Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

Social 20 Aprilie 2017, ora 13:25

Crucile de pe marginea drumurilor trebuie mutate în cimitire

Marime Font

O organizație nonguvernamentală solicită Autorităților Publice Locale să transfere crucile și alte insemne funerare de pe acostamentul drumurilor, din ogrăzi, din parcuri, de la stații în cimitire.

„Conform datelor statistice, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, 93,7 %, se consideră creștini. Simbolul creștinismului, este sfânta cruce, stropită cu sângele Lui Iisus Hristos. Ce se întâmplă în societatea noastră? Moldova este impînzită de cruci și alte insemne funerare instalate în locurile de deces tragic al oamenilor (pe acostamentul drumurilor, în ogrăzi, parcuri, la stații, în câmpii, livezi, grădini etc.) ce nu corespunde legilor creștine, bunului simț, principiilor general umane și nici Legii monumentelor de for public Nr. 192 din 12.11.2011. În conformitate cu această lege toate aceste obiecte, care nu au dobândit statut de monument de for public (art.7), sunt ilegale și cad sub incidența art.16 alin (2) lit.a, corespunzător pot fi demontate urmând procedura descrisă în ar.9 alin(4).

În acest context, ne adresăm către toate Autoritățile Locale din Republica Moldova cu rugămintea de a efectua în unitățile sale teritorial-administrative un control riguros al locurilor de acces public și în cazul în care vor fi depistate cruci sau alte obiecte funerare să dispuneți transferarea lor la cimitire. Rudelor, prietenilor, cunoscuților celor decedați să le fie permisă sădirea unui copac, arbust, unei florării etc.
Rugăm rudele, apropiații, prietenii celor plecați în lumea celor drepți, să-și îndeplinească datoria de creștini și conform tradițiilor creștine să sfințescă locul tragediei.Este deosebit de necesară implicarea activă a Mitropoliei Moldovei și Mitropoliei Basarabiei în calitate de susținători și lideri în aceste acțiuni de reabilitare, curățire și promovare a bogățiilor spiritual – culturale ale Poporului Moldovenesc.  Deasemenea, rugăm autoritățile din partea stângă a Nistrului să ne susțină în aceste acțiuni nobile”, menționează președintele Comitetului Obștesc „Armonia Spirituală”, Boris Ciobanu.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md