Actualitate

Cum să-ţi creşti valoarea apartamentului chiar si cu 50%

Un apartament luminos, situat la un etaj intermediar, care are dormitoarele către o latură liniștită a blocului (care nu dă spre o stradă intens circulată), cu loc de parcare și centrală termică, poate fi cu circa 50% mai scump decât unul similar care nu are aceste calități.

Infirmațiile nu provin din vreun studiu pompos sau vreun comunicat al vreunei companii, ci dintr-o carte, care deja se află la a treia ediție. Cartea se numește „Cum să-ți cumperi o casă!”.

Li dacă ne continuăm periplul factorilor care influențează prețul unui apartament, pe lângă zonă, există anumiți factori – așezarea în bloc, vecinătățile, lumina naturală din locuință, sistemul de încălzire, balcoanele etc care pot scumpi sau ieftini o locuință, procent ce se aplică întotdeauna, la cumpărare, dar și la revânzare (luați mai ieftin, dați mai ieftin, luați mai scump, dați mai scump).

Iată mai jos, care sunt factorii care influențează prețul zonei, dar mai ales în ce procente:

1. Zona (10-300%)

2. Arhitectura și designul (10-25%)

3. Locul de parcare (5%-20%) *

4. Lumina naturală (5%-15%)

5. Etajul (10-15%)

6. Liniștea, traficul redus în zonă (10%)

7. Balcoanele (5-10%)

8. Sistemul propriu de încălzire (5%)

9. Înălțimea blocului (3%)

* minim la blocurile vechi, maxim la blocurile noi

„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinței și se reflectă cel mai mult în preț. În funcție de zonă sunt de vânzare apartamente cu prețul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din București”, spune Maria Seder Neda, autoare a cărții „Cum să-ți cumperi o casă!”.

Designul este un alt factor care contează în prețul apartementului
Designul este un alt factor care contează în prețul apartementului
Przypnij na PinterestPodziel się
Există însă o serie de elemente care pot fi trecute ușor cu vederea de către cumpărătorii de locuințe, dar care au o mare importanță în stabilirea prețului și mai apoi în gradul de confort al locuinței, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturală, terasele etc.

O locuință luminoasă, liniștită, cu balcoane unde poți respira aer curat este plăcută, confortabilă, dar este și mai valoroasă, se vinde mai repede și mai scump atunci când vom dori să ne mutăm în alt loc.

Fragmente din carte

În sfârșit, atunci când vizionați o casă și proprietarul vă spune prețul este bine să țineți cont de următoarele criterii pentru a stabili dacă este unul bun sau nu. Ca o mică aparanteză, nu trebuie să fiți evaluatori imobiliari să vă dați seama de anumite lucruri.

Cel mai important factor – ZONA. Străinii zic location, location, location lucru care începe să se înrădăcineze ca principiu și în piața imobiliară din România, diferențele de preț pe zone fiind din ce în ce mai mari, la fel și calitatea construcțiilor noi.

Acum, în România, location înseamnă mult mai mult decât pe vremea părinților noștri și chiar mai mult decât acum câțiva ani, mai ales în marile orașe, unde piața s-a dezvoltat accelerat.

Apropierea de parc este cea mai importantă, nivel al infrastructurii, facilități urbane, facilități sociale, metode de petrecere a timpului liber în apropiere. Mai multe detalii despre alegerea zonei găsiți în capitolul special alocat acestui subiect.

Prețurile medii pe metru pătrat la apartamente similare ca și design și confort, dar situate în zone ultracentrale sau de lux pot fi și de trei ori mai mari decât cel al apartamentelor din cartierele obișnuite.

2. Construcția cu stil, operă a unui arhitect cunoscut este cu 10-25% mai scumpă decât una obișnuită; apartamentele din blocurile tip vilă pot fi cu 5-10% mai scumpe decât din cele obișnuite de patru etaje.

3. Garajele sau locurile de parcare – la un apartament de bloc, costul unui garaj diferă în funcție de materialele din care este făcut și ajunge uneori la jumătate din valoarea locuinței, din cauza numărului foarte mic de garaje existente pe lângă blocuri, în comparație cu alte țări. Pentru un loc de parcare în fața blocului scăpați însă mai ieftin și proprietarul vă poate cere cel mult cu 5% mai mult decât pentru un apartament similar, dar fără loc de parcare. Acest raționament se poate urmări și la case, dar o casă, oricât ar fi de dichisită, se cumpără mai greu dacă nu are loc de parcare sau garaj.

În cazul apartamentelor noi, un loc de parcare poate costa și 20% în plus, peste prețul locuinței.

Cu cât mai multe ferestre cu atât mai mare prețul
Cu cât mai multe ferestre cu atât mai mare prețul
Przypnij na PinterestPodziel się
3. Lumina naturală se calculează cu 5% în plus pentru fiecare latură luminată natural – dacă locuința este scăldată în lumină doar pe o latură (minim), atunci este cu 5% mai ieftină decât una cu lumină naturală pe două laturi; atunci când sunt trei laturi luminate, se mai poate adăuga 5% față de prețul uneia cu două laturi, iar atunci când are lumină naturală pe toate fațadele, locuința este mai scumpă cu 15%.

5. Etajul – un apartament situat la parter într-un bloc cu lift este mai ieftin cu 10-15% față de unul situat la etajele imediat superioare; un apartament aflat la ultimul etaj este cu 15-20% mai ieftin decât unul de la etajele intermediare (din cauza izolației de pe bloc, care trebuie refăcută periodic și de care nu le pasă vecinilor de bloc, care cu greu cotizează la reparații; în plus, la ultimul etaj, vara este mai cald și iarna mai frig).

EXCEPȚIE Doar apartamentele tip penthouse, de lux nu respectă această regulă, pentru că în acestea se investește pe măsură în izolație, sisteme de ventilație și aer condiționat, terase înverzite, piscine etc

6. Liniștea, traficul mic al zonei este un alt factor important. Dacă apartamentul dă direct la stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie și magazine la parter, prețul poate fi scăzut cu 10%.

7. Existența și numărul balcoanelor ridică prețul unui apartament sau case, cu 5-10%. Din prezența balcoanelor câștigă și esteticul, locuința arată mult mai bine, dar și funcționalul, pentru că mărește suprafața casei. Apoi, o vedere deosebită de la un balcon sau o terasă e relaxantă.

8. Pentru un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) se calculează cu 5% mai mult decât pentru un apartament legat la rețeaua de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni;

9. Înălțimea blocului -dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât într-un bloc cu patru etaje și lift din aceeași zonă. 

Sursa: noizz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *