Moldova

Cum a pierdut Victor Ponta voturile din Republica Moldova, după ce dăduse lovitura în primul tur

Analişti politici din Republica Moldova consideră că această răsturnare de situaţie a avut loc din cauza atmosferei extrem de tensionate şi potrivnice din diaspora, care a ajuns şi peste Prut, unde românii nu au putut vota din cauza proastei organizări şi s-au mobilizat masiv în turul doi, dar şi a activării unuia din partidele de guvernământ, care deşi îl susţinea pe Iohannis încă din primul tur, nu s-a mobilizat. „Probabil că unii şi-au schimbat votul pentru Ponta chiar acolo, la coadă la secţia de votare”, crede un analist.

Premierul Victor Ponta a pierdut la scor mare alegerile în Republica Moldova, aşa cum de altfel s-a întâmplat în toată diaspora, după ce în primul tur reuşise însă un lucru istoric: era pentru prima oară când un candidat de stânga câştiga cele mai multe voturi de la cetăţenii români de peste Prut. Pe 2 noiembrie, Victor Ponta obţinea peste 37% din voturile exprimate de cei aproape 22.000 de cetăţeni români de peste Prut, care au venit la urne, în comparaţie cu Klaus Iohannis care obţinuse doar 31,78%. Două săptămâni mai târziu, rezultatul a fost răsturnat masiv de Klaus Iohannis, care a obţinut 78,58% din voturi, iar Victor Ponta doar 21,41%.

Ca număr de voturi obţinute, Victor Ponta a reuşit în turul doi contraperformanţa de a aduna mai puţine voturi decât în primul tur: 7.610 voturi, faţă de 8.200. În schimb, Klaus Iohannis a înregistrat o creştere cu aproape 300% a numărului de voturi faţă de primul tur: 27.933 de voturi, faţă de doar aproximativ 7.000 în primul tur.

De asemenea, în primul tur al alegerilor, Victor Ponta câştiga în toate secţiile de votare din Republica Moldova, cu excepţia celor din Chişinău şi a uneia din oraşul Ialoveni, situat la 10 km de Chişinău. În turul doi, Klaus Iohannis a câştigat toate secţiile de votare.

Unul dintre motive a fost mobilizarea puternică la vot a cetăţenilor români de peste Prut, în turul doi, care au ieşit cu 62% mai mulţi la urne faţă de primul tur: 35.543, faţă de 21.980.

„Este evident că în turul doi a ieşit mult mai multă lume la vot, a fost o mobilizare puternică. Cetăţenii români din Republica Moldova s-au interesat de candidaţii care sunt în cursă”, declară, pentru Gândul, analistul politic Oazu Nantoi, fost parlamentar, actualmente director de programe la Institutul de Politici Publice din Chişinău.

Această mobilizare a avut loc, ca şi în România de altfel, din cauza diasporei şi a faptului că Guvernul condus de Victor Ponta nu i-a asigurat condiţiile pentru a putea vota în întregime.

„Dispoziţia din diaspora a ajuns şi în Republica Moldova şi eu cred că ultimul moment a fost decisiv. Foarte mulţi oameni care nu au votat în turul întâi au venit să voteze şi ei au fost cu precădere susţinători ai lui Klaus Iohannis. Această atmosferă care a dominat diaspora şi faptul că românii nu au putut participa la primul tur s-a extins şi în Republica Moldova. Adepţii lui Ponta au rămas acasă, cei ai lui Iohannis s-au mobilizat exemplar. A fost un vot de protest împotriva lui Victor Ponta”, explică pentru gândul analistul politic Anatol Ţăranu, fost parlamentar liberal la Chişinău.

Anatol Ţăranu mai spune că disfuncţionalităţile din procesul de votare care au fost create în marile capitale europene s-au înregistrat şi la secţiile de votare din Republica Moldova, unde au apărut cozi foarte lungi şi au rămas oameni care nu au putut să voteze.

Sursa: Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *