Astăzi 4 Martie 2015, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:57
Abonamente

Actualitate 14 Ianuarie 2011, ora 09:19    Din editia print

Cum a murit Mihai Eminescu

Marime Font
Sursa: ZiaristiOnline.ro Imagini: 2
Foto: ZiaristiOnline.ro

 

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 43 Hânceşti 36 Tiraspol 36

 

Mâine se vor împlini 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Site-ul Ziaristi Online a publicat, către această dată, o lucrare despre boala şi moartea poetului – „Cartea trecerii”, semnată de eminescologul, profesorul doctor universitar Nae Georgescu. „E greu să argumentezi necesitatea unei cărţi întregi pe tema bolii şi morţii lui Mihai Eminescu. Subiectul se tratează convenţional, într-un capitolaş, în toate biografiile poetului: ce poţi să mai aduci nou? Să le răstorni pe toate, adică o convenţie statornicită de atâta timp, sau să mai publici un act, o nouă părere, o reconfigurare a informaţiei? Un prieten cam hâtru îmi spune că numai asemenea subiecte incendiare, precum boala, moartea, cabala declarării nebuniei, mai atrag azi publicul…”, argumentează autorul apariţia acestei lucrări. Unele capitole ale cărţii au ieşit sub titlul „Boala şi moartea lui Eminescu”, încă la începutul anului 2008 într-un tiraj ca şi confidenţial, „răspândit mai mult cu braţele pe la prieteni”, apoi difuzat în presa electronică, fragmentar sau integral, scrie pe acelaşi site Nae Georgescu.

În această pagină, preluăm de pe portalul ZiaristiOnline.ro un capitol din „Cartea trecerii”.

Ultimele lui ceasuri, povestite de un martor ocular

„Un modest cetăţean, mic de stat şi cu o bărbuţă albă, a suit alaltăieri scările redacţiei noastre, voind să ne facă o comunicare. Din ziare, ştia că se va face un serviciu divin de pomenire a lui Eminescu, şi venea să ne spună şi el ce ştia, personal, despre pomenitul de azi. 

Modestia acestui om dă o valoare specială datelor furnizate de el, date cari nu sunt în nici un caz lipsite de interes. D. Dumitru Cosmănescu, fost într-o vreme coafor al Regelui, având prăvălie sub vechiul Jockey-Club, „îl servea” adeseori pe Eminescu, care venea acolo împreună cu alţi prieteni.
- Era un om domol şi foarte aşezat. Vorbea totdeauna frumos, ori cu cine ar fi stat de vorbă. Şi avea mare plăcere să-l servesc” eu. Cum intra întreba: „Da’ unde e Dumitrache?”.


Eu, ca unul care, slavă Domnului, la vârsta mea pot zice că sunt „specialist” şi că am servit mii şi mii de oameni, mi-aduc aminte şi acum că avea un păr frumos, negru, ondulat, dat peste cap. Mustaţa, mică, era tot neagră.

De ’mbrăcat nu l-am văzut niciodată rău îmbrăcat, îi plăceau cravatele negre, făcute „fundă”.
Vorbea cu mine, vorbea cu lucrătorii, şi mai ales şedea de vorbă cu d. Ardeleanu, patronul meu de pe vremuri, povestind tot felul de lucruri, fiindcă Ardeleanu era om citit, şi fusese şi la Paris, studiind să se facă avocat.
Când s-a întâmplat nenorocirea că s-a îmbolnăvit, Eminescu a fost dus la Şuţu, unde i s-a dat o cameră a lui, mai bună ca altora. Mă chema tot pe mine să-l servesc şi acolo, şi mă duceam bucuros. Uneori veneau să-l vadă prieteni, Grigore Manolescu, Hasnaş, şi alţii care-i ziceau lui Eminescu „maestre” şi el râdea, bătându-i pe umăr.

Cât a stat la Şuţu, eu cel puţin nu l-am văzut altfel decât scriind. Scria toată ziua, coli peste coli, şi era foarte liniştit.
Dar soarta a făcut însă ca într-o zi să-l văd murind, aş putea zice, pe braţele mele...
Venisem la Şuţu, cam pe la 3 după amiază.
Pe la vreo 4, cum era cald în cameră, Eminescu zice uitându-se lung la mine: „Ia ascultă, Dumitrache, hai prin grădină, să ne plimbăm şi să te învăţ să cânţi Deşteaptă-te, Române!”.

Eu care ştiam că nu e bine să-i fac împotrivă am ieşit cu el în grădină, unde se vede că-l trăgea soarta. Şi a început să cânte Deşteaptă-te, Române, şi eu după el. Cânta frumos, avea voce.
Cum mergeam amândoi, unul lângă altul, vine odată pe la spate un alt bolnav d’acolo, unu’ furios care-a fost director sau profesor de liceu la Craiova şi, pe la spate, îi dă lui Eminescu în cap cu o cărămidă pe care o avea în mână. Eminescu, lovit după ureche, a căzut jos cu osul capului sfărâmat şi cu sângele şiruindu-i pe haine, spunându-mi: „Dumitrache, adu repede doctorul că mă prăpădesc… Ăsta m-a omorât!”. L-am luat în braţe şi l-am dus în odaia lui, unde l-am întins pe canapea. I-am potrivit capul pe pernă, şi când am tras mâna, îmi era plină de sânge. Au venit doctorii, cu Şuţu în cap, şi ne-au spus să tăcem, să nu s-audă vorbă afară, că nu e nimic… Dar după o jumătate de oră, bietul Eminescu murise!”.

Modestia şi simplitatea povestitorului nu scad întru nimic caracterul dramatic al acestor ultime ceasuri ale nefericitului poet.
Faptele povestite aici sunt consemnate, de altfel, mai de mult, de acei cari, în vreme, au stabilit condiţiile în cari Eminescu a fost ucis de un dement, datorită fireşte numai unei regretabile lipse de supraveghere din partea administraţiei ospiciului unde şi criminalul şi victima se găseau la un loc”.

Text apărut în Universul, Bucureşti, 28 iunie 1926, p.3. Reluat în Cuvântul Ardealului, Cluj, 1 iulie 1926, şi în Primăvara, Sânnicolau Mare, 4 iulie 1926. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:57

Președintele României a trimis Parlamentului decizia CSAT de staţionare a unor forţe ale armatei portugheze

Preşedintele României a trimis, miercuri, Parlamentului decizia luată în CSAT privind staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace militare ale armatei portugheze, respectiv a patru avioane F-16 Falcon şi aproximativ 150 de militari şi civili, din misiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 4 Martie 2015, ora: 18:49

Ministerul Agriculturii cere Rusiei să extindă lista companiilor moldoveneşti exportatoare de mere

Ministerul Agriculturii cere Rusiei să extindă lista companiilor moldoveneşti exportatoare de mere

Ministerul Agriculturii va solicita astăzi Serviciului Fitosanitar de la Moscova să extindă lista producătorilor care vor putea exporta mere în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Ion Sula, după audierile de la comisia de profil a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:29

DW: Chișinăul, derutat de semnalele alarmiste ale SUA și UE. Mizează pe rezistența Ucrainei

Noi semnale de alarmă de la București și Washington vizând securitatea Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău sunt încurajate să întreprindă „acțiuni foarte rapide și decisive” în aplicarea reformelor, pentru ca țara să poată fi ajutată...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Martie 2015, ora: 18:17

Numărul imigranților ilegali în UE aproape s-a triplat într-un an

Numărul imigranților ilegali în UE aproape s-a triplat într-un an

Numărul de imigranți intrați ilegal în Uniunea Europeană aproape s-a triplat în 2014 în comparație cu 2013.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:17

CCA va monitoriza mai multe posturi TV

CCA va monitoriza mai multe posturi TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va monitoriza emisiunile informativ-analitice retransmise de câteva posturi TV din ţară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:06

România a aprobat un nou ajutor pentru Republica Moldova

Guvernul de la București a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adiţional la Acordul privind ajutorul financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Martie 2015, ora: 17:43

Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenințare pentru întreaga lume

Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenințare pentru întreaga lume

Iran concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu, iar un regim islamist care ar avea arme nucleare ar fi cea mai mare amenințare la adresa Israelului si a întregii lumi. Avertismentul a fost făcut de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:37

Gherman despre întâlnirea cu Iohannis: Drumul nostru la Bruxelles trece prin București

Președintele Klaus Iohannis a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, viceprim-ministru, Natalia Gherman, în cadrul întâlnirii aceasta afirmând că ”drumul Republicii Moldova la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:24

Recomandări pentru premierul Chiril Gaburici

Recomandări pentru premierul Chiril Gaburici

Un set de recomandări cu idei de politici publice şi reforme în domenii precum economia, energia, justiţia, sectorul bancar sau combaterea corupției au fost înaintate astăzi premierului Chiril Gaburici de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:22

JAFUL DE LA BEM: O nouă schemă arată cum au fost furate mai multe milioane

JAFUL DE LA BEM: O nouă schemă arată cum au fost furate mai multe milioane

"BEM: ancheta merge, banii se fură", scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 4 Martie 2015, ora: 17:21

Merkel: Orice încălcare gravă a încetării focului în estul Ucrainei duce la noi sancțiuni

Merkel: Orice încălcare gravă a încetării focului în estul Ucrainei duce la noi sancțiuni

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri Rusia că orice încălcare gravă a actualei încetări 'fragile' a focului în estul Ucrainei va determina Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni contra Moscovei pentru sprijinirea separatiștilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:16

Nave militare NATO au ajuns în Marea Neagră, pentru exerciţii la care participă şi militari români

Nave militare NATO au ajuns în Marea Neagră, pentru exerciţii la care participă şi militari români

Mai multe nave militare NATO au ajuns miercuri în Marea Neagră, unde vor participa la exerciţii cu Forţele navale din România, Bulgaria şi Turcia.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 4 Martie 2015, ora: 16:45

Guvernul a aprobat MAJORAREA pensiilor pentru toate categoriile din 1 aprilie

Guvernul a aprobat MAJORAREA pensiilor pentru toate categoriile din 1 aprilie

La 1 aprilie va fi indexarea cu 7,95% a pensiilor de asigurări sociale, pensiile pentru vechime în muncă stabilite până la 1 ianuarie 1999, a pensiilor stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi indemnizaţiilor de invaliditate...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 16:12

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați din funcții

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați din funcții

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați astăzi, 4 martie, din funcții. Propunerile au fost făcute de ministrul Agriculturii, Ion Sula, în cadrul ședinței Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 16:05

(FOTO) Gherman s-a întâlnit la București cu Ponta și Iohannis: ”Nimeni nu se îndoieşte de parcursul european al R. Moldova”

(FOTO) Gherman s-a întâlnit la București cu Ponta și Iohannis: ”Nimeni nu se îndoieşte de parcursul european al R. Moldova”

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul României, Victor Ponta, în cadrul vizitei oficiale la București, informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 15:38

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi, care au fost numiţi în funcţie azi, în cadrul şedinţei Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 15:28

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Sancţiunile economice impuse Rusiei de către statele occidentale împreună cu scăderea dramatică a preţului petrolului au răvăşit economia ţării conduse de Vladimir Putin, în ultimele luni.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 15:23

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) 19 militari au fost UCIȘI în apropiere de Debalițeve, iar 135 au fost răniți

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) 19 militari au fost UCIȘI în apropiere de Debalițeve, iar 135 au fost răniți

Separatiștii pro ruși din Donbas continuă să profite de regimul de încetare a focului pentru a-și întări forțele și a-și aduna tehnica militară.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 14:52

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Oameni de afacere importanți din Ucraina plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme. Grupul de consilieri cuprinde nume de marca ale politicii europene.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 13:13

Ponta și Leancă despre livrarea de gaze românești: Încă un vis a devenit realitate. Trebuie continuat până la Chișinău

Ponta și Leancă despre livrarea de gaze românești: Încă un vis a devenit realitate. Trebuie continuat până la Chișinău

Premierul român, Victor Ponta și fostul premier de la Chișinău, Iurie Leancă au reacționat pe paginile personale de Facebook după ce astăzi, 4 martie, a fost dat startul livrării de gaze din România în Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 4 Martie 2015, ora: 13:04

Comisia Europeană regândește politica de vecinătate

Comisia Europeană regândește politica de vecinătate

Comisia Europeană se gândește să renunțe la actuala Politica Europeană de Vecinătate și pare deschisă la posibilitatea de a avea o cooperare mai strânsă cu Rusia. Instituția vrea să vină până la toamnă cu propuneri concrete de reformare a politicii sale de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 12:48

(INTERVIU) Moscova nu va ezita să profite de poziţia dificilă a României

(INTERVIU) Moscova nu va ezita să profite de poziţia dificilă a României

Patrick Basham, director al Democracy Institute din Washington, crede că România nu are de ce să se teamă de Rusia deocamdată, însă trebuie să aibă grijă că economia să crească şi politică să fie curăţată de corupţie, dacă doreşte să nu aibă vulnerabilităţi pe...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 11:55

Cum a trântit premierul Ungariei uşa-n nas Europei de dragul lui Putin

Cum a trântit premierul Ungariei uşa-n nas Europei de dragul lui Putin

Budapesta a dat o lovitură neaşteptată Comisiei Europene, marţi, când Parlamentul ungar a aprobat secretizarea pentru 30 de ani a acordului cu Rusia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Paks, localitate aflată la 3 ore de Arad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 11:22

Fermierii AMENINȚĂ că ies la PROTESTE dacă nu-și vor găsi dreptate în Guvern

Fermierii AMENINȚĂ că ies la PROTESTE dacă nu-și vor găsi dreptate în Guvern

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, a declarat în cadrul emisiunii ALB& NEGRU de la UNIMEDIA că agricultorii vor ieși la proteste, în cazul în care autoritățile nu vor ține cont de revendicările fermierilor.

( ) Citeşte tot articolul


Atitudini 4 Martie 2015, de Marin Basarab

La puşcărie cu Mătăsaru!

Doar doi ani de puşcărie, şi aceia cu suspendare, pentru cel mai mare „criminal” din Republica Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Martie 2015, de Constantin Tănase

Toate încep de la reforma morală a societății

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Martie 2015, de Marin Basarab

Să nu ucizi

„Să nu ucizi”, spune a șasea poruncă din Decalog. E vorba de un imperativ categoric, care, după mine, ar trebui să fie unul universal şi să nu ţină doar de lumea creştină. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Martie 2015, de Moni Stănilă

Inima e lângă comoară

„Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 2 Martie 2015, de Pavel Păduraru

Cine i-a dăruit libertatea lui Micu?

Recenta eliberare din detenție a așa-numitului „hoţ în lege” Petru Popovici (Gâlcă), alias Micu, a stârnit la Chișinău o mulțime de insinuări la adresa actualei guvernări, în special a lui Vlad Filat. Până și Renato Usatîi a anunţat de la Moscova că...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Ovidiu Raețchi, deputat în Parlamentul României

Iohannis la Chișinău. Politicieni și procurori români, treceți Prutul!

România e departe de a fi un paradis politic. Și aici, până mai deunăzi, corupția a fost principala regulă a jocului pentru niște politicieni de multe ori iresponsabili și nepregătiți. Și aici moștenirea grea a comunismului – cu sărăcie extremă, lipsa de perspective, clientelism...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Octavian Țâcu

Lecții de istorie pentru Dodon și Narîșkin

Motto: „Cu baionetele poți face orice, dar nu te poți așeza pe ele” (Taleyrand)

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Tudor Cojocariu

Marea victorie asupra bunului simț

Fără a-mi propune să ofensez vreo parte a societății noastre poli-etnice, poli-geopolitice, poli-ideologice și poli-tot-ce vrei, trebuie să remarc următorul lucru. Niciodată, nici o dezbatere publică pe tematici axiologice sau istorice, n-a fost purtată și încheiată cu bun simț. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Moni Stănilă

Vă rog să distrugeţi piaţa de vechituri!

După instalarea guvernului, leul a început să îşi revină. A scăzut spectaculos şi a crescut spectaculos. Evident că tot săracii au pierdut. Bogaţii ţării nu au fost obligaţi nici să cumpere valută, nici să o vândă. Plapuma e groasă, rezervele pe măsură.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 26 Februarie 2015, de Constantin Tănase

De la euroscepticism spre antieuropenism și înapoi spre moldovenismul sovietic

Euroscepticii se înmulțesc pe zi ce trece și de această situație nu este, obligatoriu, vinovată numai Alianța de guvernare de la Chișinău sau numai o componentă a ei, luată aparte.  

() Citeşte tot articolul

Comentariu 26 Februarie 2015, de Ana Gherciu

Analize în așteptarea datelor de la recensământ

La publicarea rezultatelor finale ale Recensământului populației și al locuințelor (RPL) din mai 2014, sociologii care au lucrat la organizarea, realizarea și sintetizarea informațiilor colectate trebuie să prezinte numărul celor care consideră că vorbesc româna și al celor care au declarat...

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Februarie 2015, de Marin Basarab

Pasivii agresivi

În societatea noastră (şi probabil nu doar a noastră) există un tip de specimene pe care eu le-aş caracteriza drept „pasivii agresivi”. Aceştia sunt foarte pasivi în ceea ce ţine de fapte (adică practic nu fac nimic niciodată) şi foarte agresivi în ceea ce ţine de vorbe. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Februarie 2015, de Dorin Galben

Micșorați prețurile, șarlatanilor

După ce săptămâna trecută leul s-a depreciat dramatic față de euro și dolar, prețurile la produse au crescut simțitor. Zilele acestea moneda națională totuși a revenit practic la normal, însă comercianții se pare că nu planifică să micșoreze tarifele.

() Citeşte tot articolul

 


 

 

Cele mai citite articole Timpul.md