Social

Copiii de aur ai alpinismului românesc, şi-au găsit sfârşitul în avalanşa din Retezat

Copiii muntelui, Geta şi Erik, au trăit până la 13 şi 14 ani vorbind cu cele mai înalte creste montane, însă şi-au îngropat iubirea pentru munte în judeţul Hunedoara, în Masivul Retezat.

Doi sportivi ai României, recunoscuţi în lume pentru rezultate obţinute în alpinism au urcat, sâmbătă, ultima creastă.
Cea mai tânără alpinistă, Dor Geta Popescu, care până la 13 ani s-a jucat cu crestele munţilor, este copilul de aur al alpinismului românesc care a murit, sâmbătă, în Retezat, sub muntele de zăpadă şi de bolovani.

“2016 a fost marfă! Am tras la antrenamente şi am avut spor, expediţiile au reuşit toate şi au cam fost câteva: Aconcagua – 6972 metri, în februarie, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud. Apoi în mai, Pico de Orizaba 5636 metri, în Mexic, celmai inalt vulcan din America de Nord. Tot în mai, Denali / McKinley 6190 de metri, cel mai înalt vârf din America de Nord şi în decembrie, Mt Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania”, îşi descria, pe o reţea de socializare, tânăra alpinistă palmaresul din anul 2016.

Pagina ei de Facebook evidenţiază dragostea pentru munte, Geta pregătindu-se asiduu pentru proiectele din 2017.

“Geta trăieşte la altitudine şi în anul 2017! Performanţele mele anterioare şi expunerea media sunt argumene solide pentru a te alătura echipei cu care am realizat expediţiile de record în munţi înalţi”, aşa suna un mesaj postat de Dor Geta Popescu pe Facebook cu numai o zi înainte de tragedie.
Fata urma să plece la sfârşitul lunii iunie spre o nouă provocare – Lenin Peak 7134 metri – unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special.

Dor Geta Popescu este din Râşnov şi s-a cazat în Retezat împreună cu tatăl ei.

Alături de mica alpinistă şi-a pierdut viaţa şi Erik Gulacsi, şi el sportiv al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.
Coleg cu Geta la Clubul Sportiv Montan Altitude, Erik a atins, tot în anul 2016, Vârful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai înalt din America. A devenit astfel cel mai tânăr alpinist din Europa care a reuşit această performanţă.

Erik a fost şi el în Retezat împreună cu tatăl său.

Cei doi copii au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă produsă în Munţii Retezat.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *