Moldova

De ce lui Voronin i-s dragi foştii unionişti

În legătură cu alegerea deputatului Iurie Muntean(u) în funcţia de secretar executiv al PCRM (un fel de secretar general), eu am evocat într-un editorial nişte amintiri de acum zece ani legate de participarea unui grup de oameni de afaceri şi ziarişti la lucrările Consiliului Mondial Român de la Atlanta, SUA. Am menţionat în context că din delegaţia basarabeană făcea parte şi Iurie Muntean(u) – astăzi înalt funcţionar şi activ activist al PCRM -, care, la o ceremonie, s-a prins în „Hora Unirii” alături de ceilalţi membri ai delegaţiei. După apariţia articolului, Iurie Muntean(u) sare, ca muşcat de şarpe, şi declară că „nea Costache Tănase minte”. Întrebat dacă a jucat sau nu „Hora Unirii”, Muntean(u) a replicat scurt şi… „creştineşte”: „Doamne fereşte!”.

Fireşte, n-am vrut să-mi pun mintea cu el şi să-i răspund, dar mai mulţi dintre „americani” (aşa-i numesc eu pe acei care au fost atunci la Atlanta) m-au rugat să-i dau, totuşi, replica. Unul dintre „americani” mi-a adus chiar şi o poză care confirmă adevărul spus de mine: Iurie Muntean(u), actualul secretar al PCRM, era, acum zece ani, un (foarte) bun român şi a dansat la Atlanta „Hora Unirii”, cântată cu atâta simţire românească de către „privighetoarea de la Giurgiuleşti”, Maria Sarabaş.

Faptul că Voronin l-a adus pe un fost unionist în cea mai înaltă funcţie executivă în PCRM dovedeşte că ceva tulbur şi de neînţeles sfâşie subconştientul lui Voronin, ceva care doar un Freud l-ar putea explica. Voronin are o slăbiciune faţă de foştii unionişti: pe Sergiu Mocanu şi l-a făcut consilier, iar cu Iurie Roşca s-a înfrăţit până la identificare totală, ca să nu-i menţionez pe alţii, mai mărunţi, nu numai din politică, dar şi din presă…

… Pe de altă parte, mă gândesc că, poate, nu-i cazul să-l criticăm pe Iurie Muntean(u). De unde ştim, poate el s-a băgat sub pielea lui Voronin cu o misiune specială – să distrugă (definitiv) dinăuntru ceea ce a mai rămas din fostul cândva marele şi temutul PCRM? Timpul va arăta… Oricum, situaţia e din domeniul neverosimilului: un fost unionist – în fruntea celui mai antiromânesc partid!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *