Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

Editorial 15 Iunie 2017, ora 09:37    Din editia print

Marime Font

Dalkey Archive Press

Vă spuneam că la Uniunea Scriitorilor a avut loc o întâlnire cu John O'Brien, director Dalkey Archive Press, Jake Snyder, director asociat și Alistair Ian Blyth, care au lansat The Review Of Contemporary Fiction – Moldovan Literature Issue.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cu această ocazie am aflat mai multe despre activitatea lor editorială și despre planurile lor. Dalkey Archive Press a publicat autori din peste 60 de țări. Iar această antologie e prima cu și despre autorii de limbă română din Republica Moldova.

Chiar și pentru o editură americană mi se pare o muncă enormă. Dar stând de vorbă cu John O'Brien și Jake Snyder am aflat multe despre finanțările pe care le obțin și proiectele pe care le fac.Mai rar se întâmplă ca o editură dintr-o țară cu – ceea ce numim – „o mare cultură” să fie preocupată de țările mici, necunoscute. Fiindcă în lista celor de la Dalkey Archive Press vedem țări ca Georgia, Serbia, Ungaria, România. Și cu atât mai rar vedem liste întregi de autori, nu doar unul, cel mai cunoscut, ci și tineri, autori de nișă. Toate aceste opțiuni sunt pariurile celor de la Dalkey Archive Press, dar așa cum spunea traducătorul Alistair Ian Blyth, într-un spațiu atât de larg ca cel al Americii e foarte greu să atragi atenția asupra unui singur autor, dintr-o țară aproape necunoscută.

De aceea politica lor editorială e să traducă 4-5 autori pe an din aceeași țară. Ca în acest fel să atragă atât atenția criticilor, cât și a cititorilor. Dar pentru acest lucru e nevoie de finanțări. Și o parte din aceste finanțări o suportă de obicei instituțiile culturale din țările autorilor. Așa se face că doar din Slovenia, care e mai mică decât Moldova, sunt traduși peste zece autori. Poate veți spune că slovenii au bani. Bine, atunci să luăm alt exemplu: Ministerul Culturii din Georgia a susținut financiar traducerea autorilor georgieni. Autori din diferite generații.

Sunt foarte curioasă dacă Ministerul Culturii de la noi va susține acest proiect, măcar parțial. Cred că ar fi mai util să participe la traducerea unor scriitori, decât să organizeze concerte în Piața Marii Adunări Naționale.

Pentru încurajare, eu zic să îi acord un vot de încredere. Zic că e bine să trăim cu convingerea ca un minister al culturii, de oriunde, înțelege importanța traducerilor literare, în orice spații, cu atât mai mult în cel vorbitor de limbă engleză.
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul