viitorului monument al victimelor represiunilor staliniste, deoarece acolo este deja un loc simbolic consacrat. Vreau să atrag atenţia că anterior, de mai multe ori, a fost condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, precum şi ocuparea forţată a teritoriului actual al RM, şi prin Declaraţia de Suveranitate, mă refer la avizul care a stat la baza acelui act, şi prin Declaraţia de Independenţă. Cred că a venit timpul unor acţiuni concrete pentru a demonta regimul comunist din RM care, şi după 20 de ani, are încă rădăcini adânci în ţara noastră. Acest lucru poate fi realizat nu prin slogane şi nu prin emoţii, ci prin acţiuni coerente, concrete, zi de zi. Urmează să decidem pentru când amânăm această şedinţă. Acum trebuie să purcedem la discuţii, să invităm experţi şi să venim cu un document politic consolidat. Personal nu-mi doresc o societate divizată în continuare. Dar avem şi datoria să răspundem la toate întrebările din societate, să ne expunem punctul nostru de vedere, şi să dăm acele aprecieri după care să ne mişcăm foarte repede înainte.

Serafim Urecheanu, preşedintele AMN:
„Decizia de a condamna comunismul este cam pripită”

Comunismul va fi condamnat în parlament când o să vină timpul. Nu am vrut să le creăm PCRM-iştilor o pistă comodă de revenire în parlament. Ei au vrut să vină triumfalist ca eliberatori dintotdeauna. Dl Ghimpu a trebuit să coordoneze decretul cu celelalte componente ale Alianţei. Nimeni nu are nimic împotriva temei decretului, dar modul speculativ cum s-a procedat nu-l considerăm corect. Dacă nu se întâmpla acest decret astăzi (ieri – n.r.), la şedinţă, noi puneam în discuţie Raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar. Nu ştiu care ar fi fost decizia finală… AMN consideră că decizia de a condamna comunismul este cam pripită. Am avut mai multe întâlniri cu membrii delegaţiei OSCE şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice, care ne-au recomandat să nu facem acest pas acum. În toată Europa nu există interzicerea sintagmei „comunist”, asta ar fi fost nedemocratic. Cât priveşte simbolica, da, unele instituţii europene au egalat-o cu cea fascistă, dar ea nu este interzisă în ţările UE. Eu nu vorbesc pentru a-i apăra pe comunişti, ci despre faptul că acest gest nu este la timp şi le face favor doar comuniştilor. Mărul discordiei au fost acţiunile necoordonate cu partidele constituante ale AIE. Dacă dl Ghimpu ar fi fost preşedintele RM, putea să facă ce vrea, dar aşa noi i-am delegat interimatul şi aceste împuterniciri. Dl Ghimpu a format comisia prezidenţială de sine stătător, fără a consulta partenerii de coaliţie, logic ar fi ca şi raportul ei să fie făcut public tot prin decret prezidenţial. Nu cred că democraţia din RM are de câştigat de pe urma acţiunilor necoordonate ale componentelor Alianţei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *