Externe

Croaţia aproape de sfârşitul negocierilor de aderare la UE

 „S-a făcut un pas sigur spre aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles ministrul afacerilor externe spaniol Miguel Angel Moratinas.

Cu toate acestea, comisarul european pentru extindere Stefan Fule a refuzat să dea o dată exactă când Croaţia va putea deveni membru al comunităţii europene, dar a ţinut să menţioneze că totul depinde de tempoul reformelor pe care Zagrebul trebuie să le realizeze.

În următoarele luni Croaţia trebuie să dea dovadă că întreprinde acţiuni decisive de stârpire a corupţiei şi că asigură condiţii egale de joc pentru companiile europene, fără să susţină afacerile interne falimentare. Autorităţile croate vor trebui de asemenea să îmbunătăţească relaţiile cu Slovenia, care a ameninţat că poate să blocheze procesul de negocieri, dacă piaţa financiară croată nu va fi deschisă pentru cea mai mare bancă slovenă Nova Ljubljanska Banka.

Şi nu în ultimul rând Zagrebul trebuie să demonstreze consecvenţă în eforturile ONU de a identifica şi pedepsi criminalii de război din fosta Jugoslavie.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *