Culinar.md

Cum se pregăteşte cea mai bună varză murată, în câţiva paşi simpli

În tradiţia populară, varză se pune la murat între Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei, iar modul de a o pregăti este diferit, de la zona la zona.

În cazul în care vrei să ai de Crăciun sarmale pregătite cu varză murată de ţine, atunci ar fi bine să o pregăteşti la Sfântul Dumitru, iar dacă vrei să ţină şi până la Postul Paştelui, atunci o poţi pune de Sfântul Andrei.

Pentru a avea cea mai bună varză murată, trebuie să ai grijă ce alegi de la piaţă. În primul rând, această trebuie să fie coaptă bine şi îndesată, să aibă foile albe şi subţiri, pentru a face uşor sarmalele.

Saramură este la fel de importantă pentru a face cea mai bună varză murată. Ei bine, măsurarea cantităţilor se face pe cantar, căci dacă nu le respecţi, atunci varză se înmoaie şi devine mult prea sărată.

Foloseşte la fiecare 10 litri de apă 500 de grame de sare grunjoasă, pe care o poţi cumpără din orice magazin. Ai grijă să scrie pe pungă că este pentru murături şi că nu conţine iod.

Curată bine butoiul în care vei pune varză şi aşază apoi pe fundul lui câteva bucăţi de lemn. Peste acestea se adaugă crengi de cimbru, piper boabe şi mărar uscat.

După acest moment, curată şi taie morcovi, rădăcina de ţelină şi rădăcini de hrean. Acestea din urmă ajută varză să rămână tare pe parcursul iernii. Pune-le printre bucăţile de varză pentru a ţine mai mult.

În unele zone ale ţării, se aşază şi ştiuleţi de porumb pe fundul butoiului ori sfeclă roşie, iar atunci varză va capătă o nuanţă de roz.

Taie-i fiecărei căpăţâni de varză cotorul, scobeşte-o uşor şi asaz-o în butoi cu cotorul în sus. Între ele, adaugă condimente şi poţi pune puţină sare şi în cotor. Apasă bien, pentru a intră o cantitate mai mare de varză, apoi presează cu câteva pietre de rău şi acoperă butoiul cu un prosop, timp de două zile.

În acest timp, prepară saramură cu atenţie, pentru că toată sarea să se dizolve bine, iar apoi toarn-o peste varză. Pune un grătar de lemne peste ea, apoi pune capacul.
Primele zile după ce ai pus varză la murat sunt cele mai importante, căci trebuie să ai grijă să iei spumă care se formează cu o spumieră, apoi să foloseşti un furtun cu care să sufli în butoi.

Repetă în fiecare zi acest proces, iar după câteva zile, zeamă ar trebui să înceapă să se acrească.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *