Timpul Liber

Copiii – oglinda părinţilor. Educă-i în stilul bunelor maniere

Ideal ar fi, dacă doriţi să fiţi etichetaţi drept un om cu maniere, să-i insuflaţi şi micuţului să fie la fel.
Surprinzător, dar se întâmplă să uimească un copil bine crescut, care ştie să salute frumos, să se prezinte, să întrebuinţeze cuvintele magice „te rog”, „poftim”, „mulţumesc”, „îmi pare rău”, dar şi să folosească corect tacâmurile la masă. Ei bine, pentru a ajunge la aşa performanţe trebuie să cunoaşteţi dvs. toate aceste reguli, pentru a fi un bun exemplu.

În acest sens, cred că veţi fi de acord că un copil va învăţa şi va respecta anumite reguli fiindu-i explicate pe etape. Dacă micuţul vă cere o jucărie, obişnuiţi-l să spună, printre primele cuvinte, formulele de politeţe. De asemenea, aduceţi-i cât mai multe exemple concrete, de preferat în momentele în care încalcă vreo normă de bună purtare şi aşa insistaţi până acestea vor deveni o obişnuinţă.

Totuşi, în tandem cu cele menţionate mai sus, urmaţi şi aceste sfaturi utile:
– Aveţi grijă cum vorbiţi în preajma copiilor, deoarece ei adoptă acelaşi limbaj ca adulţii.
– Spuneţi-le copiilor să se adreseze adulţilor cu un anumit grad de formalitate, precum „doamnă” sau „domnule”, cu excepţia cazurilor în care cei mari îi roagă să le spună altfel.
– Învăţaţi-i cum să se salute sau să se prezinte corect, cum să se comporte în public şi de ce nu este bine să întrerupă o discuţie.
– Explicaţi-le că nu au voie să se joace cu lucrurile altor persoane până nu cer permisiunea.
– Felicitaţi copiii de fiecare dată când fac un lucru bun, când respectă anumite reguli, pentru că în acest mod vor reţine mult mai repede.

Am certitudinea că după ce veţi vedea primele rezultate pozitive la copiii dvs., dar şi admiraţia celor din jur toate momentele grele vor rămâne doar amintiri. Şi vă îndemn să fiţi răbdători şi optimişti şi să vă amintiţi cât mai des de vechiul proverb „repetiţia este mama învăţăturii”.

În materialul următor veţi afla ce spune Codul bunelor maniere despre pedeapsa aplicată copiilor.

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).
Tel. 0 (22) 22-69-83;
Mob. 068.210.006;
e-mail: sme.abeze@gmail.com;
web: abeze.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *