Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Actualitate 3 Decembrie 2017, ora 11:04

Cum să-ţi dai seama că prietenul tău necuvântător are nevoie de o vizită urgentă la un medic veterinar

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În multe familii câinii şi pisicile sunt adevăraţi membrii, iar orice schimbare a stării de sănătate îngrijorează.

Un cabinet veterinar din Iaşi a prezentat o listă cu simptome de care proprietarii de animale de companie, în special câini şi pisici, să ţină cont. În cazul în care animăluţul varsă sau are diaree, cu două sau mai multe episoade în 24 de ore, proprietarii ar trebui să se prezinte la medicul veterinar. Pentru stabilirea diagnosticului, orice informaţie legată de comportamentul animalului va fi de ajutor, spun specialiştii.

În cazul în care animalul prezintă dificultăţi de respiraţie sau tuse cu sânge, recomandarea este să „menţineţi animalul cât mai calm şi apelaţi de urgenţă medicul veterinar, deoarece multe din cauzele acestei dificultăţi pot provoca leziuni ireversibile animăluţului dumneavoastră în orice clipă“.În situaţia în care observaţi că animăluţul intră în colaps (lipsa respiraţiei şi a bătăior inimii), se recomandă aplicarea de compresiuni la nivelul pieptului. Potrivit medicilor veterinari: „nu este recomadată resuscitarea gură la nas, deoarece se poate întâmpla ca animalul să muşte din cauza sperieturii sau a prezenţei durerii“.

Când observaţi un comportament ciudat- dezorientare, incoordonare în mişcări, mers în cerc, convulsii, ameţeli, schimbări de atitudine, recomandarea este să „menţineţi o atmosferă liniştită şi evitaţi să faceţi mişcări bruşte în prezenţa animalului. Închideţi toate uşile şi asiguraţi-vă că nu mai există şi alţi factori stresanţi pentru animal. Pentru a ajuta medicul veterinar realizaţi o înregistrare video pe orice fel de dispozitiv simptomele“.

În cazul unei traume provocate de accident de maşină, căzătură sau muşcături, este recomandat să deplasaţi animalul într-o zonă ferită de pericole. „Animalele care sunt în dureri sau sunt speriate pot muşca sau zgâria. Dacă animalul sângerează grav (peste 5 minute), aplicaţi presiune cu ajutorul unui material curat la nivelul rănii (cu excepţia cazului în care sângerarea provine din nas sau din gură)“, atrag atenţia specialiştii.

Sursa: Adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md