Comentariu

Contra-argumente pentru tezele moldoveniste

Acestea fiind spuse să trecem la o scurtă analiză a „tezelor istoriei Moldovei” aşa cum au fost publicate pe portalul amintit. În primul rând trebuie spus că sunt anonime, nimeni nu şi le asumă – situaţie în care se găseşte întregul portal. Nu există autori, nu sunt citate surse. Întregul portal este o colecţie de afirmaţii care trebuie luate ca atare. În al doilea rând este vorba de o amalgamare nediferenţiată de adevăruri, minciuni, adevăruri spuse pe jumătate, falsuri şi distorsionări ale evenimentelor istorice. Anonimitatea autorilor pune de la bun început sub semnul întrebării capacitatea lor de a trata subiectele pe care le abordează. Toate aceste elemente ar trebui să-l facă suspicios pe orice om care a promovat bacalaureatul, însă de multe ori forţa propagandei învinge raţiunea.

Trebuie făcute câteva diferenţe în acest amestec de minciuni şi adevăruri publicat sub titlul de Istoria Moldovei (teze). Se spune aici la punctul 5 că „tracii (geţii) i-au asimilat pe sarmaţii (proto-slavi)”. Deci slavii au trăit între Carpaţi şi Nistru încă dinainte de Hristos. Din păcate toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord că sarmaţii sunt strămoşii alanilor sau oseţilor din ziua de azi, care vorbeau şi vorbesc o limbă înrudită cu limba persană. Minciuna aceasta are ca scop stabilirea „legăturii milenare” dintre moldoveni şi slavi. Următoarea minciună este răspândită de-a lungul mai multor teze şi susţine că dacii/tracii/geţii vorbeau o limbă înrudită cu limba latină. Această chestiune are o istorie veche în lumea culturală română ce nu poate fi expediată în câteva rânduri. Mă rezum la a spune că anonimii de la www.moldovenii.md greşesc flagrant când spun că limba dacilor făcea parte din grupa limbilor kentum – majoritatea lingviştilor spun că făcea parte din grupa satem. Preluarea „mitului tracoman” are şi ea un rol: să facă diferenţa dintre „românii urmaşii Romei” şi „moldovenii urmaşii Daciei”. Pe scurt: tezele referitoare la istoria antică stabilesc cele două puncte-cheie ale oricărei variante de teorie moldovenistă – moldovenii sunt separaţi de români şi apropiaţi de slavi. Cui folosesc aceste două puncte-cheie?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *