Astăzi 30 Iunie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:36
Abonamente

Timpul Liber 26 August 2011, ora 04:56    Din editia print

Cum vorbim, cum scriem? Datorită sau din cauza

Marime Font

 

 
 
Chişinău
26°
Hânceşti
26°
Tiraspol
26°
Chişinău 79 Hânceşti 79 Tiraspol 79

 

Prepoziţiile datorită, mulţumită, graţie şi locuţiunile prepoziţionale din cauza, din pricina au acelaşi regim gramatical, deoarece toate impun cazul dativ al substantivului care urmează: datorită părinţilor, mulţumită ajutorului, graţie talentului, din cauza ploilor, din pricina sărăciei etc. 

Din punct de vedere semantic însă acestea nu sunt tocmai sinonime şi trebuie utilizate în mod adecvat. Prepoziţia datorită poate să apară în contexte în care este vorba de un efect pozitiv, bun, favorabil, de exemplu, „A reuşit datorită susţinerii din partea familiei”, „Este sănătos datorită sportului” etc. Când însă se afirmă despre un efect negativ, defavorabil, neplăcut etc. se va folosi locuţiunea prepoziţională din cauza: „Nu se vede nimic din cauza ceţii”, „A absentat din cauza bolii”.

Confuzia termenilor datorită şi din cauza dă loc unor exprimări neadecvate, când datorită apare în contexte în care este vorba de ceva negativ, nefavorabil, de exemplu: „circulaţia din centrul capitalei este dificilă datorită ambuteiajelor”; „fisura a apărut datorită alunecărilor de teren”, „lucrările sunt stopate datorită lipsei de finanţe” - în toate aceste propoziţii trebuia să fie folosită locuţiunea din cauza.

Pentru a evita confuziile, este bine să se ţină cont de faptul că datorită este sinonim cu mulţumită şi poate fi înlocuit doar cu acesta sau cu graţie (a reuşit datorită talentului, dar şi mulţumită talentului/ graţie talentului – şi nu din cauza). Prin urmare, când această înlocuire semantic nu este posibilă (căci nu putem spune „fisura a apărut mulţumită alunecărilor”), vom folosi locuţiunea din cauza. Unii vorbitori neavizaţi mai spun şi din cauza la – „nu avem apă din cauza la vecinii de mai sus”, acest mod de exprimare fiind unul greşit.


Însă şi vorbitorii avizaţi (sau care trebuie, cel puţin, să fie avizaţi) ticluiesc uneori nişte fraze, care completează cu succes tezaurul de perle şi bâlbe autohtone. Recent, o reporteriţă TV, relatând despre inscripţiile de pe monumentele de pe Aleea Clasicilor, ne-a servit următorul text: „Ilizibilitatea acestora este datorată nu din cauza umbrei, ci din cauza timpului”! Încearcă de mai pricepe unde-i „din cauza” şi unde-i „datorită”, când sunt puse toate de-a valma, probabil pentru orice eventualitate şi pentru orice gusturi – dar sună frumos! Excesul de zel în goana după expresii frumoase poate pune în pericol şi mai neologicul graţie, lexem cu semnificaţii ceva mai pretenţioase decât datorită sau mulţumită. Dacă nu se ţine cont de stilul comunicării, acest cuvânt poate părea ridicol, ca într-un exemplu citat cândva de maestrul Valentin Mândâcanu – cineva a scris că „Recolta s-a mărit graţie bălegarului de vacă introdus în sol”, făcând praf şi graţioasa prepoziţie, şi stilul exprimării.

Irina Condrea, 
doctor habilitat, conferenţiar universitar la USM

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Iunie 2015, ora: 15:36

Criză în Grecia: Premierul Alexis Tsipras ia în considerare ultima ofertă a creditorilor internaționali

Premierul grec Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment făcută marți de Comisia Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 30 Iunie 2015, ora: 15:14

Moldovenii ar putea avea surprize neplăcute în Grecia

Moldovenii ar putea avea surprize neplăcute în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene avertizează cetățenii R. Moldova care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Iunie 2015, ora: 13:51

Un jurnalist vorbitor de rusă de la Chișinău este reclamat la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării. Ce-a zis acesta despre românii din suburbiile municipiului

Un jurnalist de la ziarul de limbă rusă Panorama din Chișinău i-a făcut "lumpeni" pe locuitorii din localitățile din suburbia orașului Chișinău pentru că aceștea l-au votat pe Dorin Chirtoacă. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 13:48

Ghimpu despre Dodon: oamenii slabi sunt agresivi și răutăcioși

Ghimpu despre Dodon: oamenii slabi sunt agresivi și răutăcioși

Liderul PL Mihai Ghimpu l-a criticat dur pe socialistul Igor Dodon, în special pentru comportamentul și injuriile acestuia de după turul II al alegerilor locale după ce a aflat că Zinaida Greceanîi a pierdut alegerile în municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:47

George Simion va prezenta probele pe baza cărora i s-a aplicat interdicția pe 5 ani de intrare pe teritoriul Republicii Moldova

Detaliile cazului vor fi făcute publice miercuri, 1 iulie, ora 11:00, în cadrul unei conferințe de presă organizate chiar de George Simion, în sala de conferințe a Agenției de presă ,,Info-Prim Neo” (Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:45

Marșul lui Ștefan cel Mare, de la Chișinău la București

Marșul lui Ștefan cel Mare, de la Chișinău la București

Mii de tineri sunt invitați să participe la Marșul lui Ștefan cel Mare pentru unirea cu România, în perioada 5-11 iulie. Dedicat voievodului simbol al neamului nostru, marșul va porni duminică, 5 iulie, din Piața Marii Adunări Naționale, și se va îndrepta către...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:32

Voronin vrea un guvern unde miniștri nu se subordonează șefului de partid

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova invită toate fracţiunile parlamentare la dialog. Anunţul a fost făcut de liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei conferinţe de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:28

Ucraina: 'Nimic nu s-a întâmplat' după acordurile de la Minsk (Poroșenko)

'Nimic nu s-a întâmplat' în ceea ce privește punerea în aplicare, de către Rusia, a acordurilor de la Minsk din 12 februarie, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, acuzând Moscova că 'trimite în continuare trupe, arme și bani teroriștilor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 11:23

Criza elenă. Bursele se prăbuşesc

Instabilitatea din Grecia a provocat prăbuşirea burselor din întreaga lume.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 11:14

Iulian Gramațki: Marea Adunare Națională

28 iunie 1940 a fost o pată de sânge dureroasă în istoria noastră. Însă acum e de datoria fiecărui dintre noi să ștergem această pată de sânge odată și pentru totdeauna. Mai ales că acum o putem face. 

( ) Citeşte tot articolul

Social 30 Iunie 2015, ora: 11:05

Ororile trăite în copilărie au marcat-o pe viață

Ororile trăite în copilărie au marcat-o pe viață

Potrivit studiilor UNICEF, în Republica Moldova jumătate din părinţi (49,9%) îşi permit să se certe în faţa copiilor. Un copil crescut într-un mediu în care violența face parte din rutina zilnică ar putea învăța că este ceva normal, spun...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 10:18

Rata de de promovare la BAC în 2015 este de 54,24% față de 44%

Rata de de promovare la BAC în 2015 este de 54,24% față de 44%

Potrivit ministrului, 3 elevi au luat 10 pe linie, iar nota medie la BAC este de 5,8 față de 5,6, în 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 10:05

Dorin Chirtoacă gata să se ia frate de cruce cu Alexandru Tănase

Dorin Chirtoacă gata să se ia frate de cruce cu Alexandru Tănase

Primarul nou ales al capitalei Dorin Chirtoacă declară că are viziuni identice cu cele ale preşedintelui Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, astfel încât ar putea să se ia frate de cruce cu acesta. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 09:51

Leancă vrea URGENT o majoritate parlamentară

”Partidele pro-europene trebuie să respecte votul cetățenilor, să creeze de urgență o majoritate parlamentară stabilă și să dea țării un Guvern funcțional, capabil să scoată țara din criza în care se afundă tot mai tare”, se arată într-o declarație a...

( ) Citeşte tot articolul

Social 30 Iunie 2015, ora: 09:44

O afacere dulce ca mierea / Special.timpul.md

O afacere dulce ca mierea / Special.timpul.md

În prezent, consumul de miere pe cap de locuitor/an în Republica Moldova este unul dintre cel mai scăzut din Europa, acesta fiind de 180 g comparativ cu 1,8 kg în Germania. Am discutat cu coi tineri apicultori despre mierea produsă în Moldova și de ce locuitorii țării...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Iunie 2015, ora: 09:30

Câtă miere putem să consumăm zilnic?

Câtă miere putem să consumăm zilnic?

Mierea de albine este un produs natural cu o enormă valoare nutritivă. Produsul minune era cunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind folosit adeseori în scopuri terapeutice și în alimentație. Mierea este obținută din nectarul florilor, printr-o prelucrare specială în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Iunie 2015, ora: 09:17

Şase alimente care pot preveni atacul de cord

Şase alimente care pot preveni atacul de cord

Vişinele, avocado şi seminţele de dovleac se numără printre alimentele care conţin elementele necesare pentru prevenirea maladiilor cardiace, infarctului şi cancerului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 08:47

Procurori: Radu Pricop purta discuții codate cu Sergiu Lucinschi

Ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, se ferea să negocieze cu omul de afaceri Sergiu Lucinschi la telefon, pentru a nu putea fi incriminat pentru complicitate la şantaj.  

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 08:42

Armenia, în pragul unui Maidan?

Armenia, în pragul unui Maidan?

După ce a făcut o încercare de a dispersa multimea adunata in centrul capitalei armene Erevan, poliția a încheiat un acord tacit cu protestatarii: cât timp manifestatiile sunt pasnice, politistii nu se amesteca. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Iunie 2015, ora: 07:57

(BĂTAIE DE JOC) Union Fenosa are profituri de sute de milioane de lei pe an dar cere MĂRIREA prețului. Compania amenință cu STOPAREA distribuirii energiei

(BĂTAIE DE JOC) Union Fenosa are profituri de sute de milioane de lei pe an dar cere MĂRIREA prețului. Compania amenință cu STOPAREA distribuirii energiei

Compania Gas Natural Fenosa avertizează că ar putea întrerupe furnizarea energiei electrice în următoarele zile. Potrivit furnizorului, din cauza neajustării tarifelor de către ANRE, sunt acumulate pierderi, iar acest fapt nu permite plata integrală a costului pentru energia...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 07:51

DOCUMENTAR: 30 iunie 2015, ziua care este mai lungă cu o secundă

2015 este al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă (numită și secundă intercalată sau secundă bisectă) în Timpul Universal Coordonat (Coordinated Universal Time, UTC), acest proces fiind început în anul 1972. UTC este standardul internațional de timp,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Iunie 2015, ora: 07:34

Ghimpu crede că Lupu și Filat se vor alia din nou cu Voronin: "Să declare public că nu vor face alianţă cu PCRM"

Ghimpu crede că Lupu și Filat se vor alia din nou cu Voronin: "Să declare public că nu vor face alianţă cu PCRM"

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că formaţiunea sa nu va adera la coaliţia PDM-PLDM şi insistă asupra negocierilor de la zero privind formarea unei noi coaliţii de guvernare cu partidele pro-europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Carte 30 Iunie 2015, ora: 06:50

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Unul din cele mai vândute romane din lume, în baza căruia a fost turnat un film la fel de celebru „Pe aripile vântului”, a fost publicat pe 30 iunie 1936. 

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 29 Iunie 2015, ora: 19:31 de Ion Macovei

Anatol Ursu, membru al Blocului Unității Naționale: „Conducerea RM este cancerul societății moldovenești”

Anatol Ursu, membru al Blocului Unității Naționale: „Conducerea RM este cancerul societății moldovenești”

Anatol Ursu este președintele mișcării civice „Tinerii Moldovei”, organizație ce face parte din Blocul Unității Naționale (BUN). 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 18:25

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

Băncile din Grecia sunt închise luni, dar mulți pensionari fac cozi pentru că vor să-și retragă banii. În paralel, bursele europene sunt în scădere abruptă, iar acțiunile băncilor din Europa cunosc scăderi accentuate din cauza temerii investitorilor că Grecia nu mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 17:10

Filat vrea alianță sau doar negocieri cu PL?

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a lansat luni, 29 iunie, un apel către colegii din partidele pro-europene, în mod special către Partidul Liberal, să se concentreze asupra creării unei majorităţi pro-europene la nivel central şi la nivel local. Filat a anunţat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 16:32

Lupu: Rezultatele alegerilor locale e un mesaj clar în favoarea direcției europene

Rezultatele bune obținute de partidele pro-europene transmit un mesaj clar că direcţia de dezvoltare europeană nu poate fi pusă în discuție în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 30 Iunie 2015, de Marin Basarab

Vectorul misogin şi timpul total nepotrivit pentru şampanie

Duminică noaptea, când se termina numărătoarea voturilor şi era clar că Dorin Chirtoacă a câştigat al treilea mandat de primar, edilul ne invita să deschidem şampania şi să sărbătorim.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 30 Iunie 2015, de Octavian Țâcu

Dosarele deportărilor: cazul Grosu

Până în anul 2010, când împreună cu alți istorici am devenit membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului totalitar sovietic în R. Moldova, vedeam satul meu natal, Costuleni, la fel ca restul costulenilor: mai cu mândrie pentru oamenii care i-a dat lumii, mai cu...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 30 Iunie 2015, de Dorin Galben

Ai noștri, la odihnă: mănâncă atât cât încape, beau și se bronzează cu sânii goi

Recent am venit dintr-o vacanță de 7 zile pe care am petrecut-o într-o țară europeană. Condiții frumoase, plajă curată, apă limpede, gazde primitoare, turiști amabili și o groază de moldoveni. Iată despre comportamentul unora dintre ei aș vrea să vorbesc.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 29 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Sangheli și Cucu

 Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Sutaşul

„Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L, și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit. Şi i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Ce credem despre 28 iunie, 1940

Sunt 75 de ani de la cedarea Basarabiei. Sub amenințările Rusiei, România cedează. Ceea ce nu știa atunci România e că nu doar Rusia amenința, pentru că în 23 august 1939 avusese loc pactul Ribbentrop-Molotov.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 26 Iunie 2015, de Tudor Cojocariu

Fuga de idei și eroarea indecișilor

De data aceasta am avut parte de cel mai ciudat tur II al vreunei campanii electorale pentru Primăria municipiului Chișinău. Chiar dacă nici precedenții reprezentanții ai curentului antieuropean nu s-au remarcat printr-o prezență deosebită de spirit și idei, de data aceasta am fost târâți de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Iunie 2015, de Marin Basarab

Cum am trădat vectorul european al Chişinăului

După articolul „Răul cel mare şi răul ce mic” au apărut foarte mulţi comentatori mari şi mici, majoritatea anonimi, care mă învinuiesc de trădare naţională şi nerespectarea vectorului european al Chişinăului.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Iunie 2015, de George Simion

Efectul Constantin Stere

Din tot tămbălăul alegerilor locale, o aparentă curiozitate s-a pierdut din vedere. Într-un sat oarecare, pesemne, un primar a câștigat cu 100% din voturi, deși avea contracandidat care s-a prezentat la alegeri. Candidatul comunist nu a acumulat niciun vot, a murit sau... l-a votat și el pe Mihail...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 25 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Violențele de limbaj

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Iunie 2015, de Marin Basarab

Răul cel mare și răul cel mic

Alegerile locale din Chișinău s-au transformat într-un adevărat coșmar pentru locuitorii capitalei, unul care le iscă dileme și întotdeauna îi forțează să aleagă răul cel mai mic. Chișinăuienii s-au cam săturat să aleagă răul cel mic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Vom ajunge să importăm vin de masă

Până acum lucrurile în Moldova au fost clare, opțiunile politice la fel. Pentru Rusia sau pentru Europa. Însă ceea ce s-a întâmplat la Orhei și Bălți e cu totul altceva: alegerea hoției.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Iunie 2015, de Tudor Cojocariu

Noi nu suntem la fel

În perioada studenției eram deseori întrebat de ce nu se unesc toate asociațiile studenților români originari din stânga Prutului, adică așa-zișii studenți basarabeni. Și de fiecare dată le răspundeam același lucru: pentru că noi nu suntem la fel. Aveam caractere, valori și...

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

Cele mai citite articole Timpul.md