Actualitate

Cum urmăreşti eclipsa totală de Soare. Sfaturile transmise de NASA înainte de Marea Eclipsă

Privitul direct la soare în timpul eclipselor solare nu este sigur decât în momentul în care astrul este acoperit în totalitate. În rest, singurul mod recomandat pentru privit soarele este prin ”ochelari de eclipsă”, anunță NASA.

Cei care nu se vor afla în zona benzei de totalitate: America de Nord, câteva părți din America de Sud și Europa, vor avea parte de o eclipsă de soare parțială! Eclipa din 21 august 2017, va fi cea mai urmărită, astronomi și oameni de știință din întreaga lume, inclusiv din România se vor afla la fața locului, în Statele Unite, la locul unde va apărea banda de totalitate a eclipsei.

Echipa de la Știință şi Tehnică va transmite în direct din Statele Unite, eclipsa totală de soare. Guvernul SUA anunță că ziua de 21 august 2017, va fi cea mai grea zi din toate punctele de vedere: traficul rutier, locurile de cazare în zona benzii de totalitate a eclipsei care au fost rezervate încă de un an înainte.

Astfel recomandările NASA pentru ”Cum urmăreşti eclipsa totală de Soare” sunt următoarele:

Inspectați întotdeauna filtrul solar înainte de utilizarea ochelarilor. Dacă este zgâriat sau deteriorat, aruncați-l.

Citiți și urmați orice instrucțiuni tipărite sau ambalate împreună cu filtrul.

Întotdeauna supravegheați copiii care utilizează filtre solare.

Acoperiți-vă ochii cu ochelarii de eclipsă sau cu vizualizatorul solar înainte de a privi spre soarele strălucitor.

Scoateți filtrul doar după ce nu vă mai uitați la soare și nu în timp ce priviți eclipsa

Nu priviți soarele întreg sau în faza de eclipsă parțială printr-un filtre, telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic care nu are filtre.

Nu priviți soarele printr-o cameră foto, un telescop, binoclu sau alt dispozitiv optic în timp ce folosiți ochelarii de eclipsă sau vizualizatorul solar –
radiațiile solare concentrate vor deteriora filtrul și vor provoca vătămări grave ochilor.

Căutați consultanță de la un astronom înainte de a folosi un filtru solar cu o cameră foto, un telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv optic.

Rețineți că filtrele solare trebuie să fie atașate în fața oricăror telescopuri, binocluri, lentile de cameră sau alte optice.

Persoanele care se află în zona în care eclipsa va fi completă pot să înlăture filtrul solar numai atunci când umbra lunii acoperă complet fața strălucitoare a soarelui și devine brusc destul de întunecat.

De îndată ce umbra începe să se retragă, aplicați din nou filtrul solar

Persoanele care poartă în mod normal ochelari trebuie să-i păstreze la ochi și să aplice ochelarii de eclipsă peste aceștia.

O eclipsă este un fenomen rar și spectaculos pe care nu veți dori să-l pierdeți, dar dacă aveți ocazia să trăiți unul este important să urmați cu atenție procedurile de siguranță.

evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *