Astăzi 20 Noiembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 09:13
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 7 August 2017, ora 17:18    Din editia print

De ce?

Marime Font

De ce orașul Chișinău, capitală a unui stat din estul Europei, a ajuns în halul în care este? Unde te întorci: gropi, fire, de tot felul, atârnate de copaci, trotuare dărâmate, pavaj distrus, carosabil deteriorat.

De ce tânărul primar D. Chirtoacă, în cele două mandate și jumătate n-a reparat, măcar, clădirea Primăriei? Azi, dacă treci pe alături, trebuie să fii atent să nu-ți cadă vreo cărămidă în cap. Nu știu cum e în interiorul Primăriei, căci nu poți intra liber – stă un paznic care te oprește. Dar știm că Primăria își are sediul într-o clădire de patrimoniu. Dacă măcar repara acest edificiu, azi am fi protestat să fie eliberat.
Dar n-a făcut acest lucru!

De ce Piața Marii Adunări Naționale n-a fost reparată calitativ, măcar cu un pavaj de granit „roz”? Dimineața, când ar fi răsărit soarele, acest „roz” ar fi fost încântător. Am văzut acest fenomen într-un centru județean din România. Dar așa, a fost sură această piață, iar acum a devenit și mai urâtă, mai ales, după „petrecerile” colective care se organizează foarte des. Cred că e comerț, departe de a fi cultură. Dacă aducea PMAN la un nivel de valoare spirituală, națională, culturală, azi am fi protestat să fie eliberat.
Dar n-a făcut asta!De ce bulevardul Ștefan cel Mare este într-o stare deplorabilă? De ce primarul n-a venit cu inițiativa de a-l amenaja cu trotuare pavate, cu carosabil calitativ și cu multe, multe flori, așa cum a văzut prin Europa? Doar a călătorit prin diferite orașe și nu cred că n-a observat frumosul de acolo. Dacă ar fi făcut măcar ceva pentru bd. Ștefan cel Mare, azi am fi protestat să fie eliberat.
Dar n-a făcut nimic!

De ce a promis, în campania electorală, încă în primul mandat, că va construi o fabrică de reciclare a deșeurilor (de tot felul) și va rezolva problema salubrității din Capitală? Ar fi putut s-o facă în mai mult de 10 ani de aflare în fruntea Primăriei. Azi avem ceea ce avem, suntem invadați de gunoaie: cei de la Bubuieci se revoltă (nu vor gunoi), cei de la Țânțăreni se răscoală hotărâți (nu vor gunoi), dar, de fapt, cine și-ar dori grămezi de gunoaie pe lângă casă. Putea să rezolve, prin oricare investiții, această situație, destul de gravă acum, în prag de caniculă. Dacă ar fi intervenit și rezolvat problema gravă a deșeurilor, azi am fi protestat să fie eliberat!

Dar n-a încercat măcar să facă față acestei situații.
Inactivitățile primarului D. Chirtoacă pot fi puse pe tapet una după alta: sunt nenumărate și vizibile.

La începutul mandatului de primar general al Capitalei, D. Chirtoacă era simpatizat de orășeni. Așteptau de la el multe realizări în interesul orașului. Dar, spre regret, s-a dat înapoi ca racul, apoi s-a încurcat în promisiuni și nerealizări, s-a oprit, pe parcurs, și a devenit distant, rece, inactiv.

Se temea să privească oamenii în ochi. Îi era rușine, poate, cine știe...

De ce n-a încercat să lupte pentru idealurile declarate? De ce s-a supărat și a adus Capitala la o așa degradare?
Dacă ar fi fost mai hotărât, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, lucrurile ar fi stat altfel și azi am fi protestat să fie eliberat!
Dar așa a fost mai mult absent decât prezent, mai mult indiferent, decât activ, mai mult a vorbit, decât a făcut.
Și ar fi putut să facă multe, iar azi ar fi fost Omul Frumos al Cetății.
Dar n-a fost să fie și este acolo unde este...

Alexandra Tănase 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md