Actualitate

Crăciunul pe mapamond

Chiar dacă astăzi această sărbătoare nu mai este asociată cu semnificaţia ei creştină, Crăciunul este un prilej de bucurie pentru întreaga planetă, iar fiecare popor i-a adăugat câte ceva din zestrea sa spirituală.

Australia

Un Crăciun… pe plajă

Aceasta este una dintre primele ţări în care ajunge Crăciunul, dar aici Moşul întâlneşte întotdeauna aceeaşi surpriză. Fiind atât de cald, multe case nu au cămine şi nici hornuri pe care să se poată strecura… Aşa că este nevoit să-şi lase cadourile sub copacii din spatele casei, de obicei sub palmierii decoraţi pentru Crăciun, în vreme ce familiile petrec de zor pe plajele întinse, organizând picnicuri cu şampanie şi fructe de mare. Se cântă colinde, iar în unele familii este obiceiul să se deschidă un singur cadou în Ajun, ca celelalte să fie despachetate a doua zi. Din meniu nu lipsesc plăcinta cu mere cu scorţişoară şi curcanul, care de multe ori este înlocuit cu peşte.

Statele Unite ale Americii

Sărbătorile încep din noiembrie

În America pregătirile de Crăciun încep foarte devreme. Prima zi importantă este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei). De la sfârşitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Crăciun. Se împodobesc deja brazi de zeci de metri înălţime, apar noi ornamente de sărbători, alături de Moş Crăciun pe sania sa cu reni şi de spiriduşi. Înainte de Crăciun, copiii îl aşteaptă pe Santa Claus, la fel ca şi în ţările europene. Fiecare membru al familiei primeşte obligatoriu câte un băţ din zahăr, însă datoria Moşului nu se termină aici. Tot el răspunde şi de cadourile de Crăciun, pe care le lasă sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii, în funcţie de cât de cuminţi au fost pe parcursul anului.

Cuba

În jurul… porcului fript

În Cuba, cea mai importantă perioadă a sărbătorilor este Ajunul Crăciunului, denumita „nochebuena” („Noaptea cea bună”). Familiile numeroase se reunesc de Crăciun şi frig un porc întreg într-o groapă săpată în pământ şi plină de cărbuni acoperiţi cu frunze de bananier. Familiile (care în Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toată noaptea pe muzică tradiţională. Masa tradiţională de Crăciun înseamnă pentru cubanezi friptură de porc, fasole neagră servită cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub formă de piure.

Islanda

Ţara celor 13 Moşi Crăciun

În Islanda vin tocmai treisprezece Moşi Crăciun! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi … un cartof. A doua zi, vine cel de-al doilea Moş, în a treia zi – cel de-al treilea Moş Crăciun şi tot aşa, până când, pe 25 decembrie, primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, pe 26 – cel de-al doilea şi tot aşa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun, pentru ca în această zi, ultimul Moş Crăciun se întoarce la casa lui.

Noua Zeelandă

Crăciunul de două ori pe an

În Noua Zeelandă, copacul care este împodobit de Crăciun se numeşte „Pohntokawa” şi sunt respectate vechile tradiţii engleze în ceea ce priveşte masa tradiţională: curcan, budincă de stafide şi salate reci. Nimeni nu consideră Crăciunul complet fără prăjitura „Pavlova” – preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşuni şi frişcă. În această ţară a devenit o obişnuinţă să se serbeze Crăciunul de două ori într-un an – o dată pe 25 decembrie şi a doua oară în iulie, atunci când este mijlocul iernii.

Elveţia

Parada ridichilor luminate

În Elveţia, Moş Crăciun poartă numele de Samichlaus şi are întotdeauna sarcina grea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiţie a elveţienilor este Parada ridichilor luminate. În cadrul acestei parade, copiii elveţieni, ajutaţi de părinţi, se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare de lună, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme (steluţele şi brăduţii sunt cele mai frecvente decoraţii). În ridichea împodobită micuţii elveţieni pun o lumânare lungă şi poartă ridichea ca pe o faclă, ori o agaţă cu trei sfori fixate la un băţ, ca pe un lampion. Conform tradiţiei, părinţii şi copiii se întâlnesc în diverse locuri din sat şi pleacă la ora 18.00, ordonat şi disciplinat, cu ridichile luminate, spre curtea şcolii. Acolo, copiii cântă în cor cântece de Crăciun.

Finlanda

Pacea de Crăciun

În faţa catedralelor din Finlanda se ridică un pom de Crăciun de 30-40 metri, împodobit cu mai toate podoabele posibile. În 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primăriei, un reprezentant al oraşului proclamă „pacea de Crăciun". Aceasta înseamnă că de la momentul proclamării păcii şi până la Bobotează celor care tulbură pacea li se aplică pedepse severe. Acest obicei există de aproape 600 de ani şi este valabil pentru întreaga ţară. După-amiază se aprind lumânări în cimitire. Seara, în familiile cu copii, soseşte cu multe cadouri Moş Crăciun. Printre mâncărurile servite de Crăciun se numără: şunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care conţine o singură migdală. Persoana care mănâncă migdala se va căsători în anul ce urmează.

Marea Britanie

Şosetuţe de la Santa Claus

Copiii din Anglia nu îşi primesc cadoul în data de 24 decembrie, ci pe 25. Scrisorile pentru Moş Crăciun, care are numele de Santa Claus, în ajunul Crăciunului sunt puse în hornul şemineului, pe şemineu sau în geam, introduse în şosetuţe speciale, în aşa fel încât să fie umplute cu surprize a doua zi dimineaţă.

În 25 decembrie familia engleză se adună la masa festivă şi consumă tradiţionala masă de sărbători: curcanul cu castane, raţa coaptă la cuptor şi binecunoscuta budincă de prune. Tot tradiţiei Crăciunului englezesc îi aparţine şi pacheţelul-surpriză numit cracker, care este împărţit la servirea budincii de Crăciun.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *