Actualitate

Ct costa moartea pe timp de criza?

M-au facut sa realizez acest material doua opinii contradictorii – a mea, care cred ca, pe timp de criza, piata pompelor funebre continua sa traiasca destul de bine, si opinia unui prieten de-al meu, care e convins ca in vremuri grele rasa umana se mobilizeaza si, surprinzator, rata mortalitatii scade. In orice caz, fara un numar satisfacator de decese, pompele funerare nu ar mai prospera, nicaieri. Trecand in revista agentiile funerare din Chisinau, am observat ca preturile au fost totusi lovite de criza… Iata de ce am dorit sa aflu cat ne costa azi o inmormantare.

Am identificat cateva firme de langa Cimitirul central din Chisinau. Cu unii angajati am vorbit, pe altii i-am si vizitat. „Condoleantele noastre pentru pierderea pe care ati suportat-o”, acesta este sloganul de pe un pliant al celor de la „Funeral-service”. Nu au o pagina web si nici publicitate la televiziune. M-a impresionat simplitatea cu care se promoveaza. Avantajul lor fata de vecini il constituie refrigeratorul care transporta defunctii, ne spun surse din administratie. Insa asta nu i-a salvat de criza tarifelor. In medie, o inmormantare costa de la 950 pana la 2500 de lei.

La solicitare, firma presteaza si incinerarea cadavrelor la crematoriul de la Odesa, iar asta costa cam pana la 3000 de lei. „De obicei, cei care vor sa fie incinerati sunt oameni ramasi singuri, ei vin la noi cu testamentul in care isi dau acordul”, imi spune unul dintre angajati. Agentia „Funeral-service” a fost alaturi de cei care i-au pierdut pe Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Gheorghe Ghimpu, Lidia Istrati, Ion Vatamanu, Nicolae Costin, Mihai Dolgan, Grigore Vieru, Andrei Vartic.

Sotul patroanei Zinaida Palchina (numele ei l-am zarit pe o diploma agatata pe perete) imi declara ca firma lor este cea mai tare pe piata si ca majoritatea celebritatilor autohtone au fost inmormantate de ei. Cu toate ca detin monopolul, si-ar fi dorit o mai mare concurenta pe piata serviciilor funerare. „Concurenta ii stimuleaza pe toti intru oferirea serviciilor de calitate si mai ieftine”. Am intrebat daca fac reduceri. „In principiu nu prea facem, dar depinde de client. Am avut cazuri cand am inmormantat si gratis – au fost niste batranele singure”, imi raspunde interlocutorul.

„Clientii trebuie tratati cu grija”

Concurentii cei mai puternici sunt cei de la „Ritual Prof”. La ei o inmormantare ajunge pana la 3000 de lei, in functie de sicriu si serviciile comandate de client. Vanzatoarea Valentina zambeste si imi spune ca, pe timp de criza, s-a micsorat pana si mortalitatea. „Vanzarile au scazut cu vreo 20%, deoarece oamenii nu au multi bani si se straduiesc sa cumpere sicrie ieftine”. Pana sa inceapa criza, cele mai solicitate sicrie erau cele din stejar la un pret intre 16.000 si 30.000 de lei.

„Clientii trebuie tratati cu grija”, este ghidul uneia dintre agentiile de la intersectia strazilor Armeneasca si Mateevici. E mai modesta, deschisa de vreo doi ani, dar si-a gasit locul pe piata, oferind sicrie, coroane, panglici si celelalte necesare. Desi mi s-a parut saracacioasa, firma propune preturi la nivelul celorlalte, iar la unele sicrie din stejar acestea sunt chiar mai mari – intre 28.000 si 32.000 de lei. „Chiar daca e criza, oamenii vin si cumpara sicrie si articole funerare destul de scumpe. Desigur, unii trag de pret, renuntand la parastas, coroane”, imi explica vanzatoarea Silvia.

„Executam monumente”, scrie pe frontispiciul unui butic de langa gardul Cimitirului din strada Armeneasca. Din lista de preturi mai aflu ca firma executa si repara cruci. „Prestam mai putine servicii decat ceilalti, nu am avut vedete sau pseudo-vedete, criza se simte, nu neaparat la numarul deceselor, ci la costurile serviciilor solicitate. Oamenii cauta lucruri ce costa putin. Fara popa, parastas si groapa o inmormantare costa cam 1500 de lei”, imi spune vanzatoarea de la butic. Apoi, ca solutie de alternativa, imi recomanda incinerarile, asa cum se practica si peste hotare. Dar mentioneaza: la noi religia nu permite acest lucru…

P. S. Nimeni dintre intervievatii mei nu a dorit sa-si spuna numele. Nu cunosc cauza. Poate ca e vreo taina profesionala…

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *